547
Το κλειδί της υγιεινής διατροφής, είναι ο ισορροπημένος συνδυασμός τροφών υψηλής διατροφικής αξίας | Shutterstock

Τα πιο θρεπτικά τρόφιμα του κόσμου

Κική Τριανταφύλλη Κική Τριανταφύλλη 10 Μαρτίου 2018, 09:00
Το κλειδί της υγιεινής διατροφής, είναι ο ισορροπημένος συνδυασμός τροφών υψηλής διατροφικής αξίας
|Shutterstock

Τα πιο θρεπτικά τρόφιμα του κόσμου

Κική Τριανταφύλλη Κική Τριανταφύλλη 10 Μαρτίου 2018, 09:00

Φανταστείτε το ιδανικό φαγητό. Αυτό που περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για να καλύψουν, αλλά χωρίς να υπερβούν, τις καθημερινές μας θρεπτικές απαιτήσεις. Εάν υπήρχε ένα τέτοιο φαγητό, καταναλώνοντάς το χωρίς να τρώμε τίποτα άλλο, θα πρόσφερε στον οργανισμό μας τη άριστη διατροφική ισορροπία.

Τέτοιο φαγητό δεν υπάρχει. Αλλά κάτι μπορούμε να κάνουμε.  Το δεύτερο καλύτερο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε, δηλαδή το κλειδί της υγιεινής διατροφής, είναι να κάνουμε έναν ισορροπημένο συνδυασμό τροφών υψηλής διατροφικής αξίας, που όταν καταναλώνονται μαζί, δεν περιέχουν μεγάλη ποσότητα από οποιαδήποτε θρεπτική ουσία, ώστε να αποφεύγεται η υπέρβαση της καθημερινής ποσότητας που συνιστούν οι διατροφολόγοι.

Οι επιστήμονες μελέτησαν περισσότερα από χίλια τρόφιμα και έδωσαν στο καθένα μια διατροφική βαθμολογία. Όσο υψηλότερη είναι η βαθμολογία κάποιου τροφίμου, τόσο πιο κατάλληλο είναι για φαγητό, αρκεί να μην υπερβαίνει τις καθημερινές διατροφικές μας ανάγκες όταν τρώγεται σε συνδυασμό με άλλες τροφές.

Sweet potato-organic farm-72_227041330 copy
Οι γλυκοπατάτες οφείλουν το χρώμα τους στο αντιοξειδωτικό β-καροτένιο

Στο BBC βρήκαμε τη λίστα με τα 100 πιο θρεπτικά τρόφιμα από τα χίλια που έχουν αναλυθεί και ταξινομηθεί επιστημονικά ανάλογα με τη διατροφική τους αξία και από αυτά διαλέξαμε τα πενήντα πιο οικεία σε μας:

50. Γλυκοπατάτα  86 θερμίδες / 100 γρ

Στην εμφάνιση μοιάζουν με τις πατάτες (είναι και οι δύο κόνδυλοι) αλλά η συγγένειά τους είναι μάλλον μακρινή. Οι γλυκοπατάτες οφείλουν το λαμπερό πορτοκαλί χρώμα τους  στο σούπερ αντιοξειδωτικό β-καροτένιο.
Διατροφική βαθμολογία: 49

49. Σύκα 249 θερμίδες / 100 γρ

Λατρεμένη τροφή από την αρχαιότητα για την πλούσια γεύση τους, τα σύκα τρώγονται φρέσκα ή αποξηραμένα και περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες Α, Β1 και Β2 και μέταλλα όπως το κάλιο, το ασβέστιο και το μαγγάνιο.
Διατροφική βαθμολογία: 49

48. Τζίντζερ (Πιπερόριζα) 80 θερμίδες / 100 γρ

Σπάνιο δώρο της Ανατολής και ένα από τα πιο μελετημένα φυτά στον κόσμο, το τζίντζερ περιέχει επίσης πολλά αντιοξειδωτικά. Οι Κινέζοι το χρησιμοποιούν εδώ και δύο χιλιετίες κατά της δυσπεψίας και για την αντιμετώπιση του κρυολογήματος.
Διατροφική βαθμολογία: 49

47. Κολοκύθα (κόκκινη) 26 θερμίδες / 100 γρ

Το έντονο πορτοκαλί χρώμα προδίδει την περιεκτικότητά της σε β-καροτένιο με τις εξαιρετικές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Διατροφική βαθμολογία: 50

46. Μπρόκολο 34 θερμίδες / 100 γρ

broccoli on brown-72_166563257
Το μπρόκολο φημίζεται για τις αντικαρκινικές του ιδιότητες

Παρεξηγημένο λόγω της μυρωδιάς του (όπως και το κουνουπίδι), το μπρόκολο είναι ο βασιλιάς των τροφών που ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και φημίζεται για τις αντικαρκινικές του ιδιότητες. Ίσως γι’ αυτό στην Αμερική η κατανάλωσή του έχει πενταπλασιαστεί τα τελευταία 50 χρόνια.
Διατροφική βαθμολογία: 50

45. Κουνουπίδι 31 θερμίδες / 100 γρ

Αντίθετα από το μπρόκολο τα μπουκετάκια του είναι λευκά γιατί περιβάλλονται από μεγάλα φύλλα που εμποδίζουν την δημιουργία χλωροφύλλης. Ότν τρώγεται ωμό έχει μεγαλύτερη διατροφική αξία.
Διατροφική βαθμολογία: 50

44. Πεπόνι 34 θερμίδες / 100 γρ

Λατρεμένο για τη γλύκα του και τη δροσιά του, καλοκαιρινό φρούτο, πλούσιο σε γλουταθειόνη, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που προστατεύει τα κύτταρα και μερικοί επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο του καρκίνου.
Διατροφική βαθμολογία: 50

43. Δαμάσκηνα 240 θερμίδες / 100 γρ

Φημίζονται για την διατροφική τους αξία καθώς είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, σάκχαρα, βιταμίνες και μέταλλα. Είναι η τρίτη καλύτερη πηγή σιδήρου μετά τα σύκα και τα σταφύλια.
Διατροφική βαθμολογία: 50

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ→

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News