1824
Το ψητό στα κάρβουνα είναι ο ακαταμάχητος βασιλιάς της Τσικνοπέμπτης | gidi.gr

Τσικνοπέμπτη εμπιστευτικό: Πού θα φάτε τα καλύτερα στην Αθήνα

Κική Τριανταφύλλη Κική Τριανταφύλλη 20 Φεβρουαρίου 2020, 10:40
Το ψητό στα κάρβουνα είναι ο ακαταμάχητος βασιλιάς της Τσικνοπέμπτης
|gidi.gr

Τσικνοπέμπτη εμπιστευτικό: Πού θα φάτε τα καλύτερα στην Αθήνα

Κική Τριανταφύλλη Κική Τριανταφύλλη 20 Φεβρουαρίου 2020, 10:40

Ενα είναι σίγουρο. Ως λαός τιμούμε το κρέας με κάθε ευκαιρία. Παραδοσιακά, όμως, και εν όψει της νηστείας της Σαρακοστής, η μεγαλύτερη κρεατοκραιπάλη γίνεται στο μέσο της κρεατινής εβδομάδας. Την Τσικνοπέμπτη το λίπος ρέει στις ψησταριές και η τσίκνα υψώνεται δοξαστικά στον ουρανό, την ώρα που η Ελλάδα αναστενάζει στα κρεατομάγαζα. Οι θράκες ανάβουν από το πρωί, κρέατα ντανιάζονται  στους πάγκους δίπλα στις φωτιές περιμένοντας τη σειρά τους.

Εν τω μεταξύ, μέχρι να εμφανιστούν στο τραπέζι οι πιατέλες με τα λαχταριστά κοψίδια, οι ουρανίσκοι απολαμβάνουν τα μεζεκλίκια, που προηγούνται. Στις παραδοσιακές χασαποταβέρνες, τα μπριζολάδικα και τα απανταχού κουτούκια, το δείπνο ξεκινάει σχετικά λιτά με ζυμωτό χωριάτικο ψωμί, φέτα, τζατζίκι και τυροκαυτερή, χωριάτικη σαλάτα και πατάτες τηγανητές, που είναι εκ των ων ουκ άνευ, αλλά και κάποια ακόμη ορεκτικά που ποικίλλουν από τόπο σε τόπο. Η ποικιλία όμως των κρεατικών, που ακολουθεί είναι απίστευτη.

Αρνάκια, κατσικάκια, προβατίνες, μοσχάρια, γουρουνόπουλα και πουλερικά, ολόκληρα ή κατάλληλα τεμαχισμένα, ψήνονται σε σούβλες και σε σχάρες, τοποθετημένα οριζοντίως ή καθέτως (αντικριστά), μπριζόλες σταβλίσιες medium large και extra large, φιλέτα, παϊδάκια, μπριζολίκια και πανσέτες, μπιφτέκια και λουκάνικα έχουν την τιμητική τους στα εξειδικευμένα κρεατομάγαζα. Oμως ακόμη και φίνα εστιατόρια, από το Galaxy του Hilton of Athens και το GB Roof Garden στο κέντρο της Αθήνας, μέχρι το 21 Restaurant στο Κεφαλάρι και το Wood του Μιχάλη Ντουνέτα στην Κηφισιά, προσαρμόζουν το μενού τους στις απαιτήσεις της ημέρας. Δύσκολο, μάλιστα, να βρεθεί τραπέζι, αν δεν έχεις κάνει κράτηση εγκαίρως. Αλλά, εντάξει, δεν χάλασε κι ο κόσμος. Τσικνίζουμε μια άλλη μέρα… Πού; Εχουμε και λέμε:

