362
«Κάτω τα χέρια από τον Ασάνζ, μην πυροβολείτε τον αγγελιοφόρο», γράφει το μήνυμα έξω από δικαστήριο στο Λονδίνο | REUTERS/Hannah McKay

Αντιμέτωπος με φυλάκιση μέχρι και πέντε ετών ο Ασάνζ στις ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 12 Απριλίου 2019, 11:23
«Κάτω τα χέρια από τον Ασάνζ, μην πυροβολείτε τον αγγελιοφόρο», γράφει το μήνυμα έξω από δικαστήριο στο Λονδίνο
|REUTERS/Hannah McKay

Αντιμέτωπος με φυλάκιση μέχρι και πέντε ετών ο Ασάνζ στις ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 12 Απριλίου 2019, 11:23

Επειτα από σχεδόν μία δεκαετία κυνηγητού, δικαστικών περιπετειών και ζωής σε λίγα τετραγωνικά στην πρεσβεία του Ισημερινού στo Λονδίνο, ο Τζούλιαν Ασάνζ είναι αντιμέτωπος με αυτό που φοβόταν περισσότερο από όλα τα ενδεχόμενα, την έκδοσή του στις ΗΠΑ.

Στις αρχές του 2010 ήταν η δημοσίευση του βίντεο από το Ιράκ, όπου αποδεικνυόταν ότι στρατιωτικό ελικόπτερο έβαλε κατά αμάχων, μεταξύ τους και δημοσιογράφων. Αργότερα ήλθαν τα έγγραφα των ενόπλων δυνάμεων και έπειτα έγγραφα του υπουργείου Εξωτερικών που εξέθεσαν το στρατιωτικό και διπλωματικό κατεστημένο των ΗΠΑ. Είχε πλέον μπει για τα καλά στο (νομικό) στόχαστρο της Ουάσινγκτον και ιδίως των Ρεπουμπλικανών που είχαν φτάσει να μιλούν ακόμη και την επιβολή της θανατικής ποινής στον αυστραλό ακτιβιστή.

Πιο πρόσφατα, εξόργισε τους Δημοκρατικούς και τη Χίλαρι Κλίντον με τη δημοσίευση εσωτερικής αλληλογραφίας του κόμματος. Ενδεχομένως ήταν μία από τις αιτίες που οδήγησαν στην ήττα της Κλίντον το 2016.

Τώρα, μετά την έξωσή του από την πρεσβεία του Ισημερινού, όλα δείχνουν ότι ο ιδρυτής του Wikileaks θα καταλήξει στις ΗΠΑ.

Κατηγορείται ότι συνωμότησε με την Τσέλσι Μάνινγκ για την παράνομη αποθήκευση και τη διαρροή μεγάλου όγκου απόρρητων εγγράφων των ενόπλων δυνάμεων και του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ. Η Μάνινγκ είχε συλληφθεί το 2010 και καταδικάστηκε σε πολυετή κάθειρξη. Απελευθερώθηκε το 2017 με προεδρική χάρη που έλαβε από τον Μπαράκ Ομπάμα λίγο πριν αποχωρήσει από την προεδρία.

Η ποινή που έχει να αντιμετωπίσει ο Ασάνζ, όπως γράφει ο Guardian, είναι φυλάκιση μέχρι και πέντε έτη. Δεν αποκλείεται όμως να συμπληρωθεί το κατηγορητήριο με ανάλογη αύξηση της ποινής.

Από τα χέρια των δεσμωτών του, στην χρυσή τουαλέτα-Τραμπ οδηγείται ο Ασάνζ στο εύγλωττο σκίτσο του Στιβ Μπελ στον Guardian

Στη Βρετανία, είναι ένοχος για την παραβίαση όρων που είχε θέσει δικαστήριο, αδίκημα που επιφέρει ποινή ως και 12 μήνες. Η ακρόαση για την έκδοση στις ΗΠΑ θα γίνει στις 2 Μαΐου.

Εν τω μεταξύ, σχετικά αποστασιοποιημένη μένει η Αυστραλία, πολίτης της οποίας είναι ο Ασάνζ. Η κυβέρνηση επισημαίνει οι προξενικές της αρχές στη Βρετανία θα παράσχουν βοήθεια, αλλά δεν θα υπάρξει «ειδική μεταχείριση». Κυβέρνηση και αντιπολίτευση στην Αυστραλία συμφωνούν τουλάχιστον ότι δεν θα μπορούσε να εκδοθεί αυστραλός πολίτης σε χώρα όπου ισχύει η θανατική ποινή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...