590
Ο Τζακ Μα υπέστη πολιτική «αναμόρφωση» και οικονομική ζημία από τον κινέζο πρόεδρο προσωπικώς... | REUTERS/Aly Song

Καψόνι α λα Μάο: ο Σι έστειλε τον Τζακ Μα για… βρούβες

Protagon Team Protagon Team 27 Ιανουαρίου 2021, 07:00
Ο Τζακ Μα υπέστη πολιτική «αναμόρφωση» και οικονομική ζημία από τον κινέζο πρόεδρο προσωπικώς...
|REUTERS/Aly Song

Καψόνι α λα Μάο: ο Σι έστειλε τον Τζακ Μα για… βρούβες

Protagon Team Protagon Team 27 Ιανουαρίου 2021, 07:00

Μια φορά και έναν καιρό στην Ανατολή συνέβαιναν παλαβά πράγματα, τουτέστιν άκρως «επαναστατικά»: ο έμπειρος γιατρός τσάπιζε βρωμόχορτα στα χωράφια, ενώ στο Πεκίνο κουράριζαν μελλοθανάτους οι ανίδεοι ερυθροφρουροί. Ομως όλα είχαν τη λογική τους, αφού στο καζάνι έβραζε η ριζοσπαστική Πολιτιστική Επανάσταση. Οι σκληροί του κόμματος ήθελαν να δείξουν σε κάθε Κινέζο ότι ο σοσιαλισμός του Μάο λύνει και την τελική ταξική αντίθεση, αυτή μεταξύ της χειρωνακτικής και της πνευματικής εργασίας. Ε, παρά τα τσαπίσματα και τους φόνους, η ταξική αντίθεση δεν λύθηκε.

Τα επαναστατικά χρόνια πέρασαν, ο Μάο έμεινε μόνο σαν στάμπα στα χαρτονομίσματα, και πλέον στην Κίνα κοχλάζει ο ντούρος καπιταλισμός. Ωστόσο το ΚΚΚ παραμένει στη θέση του και παρά την ιδεολογική αποσύνθεσή του δεν ξεχνά τους «επαναστατικούς» τρόπους του Μάο. Η ιστορία που αποδεικνύει του λόγου το αληθές είναι πολύ πρόσφατη και αφορά τον δισεκατομμυριούχο κομμουνιστή Τζακ Μα ο οποίος επέστρεψε στη ζωή έπειτα από σχεδόν τρεις μήνες καταναγκαστικής απόσυρσής του από το προσκήνιο. Και σαν τον παλιό γιατρό που τσάπιζε, έτσι και ο Μα, εμφανίστηκε σε βίντεο να συνομιλεί με… αγρότες και να τους υπόσχεται μία καλύτερη ζωή! Πάλι καλά, αφού η συμμετοχή σε ένα βίντεο δεν γεννά και ρόζους στη χούφτα.

Τον περασμένο Οκτώβριο ο Μα είχε κάνει το μοιραίο λάθος να επικρίνει δημοσίως τις «ρυθμιστικές Αρχές» και τις κρατικές τράπεζες της πατρίδας του, καταγγέλλοντας κιόλας στραγγαλισμό της καινοτομίας.

Ο Κροίσος Μα, ιδρυτής της εταιρείας Alibaba και της χρηματοπιστωτικής Αnt, εμφανίστηκε στο βίντεο με ημερομηνία 10ης Ιανουαρίου, το οποίο όμως κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα. Οι Κινέζοι προλετάριοι και ξωμάχοι δεν τον είδαν να μιλάει για επιχειρήσεις, κανονιστικές ρυθμίσεις και τεχνολογία αιχμής, αλλά για την αναβάθμιση της φτωχής αγροτιάς! Με κάθε σοβαρότητα είπε ο Μα στους αγρότες: «Οι συνάδελφοί μου και εγώ μαθαίνουμε, σκεφτόμαστε, και είμαστε πια αποφασισμένοι να αφιερωθούμε στην εκπαίδευση και στην ευημερία σας». Οι «συνομιλητές» του, εκπαιδευτές κάποιου αγροτικού σχολείου, τον άκουσαν με ανοιχτό το στόμα.

Και αφού η ταξική αντίθεση απεδείχθη ότι είναι άλυτη εξίσωση στον καπιταλισμό, ακόμη και στον «κόκκινο», ο Μα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι κινέζοι επιχειρηματίες πρέπει να αφιερώνουν τον χρόνο τους στην «αναζωογόνηση της υπαίθρου και στην κοινή ευημερία».

Μέσα στους ορυζώνες τα χάχανα μπορεί να ακούστηκαν μπορεί και να δαγκώθηκαν την τελευταία στιγμή, όμως το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ξινχούα (Xinhua) διαβεβαίωσε τον λαό ότι ένα ίδρυμα του Μα θα επιλέγει στο εξής 100 εκπαιδευτικούς κάθε χρόνο, θα τους χρηματοδοτεί επί τριετία, και θα έχει στόχο τη βελτίωση των εκπαιδευτικών προτύπων για τους αγρότες. Ο κερδώος Ερμής γέλασε κάπως και αυτός: μετά την προβολή του βίντεο για τις… βρούβες, οι μετοχές της Alibaba «τσίμπησαν» το κατιτίς τους στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ. Win – win, λοιπόν, αλλά με… μέτρο: η ζημία για τον Μα από την αναστολή εισαγωγής της Ant Group στο Χρηματιστήριο της Σαγκάης έγραψε 37 δισ. δολάρια (τόση ήταν η Αρχική Δημόσια Προσφορά – ΙΡΟ) και, βέβαια, δεν… ξέγραψε.

Και όχι μόνο αυτό: στο τρίμηνο που μεσολάβησε από την κριτική του Μα στο κόμμα μέχρι το αγροτικό βίντεο οι μετοχές της Alibaba, η οποία κατέχει μέρος της Ant, υποχώρησαν περισσότερο από 8%, μειώνοντας την καθαρή αξία του Μα περισσότερο από 2 δισ. δολάρια. Χώρια οι διαχειριστικοί έλεγχοι που θα γίνουν. Γερή τιμωρία. Για την ολοκλήρωση της οποίας λέγεται ότι επελήφθη προσωπικώς ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, έχοντας κατά νου του το εξής σχέδιο: στο εξής αν οι επιχειρηματίες συμμορφώνονται με την πολιτική πραγματικότητα της Κίνας, θα ευδοκιμούν – αν δεν συμμορφώνονται, και λεφτά θα χάνουν και θα υποβάλλονται στο είδος της μεταχείρισης που μόλις υπέστη ο Μα.

Καρικατούρα Πολιτιστικής Επανάστασης εν έτει 2021, με τον τρόπο και τα εργαλεία του Σι Τζινπίνγκ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...