Drakoulis Meat Dry & Raw, Σκουφά 50, Κολωνάκι, τηλ.: 210363 2400. Το βάζουμε πρώτο και καλύτερο και εκτός αλφαβητικής σειράς, γιατί το δικαιούται, αφού απέχει μακράν από αυτό που έχουμε στο μυαλό μας ως εστιατόριο με εξειδίκευση στο κρέας. Πρόκειται για το εστιατόριο με κρεοπωλείο -εκεί που βρισκόταν παλιά το Cinco- που άνοιξε ο Στράτος Δρακούλης, ο πιο ροκ έλληνας χασάπης –μετά τα κρεοπωλεία με εστιατόριο στη Βούλα (Βασ. Παύλου 103, τηλ.: 210-8955655) και στη Μύκονο (περιοχή Βρύση, τηλ.: 22890-23022), επεκτείνοντας το εξαιρετικό κρεοπωλείο του πατέρα του στη Νέα Σμύρνη (Αγίας Σοφίας 90, πλατεία Ανοιξης, τηλ.: 2109320211). Εδώ θα ξεναγηθείς από ειδικούς στα ψυγεία, όπου αναπαύονται τα πιο εκλεκτά και σπάνια κρέατα του κόσμου, όπως το εκπληκτικό βοδινό Matsusaka (δεν σας λέω πόσο κάνει το κιλό για να μην πάθετε τίποτα) -ο Δρακούλης έχει την αποκλειστικότητα της εισαγωγής του στην Ευρώπη-, και να απολαύσει τις νοστιμιές που ετοιμάζει ο σταρ της κουζίνας, Δημήτρης Κατριβέσης.

Λιχουδιά δια χειρός του σεφ Δημήτρη Κατριβέση στο Drakoulis Meat Dry and Raw

Argentina, Μπιτάκου 3, Καλέντζι Μαραθώνα, 22940-66476. Στο μπριζολάδικο του Μαραθώνα μετράει το μέγεθος. Αν λαχταράς  μπριζόλα extra large, τότε θα κατευθυνθείς προς το Μαραθώνα, θα απολαύσεις την υπέροχη θέα στη λίμνη και (πριν ή μετά) θα γευτείς Τ-bone, rib eye ή σπαλομπριζόλα, που αργοψήνεται στα κάρβουνα παραδοσιακά, όπως το κάνουν στην Αργεντινή. Οπότε, για να μη σε γονατίσει εντελώς το άρωμα της τσίκνας περιμένοντας να ολοκληρωθεί το ψήσιμο, κλείνεις τραπέζι και κρέας, που θα σε περιμένει έτοιμο στην ώρα του.

Φιλέτο με σάλτσα bearnaise στο Barbq

Bar.B.Q, Ελ. Βενιζέλου 46, Νέα Σμύρνη, τηλ.: 2109319 675. Σταθερή αξία για ψαγμένους κρεατοφάγους, το στέκι της Νέας Σμύρνης προτείνει ζουμερά burgers, μοσχαρίσια σπαλομπριζόλα Αργεντινής (rib eye από black angus), κλασικά μπιφτεκάκια, κότσι αρνίσιο, μαριναρισμένο κιλότο από το Κάνσας, ξεκοκαλισμένο σιδηρόδρομο από αμερικάνικο μοσχάρι φυσικής ωρίμανσης και άλλα πολλά, καλοψημένα κρεατικά.

Base Grill, λεωφ. Κωνσταντινουπόλεως 64, Περιστέρι, τηλ. 2105757 455. Στα «must» του μαγαζιού, που έφερε στο Περιστέρι κρεατοφάγους από όλο το λεκανοπέδιο, είναι η φωλιά τηγανητής πατάτας με αυγά, αν, όμως, χορταίνετε εύκολα αφήστε τη για άλλη φορά και μπείτε κατευθείαν στο ψητό. Το συκώτι εδώ είναι υπέροχο, το ίδιο και η σπαλομπριζόλα, και η πικάνια, και το βραζιλιάνικο steak που, αν το θέλεις πιο πικάντικο, θα το πασπαλίσεις με διάφορα είδη αλατιού, ανθό, καπνιστό ή λεμονάτο.

