1071
Τα μεγάλα ξενοδοχεία παραμένουν άδεια. Πότε θα δεχτούν ξανά επισκέπτες; Ο Στέλιος Πέτσας παρέπεμψε στον Ιούλιο... | Alexandros Michailidis / SOOC

Πότε, πώς (και αν) θα ανοίξουν τα ξενοδοχεία

Protagon Team Protagon Team 27 Απριλίου 2020, 14:18
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 27/04/2020, 22:01
Τα μεγάλα ξενοδοχεία παραμένουν άδεια. Πότε θα δεχτούν ξανά επισκέπτες; Ο Στέλιος Πέτσας παρέπεμψε στον Ιούλιο...
| Alexandros Michailidis / SOOC

Πότε, πώς (και αν) θα ανοίξουν τα ξενοδοχεία

Protagon Team Protagon Team 27 Απριλίου 2020, 14:18
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 27/04/2020, 22:01

Παρουσιάζοντας το πρώτο άτυπο χρονοδιάγραμμα επιστροφής στη (νέα) κανονικότητα (εδώ), ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας έθεσε για πρώτη φορά και τον χρονικό ορίζοντα για το άνοιγμα των ξενοδοχείων και λοιπών καταλυμάτων.

«Αρχικά θα ανοίξουν τα κομμωτήρια και οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και προσωπικής υγιεινής με συγκεκριμένους κανόνες σχετικά με την εξυπηρέτηση του κοινού. Στη συνέχεια θα ανοίξουν σταδιακά και σε εύλογη χρονική απόσταση μεταξύ τους οι βαθμίδες της εκπαίδευσης. Σε επόμενη φάση θα ανοίξουν οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις, οι επιχειρήσεις εστίασης πάντοτε υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και εφόσον εξελίσσεται ομαλά η υγεία του πληθυσμού (…)» και εν συνεχεία, «θα ανοίξουν οι ξενοδοχειακές μονάδες αρχικά δωδεκάμηνης διάρκειας και αφού διευθετηθεί και το θέμα των μεταφορών και τα εποχιακά τουριστικά καταλύματα από τέλος Ιουνίου αρχές Ιουλίου», ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι ο κ. Πέτσας μίλησε αορίστως για «αρχές» Ιουλίου και έθεσε ως απαραίτητη προϋπόθεση να «διευθετηθεί» το θέμα των μεταφορών, δύο στοιχεία που δεν αποπνέουν και μεγάλη σιγουριά από την κυβέρνηση για τη λεγόμενη «βαριά βιομηχανία» της Ελλάδας, που είναι ο τουρισμός.

Σε κάθε περίπτωση, οι διαδοχικές φάσεις του σχεδίου μετάβασης στη νέα κανονικότητα θα ανακοινωθούν από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη την Τρίτη, στις 18.00

Στην εποχή του κορονοϊού, check in και check out στα ξενοδοχεία θα γίνονται από απόσταση μέσω «έξυπνων» συσκευών, ενώ για όσους και πάλι θελήσουν να επισκεφθούν τη ρεσεψιόν, η επικοινωνία με το προσωπικό θα γίνεται με όλα τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας (ειδικά προστατευτικό πλεξιγκλάς κτλ).

Ο καθιερωμένος πρωινός μπουφές (και γενικά πάσης φύσεως μπουφέδες) θα αποτελέσουν ανάμνηση του παρελθόντος καθώς οι πελάτες θα απολαμβάνουν breakfast in bed και γεύματα a la cart.

Στην Κρήτη, ήδη όπως έκανε γνωστό σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης, η Ενωση βρίσκεται σε συνεργασία με την Περιφέρεια και το Πανεπιστήμιο Κρήτης και τον ΕΟΔΥ.

Η μελέτη για την «επόμενη μέρα» στα ξενοδοχεία -τα αποτελέσματα της οποίας θα ανακοινωθούν σε δυο εβδομάδες- έχει ανατεθεί  στην Howarth International

Ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου εκφράζει την αγωνία του για το κατά πόσο μπορούν να ανοίξουν οι ξενοδοχειακές μονάδες χωρίς τη στήριξη της Πολιτεας:

«Αν δεν βοηθήσει το κράτος, θα έχουμε μεγάλο οικονομικό πρόβλημα. Θέλουμε να ανοίξουμε με όρους βιωσιμότητας και αν δεν συμβεί αυτό, μπορεί και να μην ανοίξουν ξενοδοχεία», σημειώνει, επισημαίνοντας πως οι παρεμβάσεις που θα πρέπει να γίνουν στα ξενοδοχεία για υγειονομικούς λόγους, είναι δαπανηρές και σε πολλές των περιπτώσεων θα είναι και αδύνατο να εφαρμοστούν.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Κωνσταντίνα Σβήνου, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Κω, νησί που πρωταγωνιστεί στα Δωδεκάνησα στις τουριστικές αφίξεις, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, διερωτάται τι κόστος θα έχει το άνοιγμα των ξενοδοχείων, ειδικά στο σκέλος της προφύλαξης του τοπικού πληθυσμού από τυχόν μετάδοση του ιού, αλλά και για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.

«Τελικά είναι σωστό να ξεκινήσει η επόμενη ημέρα; Μήπως θα πρέπει να ληφθεί μια γενναία απόφαση, ότι το 2020 θα πρέπει να στηριχτούν οι εργαζόμενοι, τα ανελαστικά πάγια των επιχειρήσεων και να προετοιμαστούμε για το πολύ δυνατό 2021», διερωτάται.

