336
|

Νέα θεραπεία – ελπίδα για την παιδική αλλεργία στα φιστίκια

Protagon Team Protagon Team 20 Αυγούστου 2017, 16:46

Νέα θεραπεία – ελπίδα για την παιδική αλλεργία στα φιστίκια

Protagon Team Protagon Team 20 Αυγούστου 2017, 16:46

Μία επαναστατική μέθοδο με την οποία θεραπεύεται πλέον η αλλεργία που έχουν πολλά παιδιά στα φιστίκια, ανακάλυψαν ειδικοί από το Παιδιατρικό Ίδρυμα Ερευνών Μέρντοχ στην Αυστραλία. Πρόκειται για την πιο συχνή αιτία αναφυλαξίας στα παιδιά, δηλαδή μία αιφνίδια αλλεργική αντίδραση, η οποία μπορεί να στοιχίσει και τη ζωή του παιδιού. Μάλιστα, είναι πιο συχνή αιτία θανάτου από αλλεργικό σοκ, ακόμη και από το τσίμπημα της μέλισσας.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο και δεν επιλύνεται όταν το παιδί απλώς αποφεύγει τα  φιστίκια. Σχεδόν όλες οι βιομηχανίες τροφίμων χρησιμοποιούν φιστίκια σε διάφορες παρασκευές. Ως εκ τούτου πολλά συσκευασμένα  γλυκά και παιδικές λιχουδιές, ενδέχεται να περιέχουν ίχνη από φιστίκι, επειδή δεν έχει γίνει επιμελής καθαρισμός των μηχανημάτων στην αλυσίδα παραγωγής. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που οι περισσότερες συσκευασίες αναγράφουν «μπορεί να περιέχει ίχνη ξηρών καρπών».

Όπως αναφέρει ο Guardian, οι ειδικοί με επικεφαλής την καθηγήτρια Κλινικής Ανοσολογίας – Αλλεργιολογίας Μίμι Τανγκ, δοκίμασε τη νέα θεραπεία σε 48 παιδιά με επιβεβαιωμένη αλλεργία. «Τα δύο τρίτα των παιδιών θεραπεύτηκαν με τη μέθοδο της ανοσοθεραπείας που χρησιμοποιήσαμε και για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, δεν εμφάνισαν καμία διατροφική αλλεργία», λέει η δρ Τανγκ.

Μέχρι σήμερα οι ανοσοθεραπείες αυτού του τύπου περιελάμβαναν μόνο μικρές δόσεις του αλλεργιογόνου και διαρκούσαν τουλάχιστον πέντε χρόνια. Η νέα μορφή θεραπείας συνδυάζει τη χορήγηση προβιοτικών (λακτοβάκιλος Lactobacillus rhamnosus) με συγκεκριμένες ποσότητες πρωτεϊνών από τα φιστίκια, δηλαδή το αλλεργιογόνου. Η αγωγή ξεκινούσε με πολύ μικρές δόσεις πρωτεΐνης φιστικιού και αυξανόταν σταδιακά. Ο οργανισμός αντί να αποφεύγει το αλλεργιογόνο, άρχισε να το δέχεται και να το αναγνωρίζει σιγά σιγά ως φυσικό διατροφικό στοιχείο. Αυτό συνέβη, διότι με αυτήν την μέθοδο στην πραγματικότητα αναπρογραμματίζεται σταδιακά το ανοσοποιητικό σύστημα.

Στο τέλος της βασικής κλινικής δοκιμής -ολοκληρώθηκε το 2013- το 82% των παιδιών δεν είχε πλέον αλλεργία στα φιστίκια, σε σύγκριση με μόνο 4% των ατόμων από την ομάδα ελέγχου η οποία έλαβε ψευδοφάρμακο.

Αν η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Lancet Child & Adolescent Health, επαληθευτεί με περεταίρω κλινική έρευνα, οι ειδικοί αναμένουν η πιο συχνή παιδική τροφική αλλεργία να εκλείψει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...