686
To ξυρίζεις το μούσι ή δεν το ξυρίζεις; Εδώ είναι το ερώτημα | 2/ballyscanlon/Ocean/Corbis

Ο πραγματικός λόγος που οι άνδρες αποφασίζουν να αφήσουν μούσι

Protagon Team Protagon Team 29 Απριλίου 2016, 18:12
To ξυρίζεις το μούσι ή δεν το ξυρίζεις; Εδώ είναι το ερώτημα
|2/ballyscanlon/Ocean/Corbis

Ο πραγματικός λόγος που οι άνδρες αποφασίζουν να αφήσουν μούσι

Protagon Team Protagon Team 29 Απριλίου 2016, 18:12

Μιλώντας για… τρίχες. Ποιος είναι ο λόγος που κάποιοι άνδρες αποφασίζουν να διατηρήσουν πλούσιο μούσι; Δηλαδή, οι γυναίκες, τα παιδιά και αρκετά μέλη του ανδρικού φύλου που δεν διαθέτουν ένα τέτοιο περνούν άσχημα;

Φευ, οι τάσεις της σύγχρονης μόδας επιτρέπουν τέτοιου είδους «επιλογές», τις οποίες μάλιστα βαφτίζουν ακόμη και «εκκεντρικότητες». Αίφνης, στους δρόμους των πόλεων εμφανίζονται διάφορες εκδοχές από μούσια – οι χίπστερ, σίγουρα, είναι οι πλέον ευφάνταστοι στις επινοήσεις τους, αλλά δεν είναι οι μόνοι που έχουν αναγάγει τις τρίχες του προσώπου σε… τέχνη.

Οπως σημειώνει το βρετανικό δίκτυο BBC, στο σχετικό άρθρο που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του, τείνουμε να πιστέψουμε πως όλη αυτή η φρενίτιδα γύρω από τις τρίχες έχει να κάνει με το… ερωτικό παιχνίδι. Κι όμως, δεν είναι η… πρόσκληση προς το άλλο φύλο που κάνει τους άνδρες να διατηρούν μούσι. Ερευνες έχουν δείξει ότι το μούσι είναι δηλωτικό όπλο των ανδρών απέναντι στο ίδιο φύλο: είναι ο τρόπος για να επιβάλλουν την επικυριαρχία τους.

Φευ, οι γυναίκες δεν δείχνουν να ενδιαφέρονται για τα ανδρικά μούσια. Βέβαια, υπάρχουν έρευνες που καταλήγουν σε διαφορετικά συμπεράσματα. Υπάρχουν εκείνες που αρέσκονται στα μούσια των ανδρών και άλλες που σημειώνουν ότι προτιμούν τα «καθαρά» πρόσωπα. Αυτό σημαίνει ότι ουδείς να καταλήξει σε ένα αυταπόδεικτο συμπέρασμα. Γενικώς: ποιος μπορεί να ξέρει τι αρέσει στις γυναίκες;

Ωστόσο, φαίνεται να υπάρχει και ένας δεύτερος τρόπος που οδηγεί στη σεξουαλική επιλογή. Το να είναι κανείς ελκυστικός δεν φτάνει για την αναπαραγωγή. Χρειάζεται να υπάρξει διαπάλη ανάμεσα στα μέλη του ίδιου φύλου για να αποκτήσει κάποιος ευκαιρίες για ερωτική συνδιαλλαγή. Αίφνης, ο καλός, ντροπαλός άνδρας που συνήθως κάθεται στο βάθος του μπαρ δεν θα μπορέσει ποτέ να υπερνικήσει τον άνδρα που φέρει μούσι. Ως εκ τούτου, οι τρίχες βοηθούν στην ενίσχυση της προσωπικότητας.

