360
Νοσηλεύτρια ετοιμάζει για χορήγηση δόση εμβολίου της Pfizer (φωτογραφία αρχείου) | REUTERS /Emily Elconin

Φόβοι για ελλείψεις σε σύριγγες εμβολιασμού με Pfizer

Protagon Team Protagon Team 25 Οκτωβρίου 2021, 13:01
Νοσηλεύτρια ετοιμάζει για χορήγηση δόση εμβολίου της Pfizer (φωτογραφία αρχείου)
|REUTERS /Emily Elconin

Φόβοι για ελλείψεις σε σύριγγες εμβολιασμού με Pfizer

Protagon Team Protagon Team 25 Οκτωβρίου 2021, 13:01

Μεγάλο πρόβλημα στην παγκόσμια προσπάθεια εμβολιασμού για τον κορονοϊό ενδέχεται να προκαλέσει η ενδεχόμενη έλλειψη σε περισσότερες από 1 δισεκατομμύριο σύριγγες το επόμενο έτος, σύμφωνα με πληροφορίες της βρετανικής Telegraph.

Εταιρείες που παρασκευάζουν εμβόλια και ειδικοί που διαχειρίζονται τα κανάλια διανομής των εμβολίων σε όλο τον κόσμο, προειδοποίησαν ότι μπορεί να υπάρξει σημαντική έλλειψη στις ειδικές σύριγγες που απαιτούνται για το εμβόλιο της Pfizer.

Σύμφωνα πάντα με την Telegraph, το νέας τεχνολογίας εμβόλιο mRNA γίνεται ολοένα και πιο σημαντικό για την προσπάθεια εμβολιασμού του αναπτυσσόμενου κόσμου, όμως έχουν προκύψει προβλήματα παραγωγής και ποιότητας όχι με το εμβόλιο, αλλά με άλλα προϊόντα που συνδέονται με τη χορήγησή του.

Σε αντίθεση με τα περισσότερα εμβόλια, αυτό της Pfizer χορηγείται με σύριγγα αυτόματης απενεργοποίησης των 0,3 ml, αντί της δόσης των 0,5 ml που χρησιμοποιούνται για άλλα εμβόλια του κορονοϊού, όπως είναι αυτό της AstraZeneca.

Επειδή όμως αυτές οι σύριγγες δεν έχουν κατασκευαστεί μαζικά στο παρελθόν, οι χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, δεν διαθέτουν τα απαραίτητα αποθέματα.

Αυτό έχει ασκήσει εξαιρετική πίεση στην παραγωγή και την παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού, ιδιαίτερα σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, όπου οι σύριγγες μία χρήσης αποτελούν απαίτηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), καθώς η έλλειψη, σημαίνει ότι υπάρχουν πολλές πιθανότητες να επαναχρησιμοποιούνται οι ίδιες σύριγγες.

Μέχρι αυτή τη στιγμή, μόνο επτά εταιρείες έχουν προεγκριθεί από τον ΠΟΥ για να κατασκευάσουν τις συγκεκριμένες σύριγγες, αν και υπάρχουν και άλλες εταιρείες που έχουν καταθέσει αίτηση.

Πάντως, η αμερικανική μη κερδοσκοπική οργάνωση PATH, προειδοποίησε ότι πρόσφατη μοντελοποίηση δεδομένων, καταδεικνύει ότι θα υπάρξει έλλειψη σε περισσότερο από 1 δισεκατομμύριο σύριγγες το επόμενος έτος.

«Προβλέπουμε ότι η έλλειψη θα ξεκινήσει στο τέλος του 2021 και ότι ενδέχεται να καθυστερήσει τις παγκόσμιες προσπάθειες εμβολιασμού», λέει στην Telegraph η Τάρα Χέρικ, διευθύντρια του τμήματος Ανάλυσης Αγοράς στην PATH.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ειδικά για το εμβόλιο της Pfizer δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν διαφορετικού τύπου σύριγγες για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι αναρροφούν αυτόματα τη σωστή δόση, κάτι που σημαίνει λιγότερη σπατάλη και μικρότερο κίνδυνο λάθους. Και ο δεύτερος είναι ότι απενεργοποιούνται αυτόματα ώστε να αποτραπεί η επαναχρησιμοποίησή τους, κάτι που θα μειώσει την πιθανότητα μετάδοσης άλλων ασθενειών, όπως είναι η ηπατίτιδα Β και ο HIV.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...