Ζουμερή μπριζόλα στο Base Grill

Το Γίδι, Λεωφ. Τατοΐου 17, Μεταμόρφωση, τηλ. 2102828 848. Ο γνωστός μας από το Ψάριστον Βασίλης Ακρίβος έριξε άγκυρα και βγήκε (για άλλη μια φορά) στη στεριά. Και στην αυλή του παλιού Τσιπουρίτας, δικό του κι αυτό, έστησε μια ψησταριά και πολλά τσιγκέλια, έβαλε και στο μενού του πρόβατα, αρνιά, συκωταριές και όλα εκείνα τα κολασμένα συνοδευτικά της κρεοφαγίας.

Σπαλομπριζόλα Βέροιας, 2,7 κιλά που συνοδεύεται με σάλτσες και διαφορετικά είδη αλατιού από το Umami Tales

Καραβίτης, Αρκτίνου 33 και Παυσανίου 4, Παγκράτι, 2107215 155. Η κλασική αθηναϊκή ταβέρνα των αδελφών Λινάρδου, ίδια και απαράλλαχτη από το 1926 που άρχισε να λειτουργεί, με τα κρασοβάρελα και την ωραία αυλή της, σε διακτινίζει στην εποχή, που η περιοχή απέναντι από το άγαλμα του Τρούμαν λεγόταν ακόμη Βατραχονήσι. Εδώ θα έρθεις για κεφτεδάκια, παϊδάκια και χειροποίητη τηγανητή πατάτα, αλλά και για να θυμηθείς τα νιάτα σου.

Κληματαριά, πλατείας Θεάτρου 2, 2103216 629. Χειροποίητο φύλλο και ψωμί, γάστρες και κρέατα στη σχάρα, βιολιά, μπουζούκια και κιθάρες συμπληρώνουν τη διασκέδαση στο πιο cult αθηναϊκό ταβερνείο, που λειτουργεί ανελλιπώς από το 1927 κάτω από τη Βαρβάκειο Αγορά με φανατική πελατεία κάθε ηλικίας.

Kozi’s, Παναγή Τσαλδάρη 32-34, Μελίσσια, τηλ.: 2108101 584. Η οικογένεια Κοζή έφερε στα Μελίσσια τη νοτιοαφρικάνικη γαστρονομική κουλτούρα με ωραία burger και κρεατικά μαριναρισμένα με μπαχαρικά της Νοτίου Αφρικής, όπως το χοιρινό σουβλάκι Koko Bongo, η χοιρινή λεμονάτη μπριζόλα Gulubi, η μοσχαρίσια Chacalaka και άλλα πολλά, που συνοδεύονται με φρέσκες τραγανές τηγανητές πατάτες.

Κρεατικά μαριναρισμένα με μπαχαρικά της Νοτίου Αφρικής στο Kozi’s

Ο Κρητικός, Αιόλου 49, Κάντζα, τηλ.: 2106659 061 Παλιά ταβέρνα στη μέση τού πουθενά, θα πουν κάποιοι που δεν γνωρίζουν την περιοχή, και δικαίως, αξίζει όμως να βάλεις το GPS για να σε πάει σε αυτόν τον ναό του κρέατος των αδελφών Διογάκη, όπου η επιλογή και το ψήσιμο είναι ολόκληρη επιστήμη. Τα ορεκτικά του είναι προκλητικά, αλλά δεν πρέπει να παρασυρθείς, αν θέλεις ολόκληρη την απόλαυση του κρέατος. Οι σπαλομπριζόλες και τα rib-eye του είναι κορυφαία, το ίδιο και τα παϊδάκια, τα μπιφτέκια, τα νεφράκια, το κοκορέτσι και ο σιδηρόδρομος, όταν υπάρχει.