Σε εποχές που υπήρχε μεγαλύτερος αριθμός ελεύθερων ανδρών σε σχέση με τις προσφερόμενες γυναίκες, αναπτύχθηκε η μόδα του μουστακιού και του μουσιού

Η ανάπτυξη τριχών στο πρόσωπο ενός άνδρα δεν έχουν ευθεία σχέση με τα επίπεδα της τεστοστερόνης του. Ερευνες (και πάλι) καταδεικνύουν ότι οι άνδρες και οι γυναίκες συνηθίζουν να αντιμετωπίζουν τους γενειοφόρους ως πιο μεγάλους σε ηλικία, πιο δυνατούς και πιο επιθετικούς σε σχέση με άλλους. Προφανώς, αυτού του είδους οι άνδρες έχουν περισσότερες πιθανότητες να κερδίσουν κάτι σε ερωτικό πεδίο.

Αυτό το συμπέρασμα τείνει να αποκτήσει μια βάση αλήθειας τόσο στη σύγχρονη εποχή, όσο και σε παλαιότερες. Μια μελέτη δείχνει τη σχέση που είχε η μόδα για τις τρίχες με το ποσοστό των ανδρών και των γυναικών που οδηγήθηκαν στο γάμο – κι όλα αυτά μεταξύ των ετών 1842-1971. Το αποτέλεσμα της έρευνας ήταν δηλωτικό: σε εποχές που υπήρχε μεγαλύτερος αριθμός ελεύθερων ανδρών σε σχέση με τις προσφερόμενες γυναίκες, αναπτύχθηκε η μόδα του μουστακιού και του μουσιού.

Κάτι αντίστοιχο με το μούσι είναι και η χροιά της φωνής. Η επιβολή τείνει να συνδέεται με τον τρόπο που μιλούν οι γεννημένοι ηγέτες: δεν διαθέτουν οξύτονη ομιλία, αντιθέτως μιλούν σιγά και αποφασιστικά.

Ενα απλό πείραμα μπορεί να μας πείσει: το BBC το έπραξε. Ρώτησε 20 άνδρες και 20 γυναίκες να δηλώσουν το βαθμό ελκυστικότητας και επιβολή που είχαν έξι άνδρες τους οποίους έβλεπαν μέσω βίντεο σε διάφορες φάσεις που άφησαν τις τρίχες των προσώπων τους να μεγαλώνουν. Εν συνεχεία, με τη βοήθεια του κομπιούτερ δημιούργησαν τέσσερις εκδοχές ομιλία αυτών των ανδρών.

Το αποτέλεσμα και πάλι είναι ενδεικτικό: περισσότεροι ελκυστικοί εμφανίστηκαν οι άνδρες που είχαν πιο βαθιά φωνή. Επίσης, όσο πιο χαμηλή ήταν η φωνή του άνδρα τόσο πιο πολύ ανέβαινε στην κλίμακα της επιβολής. Το θέμα των τριχών του προσώπου δεν φάνηκε να επενεργεί θετικά ή αρνητικά. Παρά το γεγονός ότι πιστεύουμε ότι είναι καθοριστικός παράγοντας.

Το σίγουρο είναι ότι ο καθένας από εμάς δεν είναι ο καλύτερος κριτής του εαυτού του. Επί παραδείγματι, οι άνδρες τείνουν να πιστεύουν ότι ένα ρωμαλέο σώμα είναι καλύτερο από ένα αγύμναστο. Κι όμως, όμως οι γυναίκες δεν δείχνουν να έχουν την ίδια άποψη. Αντιστρόφως, οι γυναίκες νομίζουν πως όταν είναι πιο αδύνατες και φορούν περισσότερο μέικ απ δείχνουν πιο ελκυστικές. Οι άνδρες, όμως, έχουν αντίθετη άποψη.

Φυσικά, όλες αυτές οι μελέτες έχουν γίνει μεταξύ ατόμων που ανήκουν στον δυτικό πολιτισμό. Αναγκαία υποσημείωση, καθώς σε άλλα μέρη του κόσμου οι συνθήκες αλλάζουν δραματικά, όπως και τα κριτήρια μεταξύ ανδρών και γυναικών.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...