669
Η Κάβγια Κοπαράπου είναι μόλις 17 ετών. Το πρόγραμμα που ανέπτυξε ίσως μπορέσει να βοηθήσει εκατομμύρια ασθενείς σε όλο τον κόσμο |

Η εφαρμογή μιας 17χρονης που σώζει από την τύφλωση

Protagon Team Protagon Team 10 Αυγούστου 2017, 11:30
Η Κάβγια Κοπαράπου είναι μόλις 17 ετών. Το πρόγραμμα που ανέπτυξε ίσως μπορέσει να βοηθήσει εκατομμύρια ασθενείς σε όλο τον κόσμο
|

Η εφαρμογή μιας 17χρονης που σώζει από την τύφλωση

Protagon Team Protagon Team 10 Αυγούστου 2017, 11:30

Ολοι θέλουν να βοηθήσουν ένα νέο κορίτσι με ένα καλό σχέδιο. Αυτή είναι η φιλοσοφία της Κάβγια Κοπαράπου, η οποία σε ηλικία 16 ετών αποφάσισε να ξεκινήσει ένα φιλόδοξο σχέδιο αντιμετωπίζοντας κάτι πολύ μεγαλύτερο από εκείνη. Τη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, την πρώτη αιτία τύφλωσης παγκοσμίως σε ηλικίες 20 ως 65. Για την Κάβγια είναι επιπλέον η ασθένεια από την οποία πάσχει ο παππούς της, ο οποίος έμεινε στην Ινδία όταν οι γονείς της αποφάσισαν να μεταναστεύσουν στις ΗΠΑ όπου εργάζονται στον τομέα της τεχνολογίας.

Σήμερα η Κάβγια είναι δεκαεπτά ετών. Το σύστημα διάγνωσης χαμηλού κόστους που η ίδια ανέπτυξε με ταλέντο, εφευρητικότητα και επιμονή μπορεί να αποδειχτεί εξαιρετικά χρήσιμο όχι μόνο για τον παππού της αλλά για εκατομμύρια ασθενείς σε όλο τον κόσμο.

Η ίδια μιλώντας στην ιταλική εφημερίδα «La Repubblica», εξηγεί ότι η ιδέα να δημιουργήσει την εφαρμογή γεννήθηκε από το γεγονός ότι στην Ινδία δεν υπάρχουν αρκετοί οφθαλμίατροι για να βοηθήσουν ασθενείς με διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια. Το αποτέλεσμα είναι, πολλά άτομα να μαθαίνουν ότι πάσχουν από τη νόσο πολύ αργά, όταν δεν είναι πια αντιμετωπίσιμη. «Ετσι σκέφτηκα να δημιουργήσω ένα απλό διαγνωστικό εργαλείο που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και από άτομα με στοιχειώδεις γνώσεις ιατρικής τα οποία θα μπορούσαν να κάνουν ένα πρώτο έλεγχο και εν συνεχεία να παραπέμψουν στον οφθαλμίατρο μόνον όσους έχουν ανάγκη» εξηγεί η Κάβγια.

Το σύστημα λειτουργεί ως εξής: με τη βοήθεια φακών που συνδέονται στην κάμερα του κινητού λαμβάνονται κοντινές φωτογραφίες των οφθαλμών του ασθενούς. Η Κάβγια ενσωμάτωσε μία εφαρμογή που διαθέτει την ικανότητα να αναγνωρίζει και να αναλύει φωτογραφίες την οποία εν συνεχεία τροποποίησε ώστε να εντοπίζει ενδείξεις χαρακτηριστικές της νόσου. Αφού λοιπόν η εφαρμογή αναλύσει τις φωτογραφίες βγάζει και τη «διάγνωση».

retinopathy
Το σύστημα της Κάβγια μπορεί να ξεχωρίσει έναν υγιή αμφιβληστροειδή (αριστερά) από ένα με συμπτώματα διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας (δεξιά)

Τίποτα βέβαια δεν είναι τυχαίο. H νεαρή παρακολουθεί το λύκειο Τόμας Τζέφερσον για Επιστήμη και Τεχνολογία στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ, το οποίο προσφέρει μαθήματα υψηλού επιπέδου σε πληροφορική, επιστήμες και τεχνολογία. Οπως η ίδια εξηγεί, ήταν τα μαθήματα του σχολείου σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη που τη βοήθησαν να προχωρήσει στο σχέδιό της. «Εκεί έμαθα», λέει, «ότι το ξεκινήσεις από ένα μεγάλο σύνολο δεδομένων για να αναζητήσεις μετά επαναλαμβανόμενα υποσύνολα και σχήματα, είναι η ιδανική δουλειά για να την αναθέσεις στην τεχνητή νοημοσύνη».

Αυτό που χρειαζόταν ήταν συνελικτικά νευρωνικά δίκτυα (παρόμοια με εκείνα που χρησιμοποιεί το Facebook για να αναγνωρίζει πρόσωπα και αντικείμενα στις εικόνες) τα οποία χρησιμοποίησε στην εφαρμογή. «Εστειλα πολλά email σε πανεπιστημιακούς, ειδικούς και ιδρύματα» λέει. Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ της έδωσε πρόσβαση σε μία τεράστια δεξαμενή πληροφοριών, με εικόνες από παθήσεις του αμφιβληστροειδούς χάρη στις οποίες μπόρεσε να «προπονήσει» την εφαρμογή της στον εντοπισμό της νόσου. «Αυτό που έμαθα από την εμπειρία μου είναι ότι όλοι θέλουν να βοηθήσουν ένα κορίτσι με ένα σχέδιο» λέει σήμερα η Κάβγια Κοπαράπου.

app
Ενα smartphone με την εφαρμογή της 17χρονης Κάβγια και τον ειδικό φακό

Τα πλεονεκτήματα της εφαρμογής αφορούν αρχικά το κόστος, που είναι χαμηλότερο από τριάντα δολάρια. Επιπλέον είναι εύκολη στη χρήση της, γιατί τα μόνα που απαιτούνται είναι ένα smartphone και ένας φακός που μπορεί να τυπωθεί σε 3D.

Το ίδιο σύστημα έχει δυνητικά τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί και για τη διάγνωση άλλων ασθενειών, υπό την προϋπόθεση ότι θα τροφοδοτηθεί με επαρκή στοιχεία. Η Κάβγια λέει ότι μέσω  της εφαρμογής της θα μπορούσαν ένα διαγνωστούν προβλήματα του αμφιβληστροειδούς, ο καταρράκτης ακόμα και η εκφύλιση ωχράς κηλίδας.

Εκτός από την εφαρμογή, η ίδια δημιούργησε και μία μη κερδοσκοπική οργάνωση την οποία κλήθηκε να παρουσιάσει στον περασμένο Οκτώβριο στον Λευκό Οίκο. «Ιδρυσα την οργάνωση πριν από δύο χρόνια με σκοπό να ενθαρρύνουμε τα κορίτσια να πλησιάσουν την πληροφορική. Κυρίως όσα για οικονομικούς λόγους δεν έχουν εύκολη πρόσβαση στην τεχνολογία». Και δεν έμεινε μόνο σε αυτό αλλά κατάφερε να πείσει εταιρίες, όπως η Google και η Amazon, να χαρίσουν από ένα τάμπλετ σε όλα τα κορίτσια του προγράμματος που έχουν ανάγκη, έτσι ώστε να μπορούν να παρακολουθούν μαθήματα και από το σπίτι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News