Στου Κρητικού απολαμβάνει κανείς εκλεκτά κρέατα, ψημένα άριστα

Μπαρμπα-Μήτσος – Λαδόκολλα, Ιουστινιανού 11, Αγ. Δημήτριος, τηλ.: 2109335 052. Λες «μια απ’ όλα» και ένα βουνό από φρεσκοκομμένες τηγανητές πατάτες, μαζί με μπιφτέκια, χοιρινές μπριζόλες και λουκάνικα, προσγειώνονται μπροστά σου πάνω σε λαδόκολλα. Το μενού συμπληρώνεται με τυροκαυτερή, τζατζίκι, σαλάτα φέτα και μπίρα ή κρασί.

Rock ‘n’ Roll, Λουκιανού 6, Κολωνάκι, τηλ.: 2107210 065. Εχουν περάσει εννιά χρόνια από την ημέρα που έκλεισε και δύο χρόνια και δύο μήνες από την ημέρα που άνοιξε πάλι τη βαριά του πόρτα το θρυλικό κολωνακιώτικο στέκι, όπου τρως, πίνεις και χορεύοντας τσικνίζεις (καθημερινά) με τα φοβερά classic Rock hamburgers, τα bbq spare ribs, το rib eye black angus και την πικάνια στη σχάρα, με την υπογραφή του Χριστόφορου Πέσκια. Και μην πεις ότι θυμάσαι πως εκεί είχε πρωτοδουλέψει ο καλός σεφ και κουβέντα για εκείνα τα πάρτι που άρχιζαν το Σάββατο το μεσημέρι με το κλείσιμο της αγοράς και τέλειωναν την Κυριακή το πρωί, μέσα σε καπνούς και μπόλικο φλερτ, γιατί όλοι θα καταλάβουν την ηλικία σου.

Αψογο σερβίρισμα στο Rock’n’Roll που ξανάνοιξε για νοσταλγούς και νεανικό κοινό

Steakhouse by Kiku, Περικλέους 7, Νέο Ψυχικό, τηλ.: 2106776 759. Πιο κοντά στο αμερικανικό concept (όπως λέει και το όνομά του) από κάθε άλλο εστιατόριο με κρέας. Κρέατα φρέσκα ή σιτεμένα, επιλογές από αρκετές κοπές και ράτσες ζώων. Συγκλονιστικά burgers, τηγανητές πατάτες και σος που δίνουν ακόμη περισσότερη ένταση στα γευστικά πιάτα. Υπέροχα γλυκά για να κλείσει με τον καλύτερο τρόπο ένα λουκούλλειο δείπνο!

Η εκδοχή του ταρτάρ στο Steakhouse by Kiku

Στέκι του Ηλία, Θεσσαλονίκης 7, τηλ.: 2103422 407, και Επταχάλκου 5, Θησείο, τηλ.: 2103458 052. Αν σκεφτείς παϊδάκια στην Αθήνα, το μυαλό σου πάει αυτόματα στο Θησείο και στο στέκι του Ηλία Κολόβη, που στην πραγματικότητα είναι δύο. Η πρώτη ταβέρνα άνοιξε το 1981 στην οδό Θεσσαλονίκης και επεκτάθηκε δέκα χρόνια αργότερα στην Επταχάλκου (είναι η συνέχεια της Θεσσαλονίκης προς την Αποστόλου Παύλου). Εδώ επιπλέον θα γευτείς τα ξακουστά μπιφτέκια του, αρνίσια συκωταριά και πατάτες κομμένες στο χέρι.

