533
Μικρός Φινλανδός χαίρεται το χιόνι. Θεωρείται ένας ευτυχισμένος πολίτης | Shutterstock

Πού βρίσκεται άραγε σήμερα η Γη της Επαγγελίας;

Protagon Team Protagon Team 15 Μαρτίου 2018, 17:07
Μικρός Φινλανδός χαίρεται το χιόνι. Θεωρείται ένας ευτυχισμένος πολίτης
|Shutterstock

Πού βρίσκεται άραγε σήμερα η Γη της Επαγγελίας;

Protagon Team Protagon Team 15 Μαρτίου 2018, 17:07

Βάση για την ευτυχία των λαών του κόσμου τούτου αποτελούν κυρίως οι κυβερνήσεις τους και οι πολιτικές που εφαρμόζουν. Και η Γη της Επαγγελίας φαίνεται πως βρίσκεται στη Βόρεια Ευρώπη. Αυτό τουλάχιστον συμπεραίνεται από την έκθεση World Happiness Report 2018 που παρουσιάστηκε την Τετάρτη στους χώρους της Ποντιφικής Ακαδημίας των Επιστημών στο Βατικανό.

Πρόκειται για την έκτη έκθεση που συντάσσεται από το 2012, χρονιά κατά την οποία ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών θέσπισε την Παγκόσμια Ημέρα Ευτυχίας (γιορτάζεται την 20η Μαρτίου), απευθύνοντας έκκληση στις κυβερνήσεις όλου του κόσμου να υιοθετήσουν «μια στάση περισσότερο δίκαιη και ισορροπημένη όσον αφορά την οικονομική ανάπτυξη που θα προωθεί τη βιωσιμότητα, την εξάλειψη της φτώχειας, την ευτυχία και την ευημερία όλων των ανθρώπων». Το ιδιαίτερο, όμως, με την εν λόγω έκθεση, είναι ότι πέρα από την παρουσίαση του βαθμού ευτυχίας σε 156 χώρες, συμπεριλαμβάνεται και μια αντίστοιχη έκθεση σχετικά με την ευτυχία των μεταναστών (σε 116 χώρες).

«Ολοένα και περισσότερες κυβερνήσεις αξιοποιούν τους δείκτες ευτυχίας για να λάβουν πολιτικές αποφάσεις», εξηγεί στην Corriere della Sera ο διακεκριμένος αμερικανός ακαδημαϊκός Τζέφρι Σακς, επικεφαλής του Δικτύου Λύσεων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των Ηνωμένων Εθνών και ένας από τις συντάκτες της έκθεσης. «Οι κυβερνήσεις μπορούν να εξασφαλίσουν πως τα σχολεία προωθούν την ευτυχία των νέων, πως εργασία σημαίνει δημιουργία και όχι κούραση, πως οι πόλεις θα μετατραπούν σε κοινότητες». Δεν πρόκειται περί μιας αφελούς σκέψης, υποστηρίζει ο ακαδημαϊκός από το πανεπιστήμιο Columbia, επικαλούμενος την περίφημη τοιχογραφία της «Αλληγορίας της Καλής και της Κακής Διακυβέρνησης» του Αμπρότζο Λορεντσέτι που κοσμεί το δημαρχείο της Σιένα: «Ευημερία για τη μία και παρακμή για την άλλη. Αλλά η εκστρατεία παραμένει η ίδια. Πιστεύουμε, μαζί με τον Αριστοτέλη, πως αξίζει τον κόπο να αγωνιστούμε για την ευτυχία».

World-Happiness-Protagon

Το προσδόκιμο μιας υγιούς ζωής, η ελευθερία επιλογών, η γενναιοδωρία, η κοινωνική στήριξη και η απουσία διαφθοράς είναι οι κύριοι δείκτες -σε συνδυασμό, πάντα, με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ- που λαμβάνονται υπόψη κατά τη σύνταξη της έκθεσης. Φέτος, πρώτη στη λίστα κατατάσσεται η Φινλανδία. Λόγω των εξαιρετικών επιδόσεών της στους τομείς της τεχνολογικής προόδου και της προστασίας του περιβάλλοντος, λόγω της εκπαίδευσης που απολαμβάνουν οι πολίτες της αλλά και της ελευθερίας που βιώνουν με το κράτος να διασφαλίζει ακόμα και το δικαίωμα των πολιτών να περπατάνε στη φύση, λόγω της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ισότητας των φύλων. Το μικρό αυτό έθνος της Βόρειας Ευρώπης που φέτος γιορτάζει τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τότε που κέρδισε την ανεξαρτησία του από τη Ρωσία, ξεπέρασε τη Νορβηγία, τη Δανία και την Ισλανδία, πίσω από τις οποίες ακολουθούν η Ελβετία, η Ολλανδία, ο Καναδάς, η Νέα Ζηλανδία, η Σουηδία και η Αυστραλία. Πέρυσι η Φινλανδοί κατείχαν την πέμπτη θέση. Όσον αφορά την Ελλάδα, καταλαμβάνει την 79η θέση με τελευταίο να έρχεται το Μπουρούντι.

«Οι πρώτες πέντε χώρες έχουν υψηλές τιμές και στους έξι δείκτες της ευτυχίας και διαδέχονται η μία την άλλη στην πρώτη θέση από το 2012», σημείωσε από την πλευρά του ο Τζον Χελιγουέλ από το καναδικό Institute for Advanced Research, που μαζί με τον Ρίτσαρντ Λέιαρντ από το LSE, συνέβαλε στη σύνταξη της έκθεσης. «Η Φινλανδία βρίσκεται στην κορυφή της λίστας και όσον αφορά την ευτυχία των μεταναστών», πρόσθεσε. Σε γενικές γραμμές, οι μετανάστες τείνουν να είναι όσο ευτυχισμένοι είναι και οι πολίτες των χωρών που τους φιλοξενούν. Στη σχετική λίστα η Ελλάδα κατατάσσεται στην 61η θέση.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...