Ενα ακόμα ερώτημα είναι τι θα γίνει αν αποδειχθούν μη επαρκή τα τεστ στα οποία θα υποβάλλονται όσοι τουρίστες επιλέξουν τελικά να ταξιδέψουν στην Ελλάδα για τις διακοπές τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την προστασία των εργαζομένων και των τοπικών πληθυσμών.

Στην τελική ευθεία πάντως είναι η σύνταξη του λεγόμενου υγειονομικού πρωτοκόλλου που θα καθορίζει τους κανόνες λειτουργίες των ξενοδοχειακών μονάδων στην εποχή του κορονοϊού.

Η τιμή του δωματίου από €100 σε €2.000 τη βραδιά;

Ξεχωριστό ενδιαφέρον στην όλη προβληματική είχε η ανάρτηση του Σωκράτη Κοσμίδη, ανθρώπου που ξέρει πολύ καλά τόσο την αγορά του τουρισμού όσο και την εσωτερική λειτουργία μιας ξενοδοχειακής μονάδας. Το σημείωμά του στο Facebook υπήρξε άκρως αποκαλυπτικό για τα ζητήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι επιχειρηματίες –και θα κληθούν να πληρώσουν οι επισκέπτες– ενώ οι λοιμωξιολόγοι καταστρώνουν σχέδια επί χάρτου…

Διαβάζω φανταστικά πράγματα όσον αφορά το επάγγελμα μου. Το μέχρι πρότινος anyway. Κάθονται, λέει, οι λοιμοξιολογοι και γράφουν τους νέους κανόνες βάση των οποίων θα ανοίξουν τα ξενοδοχεία. Η πρώτη μου σκέψη βέβαια, ήταν ότι καλό θα ήταν να φωνάξουν και κανένα ξενοδόχο…

Ενα από τα πρώτα που διάβασα είναι ότι το πρωινό θα σερβίρεται υποχρεωτικά στο δωμάτιο. Θα σας πω ένα μυστικό τώρα. Της δουλειάς μας. Να είστε βέβαιοι, ότι κάθε φορά που στη ζωή σας έχετε παραγγείλει πρωινό στο δωμάτιο σε ξενοδοχείο, θα έπρεπε να κάνετε και ένα ευχέλαιο. Διότι, τουλάχιστον 15 άτομα, δευτερόλεπτα μετά την παραγγελία σας, σας έχουν καταραστεί. Αυτό, πληροφοριακά. Δεν είναι η ώρα να σας εξηγήσω πόσο μεγάλο πρόβλημα δημιουργείται σε μια κουζίνα που προετοιμάζει ένα μπουφέ για 500 άτομα, όταν έρχεται παραγγελία για room service. Δεν θα το καταλάβετε κιόλας.

Φανταστείτε τώρα, ξενοδοχείο με 300 δωμάτια, να πρέπει να πάει 300 πρωινά συγχρόνως. Εάν η κουζίνα του έχει τις δυνατότητες, θα χρειαστούν μόνο για την πρωινή βάρδια, τουλάχιστον 150 άτομα προσωπικό. Πράγμα που αυτομάτως εκτοξεύει την τιμή του δωματίου σε αστρονομικό ποσό. Για όποιον τρελό θέλει να μπει στη διαδικασία.

Επειτα, όλα τα άπλυτα πιάτα από όλα τα δωμάτια πρέπει να μαζευτούν. Σε κάποια ξενοδοχεία, ακόμα και από ένα χιλιόμετρο μακριά. Αφού μαζευτούν, πρέπει να μπουν οι καμαριέρες. Οι οποίες, πλέον, δεν θα έχουν δωμάτια να καθαρίσουν. Θα έχουν να καθαρίσουν χώρους εστίασης. Μέλια, μαρμελάδες, ψίχουλα στα σεντόνια, Μερέντα στα κουφώματα και φρυγανιές στα μπάνια, από τα δύο πεντάχρονα μιας τετραμελούς οικογένειας. Πράγμα που σημαίνει ότι ο αριθμός των καμαριερων θα πρέπει να τριπλασιαστεί. Όπως θα τριπλασιαστεί και ο χρόνος που απαιτείται για την καθαριότητα κάθε δωματίου. Πράγμα που σημαίνει, στο παράδειγμα μας με την μονάδα των 300 δωματίων, ότι αντί για 28 καμαριέρες θα χρειαστεί τουλάχιστον 85. Υπολογίζοντας και τις 85 στολές αστροναύτη με τις οποίες θα τις ντύσεις, μπορείτε ήδη να βάλετε ένα 200% επάνω στην τιμή του δωματίου μόνο για την καθαριότητα.

Με το που διάβασα λοιπόν την σκέψη των ” ειδικών” για το πρωινό, σταμάτησα. Δεν είδα παρακάτω. Αρκεί για να μην ανοίξει κανείς. Εάν καλούσαν ξενοδόχο στα meeting, η πρόταση θα ήταν προφανώς η κατάργηση του πρωινού. Καφές και cake στο δωμάτιο, μέχρι να τελειώσει αυτός ο εφιάλτης.

Γενικά, εάν πιστεύουν οι ειδικοί, ότι θα ανοίξουμε τα ξενοδοχεία μας φέροντας νομικές ευθύνες για υγειονομικά θέματα τέτοιου μεγέθους, νομίζω καλά θα είναι να το κοιτάξουν ξανά. Μήπως κάνουμε πάσο αυτή τη χρονιά. Με το στανιό, δεν γίνεται. Ούτε γίνεται η τιμή του δωματίου να πάει από τα 100 στα 2000€ τη βραδιά. Διότι, αυτή θα είναι η διαφορά του κόστους για να πληρεί ένα ξενοδοχείο τους υγειονομικούς όρους αντιμετώπισης του φονικότερου και πιο εύκολα μεταδιδόμενου ιού στην Ιστορία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News