Τηλέμαχος BBQ Club, Φραγκοπούλου 19, Κάτω Κηφισιά, τηλ.: 2108076 680. Ενας από τους πρώτους ναούς της κρεατοφαγίας με ιστορία του ξεκινά από τα χρόνια του Μεσοπολέμου, όταν ο παππούς των σημερινών ιδιοκτητών έψηνε ντόπια κρέατα στην αυλή του, ο Τηλέμαχος συνεχίζει να προσφέρει στην πελατεία του εξαιρετικό κρέας, διαλεγμένο από ελληνικές και ξένες φάρμες, σιτεμένο και ψημένο με μαεστρία. Ο Γιώργος Τσιλιγκίρης όμως έφερε και στην Αθήνα (Πανεπιστημίου 10, Σύνταγμα, τηλ.: 2103613 300-1) τα εκλεκτά του κρέατα και τα συνοδεύει με μια πολύ πλούσια κάβα. Αξιοποίησε επίσης το παλιό ακίνητο στην οδό Φραγκοπούλου 22 και Μ. Μπότσαρη στην Κάτω Κηφισιά, όπου λειτουργεί το μοντέρνο Zeibekiko (τηλ.: 2108074 330) με εκλεπτυσμένο σουβλάκι από γύρο πρόβειο και από μαύρο χοίρο, καλαμάκια από αρνάκι γάλακτος, «μερακλίδικο» χοιρινό, κοτόπουλο στήθος και άλλα πολλά, σε μερίδες ή τυλιχτά.

Στο Τηλέμαχο στην Κάτω Κηφισιά και στην Αθήνα απολαμβάνει κανείς εκλεκτά κρεατικά

Το Τρίγωνο, Αθηνών 36, Καλύβια, 22990-48540. Ο Κώστας Καρακασίλης είχε μεγάλη ιστορία πίσω του ως χασάπης προτού συνεταιριστεί με τον Ανδρέα  Κόλλια. Οι δυο τους άνοιξαν το 1991 το ψητοπωλείο και το ονόμασαν Τρίγωνο από τον τριγωνικό κόμβο που υπήρχε παλαιότερα εκεί μπροστά. Εδώ οι μερίδες είναι τεράστιες, τα παϊδάκια ζουμερά και ωραία ψημένα, όπως και τα μπιφτέκια από χοντροκομμένο κιμά που ζυμώνεται με ντομάτα, τα κοντοσούβλια και το κοκορέτσι, οι μπριζόλες και τα σουβλιστά.

Τρίγωνο, παραδοσιακή χασαποταβέρνα στα Καλύβια

Χριστόφορος, Μιχάλη Καλαβρυτινού 11, Καλύβια 22990-48266. Γουρνοπούλα, παϊδάκια από προβατίνα, κοκορέτσι, μπιφτέκι επικών διαστάσεων από ανάμεικτο κιμά μοσχαρίσιο και αρνίσιο και χίλιες δυο άλλες κρεατολιχουδιές υπάρχουν στο μενού του Χριστόφορου, μια από τις πιο παλιές και γνωστές ταβέρνες των Καλυβίων – η πρώην Βλαχοπούλα του κτηνοτρόφου Θανάση Ράπτη για όσους θυμούνται την ταβέρνα από τη δεκαετία του 1960 που άλλαξε όνομα, όταν την ανέλαβε ο γιος του.

Για κοκορέτσι στη χασαποταβέρνα του Χριστόφορου στα Καλύβια

Vezene, Βρασίδα 11, Χίλτον, τηλ.: 2107232 002. Στο μοναδικό μπιστρό του Αρη Βεζενέ, ένας συνειδητοποιημένος κρεατολάγνος ζει συγκινητικές στιγμές απολαμβάνοντας τα καλύτερα κρέατα του κόσμου, όπως το εκλεκτό Kobe beef από Wagyu (γιαπωνέζικη ράτσα αγελάδας) με κοπές εξωτικές και ψήσιμο αριστοτεχνικό στη σχάρα και σε μαντέμι. Στον κατάλογό του υπάρχουν πολλές άγνωστες λέξεις, που βεβαίως θα σας τις εξηγήσουν αναλυτικά, και η γκάμα των τιμών μεγάλη, αλλά, όπως είναι γνωστό, η ποιότητα πληρώνεται.

Το ψήσιμο του κρέατος θέλει την τέχνη του για να γίνει τρυφερό, Vezene

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...