400
Αθηναίοι στον λόφο του Αρείου Πάγου, κάτω από την Ακρόπολη, σε παλαιότερη φωτογραφία. Ο Παρθενώνας περιμένει εναγωνίως τους ξένους τουρίστες | Reuters

Washington Post: «Ελλάδα και Πορτογαλία οι πιο αισιόδοξες χώρες για τουρισμό»

Protagon Team Protagon Team 7 Μαΐου 2020, 18:46
Αθηναίοι στον λόφο του Αρείου Πάγου, κάτω από την Ακρόπολη, σε παλαιότερη φωτογραφία. Ο Παρθενώνας περιμένει εναγωνίως τους ξένους τουρίστες
|Reuters

Washington Post: «Ελλάδα και Πορτογαλία οι πιο αισιόδοξες χώρες για τουρισμό»

Protagon Team Protagon Team 7 Μαΐου 2020, 18:46

Την αγωνία των ευρωπαϊκών κρατών για την επανεκκίνηση του τουρισμού, εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού αποτυπώνει δημοσίευμα της Washington Post, που αναφέρει ότι Ελλάδα και Πορτογαλία είναι οι πλέον αισιόδοξες χώρες στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Μάλιστα, η αμερικανική εφημερίδα κάνει εκτενή αναφορά και παραθέτει και το βίντεο της συνέντευξης του Κυριάκου Μητσοτάκη στο CNN, όπου ζήτησε να υπάρξουν συγκεκριμένα πρωτόκολλα και ευελπιστεί ότι ο τουρισμός στη χώρα μας θα ξεκινήσει την 1η Ιουλίου.

«Η Σικελία θέλει να δελεάσει τους τουρίστες με έκπτωση αεροπορικών εισιτηρίων και κάλυψη κάθε τρίτης νύχτας διανυκτέρευσης σε ξενοδοχεία. Ωστόσο, ακόμη κι αν τα ευρωπαϊκά κράτη αρχίζουν να χαλαρώνουν τους περιορισμούς παραμονής στο σπίτι, δεν είναι κοντά στο να ανοίξουν ως διεθνείς προορισμοί διακοπών» αναφέρει το δημοσίευμα.

«Οι πιο αισιόδοξες χώρες –η Ελλάδα και η Πορτογαλία ανάμεσα σε αυτές – ελπίζουν ότι μπορούν να προβληθούν ως ασφαλείς επιλογές για το δεύτερο μισό του καλοκαιριού». Άλλες χώρες, όπως η Ιταλία στρέφονται στα περιφερειακά ταξίδια για να σώσουν την τουριστική τους βιομηχανία, ενώ ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανέφερε στους πολίτες ότι είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς πότε θα πάνε διακοπές.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει απαγορευτικό σε μη απαραίτητα ταξίδια σε χώρες εκτός του μπλοκ, που ισχύει έως τις 15 Μαΐου.

Ωστόσο, ευρωπαίος αξιωματούχος που επικαλείται η Washington Post θεωρεί ως ιδιαίτερα πιθανή την παράταση της απαγόρευσης για τουλάχιστον ένα μήνα.

Την ίδια ώρα, κάποιες χώρες σκέφτονται να επιβάλουν υποχρεωτική καραντίνα για τις διεθνείς αφίξεις.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Τιερί Μπρετόν, που χειρίζεται το χαρτοφυλάκιο του τουρισμού, δήλωσε σε γαλλικό ραδιόφωνο ότι «είναι πολύ πιθανόν κάποιες χώρες να ανοίξουν για τους τουρίστες και κάποιες άλλες όχι».

Άφησε δε ανοιχτό το ενδεχόμενο για κλείσιμο των συνόρων ανάμεσα και στα μέλη της ΕΕ, κάτι που εξαρτάται από το ξέσπασμα της πανδημίας.

Για τις οικονομίες της Νότιας Ευρώπης, που εξαρτώνται έντονα από τον τουρισμό, υπάρχει έντονη ανησυχία για την εξέλιξη του καλοκαιριού.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να δημιουργήσει ένα «Σχέδιο Μάρσαλ» για τον τουρισμό και χώρες όπως η Ιταλία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Κύπρος ζητούν συγκεκριμένη στήριξη στις τουριστικές επιχειρήσεις.

Από την πλευρά της, η Χριστίνα Τετράδη, αντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, ανέφερε ότι 65% των μελών του επιμελητηρίου φοβούνται το ενδεχόμενο χρεοκοπίας.

«Η Ελλάδα έχει ένα εκατομμύριο ανθρώπους που εργάζονται για τον τουρισμό και υπηρεσίες σχετικές με τον τουρισμό. Είναι τεράστιο θέμα. Σημαίνει ότι πολλοί άνθρωποι ενδέχεται να εργαστούν λιγότερο ή και καθόλου το καλοκαίρι. Επίσης έχουν μικρή πιθανότητα να βρουν άλλη δουλειά» δήλωσε.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...