949
| Nick Paleologos / SOOC

Σενάρια και απειλές με σχήμα κάλπης

Protagon Team Protagon Team 6 Φεβρουαρίου 2016, 19:41

Σενάρια και απειλές με σχήμα κάλπης

Protagon Team Protagon Team 6 Φεβρουαρίου 2016, 19:41

Αλλο ένα Σαββατοκύριακο χωρίς τη μεγάλη είδηση, αλλά κι άλλο ένα Σαββατοκύριακο που οι κυριακάτικες εφημερίδες έχουν πολλά να δώσουν στην πολιτική ζωή του τόπου. Κι αυτό γιατί τα όσα δεν λέγονται μεταξύ των κορυφαίων στελεχών και των κομματικών επιτελείων, λέγονται από τα… μανταλάκια.

Οι κυριακάτικες έχουν κι αυτή τη φορά την τιμητική τους, με τη μία συνέντευξη να διαδέχεται την άλλη και το κάθε άρθρο να έχει ξεχωριστή βαρύτητα.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Δηλαδή, από το κυβερνητικό στρατόπεδο. Οσο η Ολγα Γεροβασίλη μιλούσε στην εφημερίδα «Επένδυση», η οποία κυκλοφόρησε το Σάββατο, ο Πάνος Καμμένος μιλούσε στη «Real News», η οποία βγήκε 24 ώρες αργότερα. Και τα όσα είπαν δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει ζήτημα πρόωρων εκλογών, ενώ τόνισε πως σε καμία περίπτωση δεν βλέπει ούτε τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. «Η κυβέρνηση έχει πολύ πρόσφατη εντολή από το εκλογικό σώμα να προχωρήσει στην υλοποίηση της συμφωνίας και παραμένει με επιτυχία εντός των στόχων της», δήλωσε χαρακτηριστικά και κάλεσε όσους «στο εσωτερικό ευελπιστούν για αποσταθεροποίηση και ονειρεύονται συγκυβερνήσεις» να το ξεχάσουν. Μάλιστα, προσέθεσε πως το Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται σε ανοιχτή επικοινωνία τόσο με τις κοινοβουλευτικές ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, αλλά και με τους θεσμικούς φορείς της κοινωνίας. Και κάπου εκεί ήρθε το… ζουμί.

Nick Paleologos / SOOC
Nick Paleologos / SOOC

Η κυρία Γεροβασίλη ρωτήθηκε για το τι θα κάνει η κυβέρνηση εάν οι εταίροι επιμείνουν ως το τέλος ακόμα και για μειώσεις στις κύριες συντάξεις. «Για μία ακόμη φορά θα αγωνιστούμε για το συμφέρον των Ελλήνων πολιτών και δεν θα είναι περίπατος. Πάμε στους θεσμούς με μία ολοκληρωμένη πρόταση και δεδομένη απόφαση να μη μειωθούν οι κύριες συντάξεις. Σε κάθε διαπραγμάτευση προφανώς και προτείνονται εναλλακτικές λύσεις προκειμένου κάθε πλευρά να αποσπάσει το μέγιστο όφελος, αλλά σε καμία περίπτωση καμία δεν ανοίγει τα χαρτιά της εκ των προτέρων», συμπλήρωσε.

Ωστόσο, τα όσα είπε ο Πάνος Καμμένος στη «Real News» είναι εντελώς διαφορετικά. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας –ουσιαστικά- απείλησε την Ευρώπη πως η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να πάει ακόμη και σε πρόωρες εκλογές, εάν η αξιολόγηση δεν κλείσει σύντομα κι εάν το χάσμα στο Ασφαλιστικό παραμείνει. «Εάν υπάρχουν παράλογες απαιτήσεις που δεν μπορούν να γίνουν δεκτές, ο ελληνικός λαός θα έχει πάλι τον λόγο», τόνισε ο κ. Καμμένος και στάθηκε στο εκβιαστικό πρόσωπο που έχουν δείξει μέχρι στιγμής οι δανειστές. Ο ίδιος αποκάλυψε πως οι εταίροι ζητούν να «μπει μαχαίρι» στις υφιστάμενες κύριες και επικουρικές συντάξεις, αλλά και στα 384 ευρώ της εθνικής σύνταξης. Μάλιστα, οι νέες συντάξεις θα είναι ακόμη χαμηλότερες, ενώ προς κατάργηση οδηγούνται ΕΚΑΣ και εφάπαξ. Οσον αφορά το θέμα των φόρων, ο κ. Καμμένος αναφέρει πως οι δανειστές ζητούν να καταργηθούν αφορολόγητο και φοροαπαλλαγές, ενώ αντίθετα προτείνουν αύξηση φόρων σε αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες.

Menelaos Myrillas / SOOC
Menelaos Myrillas / SOOC

Σε κάθε περίπτωση, όμως, ο Βασίλης Λεβέντης έχει ξεχωριστή άποψη και με δήλωσή του στη «Real News» δίνει… προφητεία. «Τον Μάρτιο θα έχουμε οικουμενική κυβέρνηση».

Ενας γάμος που κανείς δεν θέλει να γίνει

Κι όσο στο κυβερνητικό στρατόπεδο τα πράγματα είναι αντικρουόμενα –ή έτσι θέλει το Μαξίμου να δείξει- σε αυτό της αντιπολίτευσης φαίνεται πως επικρατεί ακόμη χειρότερη κατάσταση. Κι αυτό γιατί ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι δεν μπορούν με τίποτα να τα βρουν και τη Νέα Δημοκρατία να θέλει να μπει ανάμεσά τους.

Είναι η αλήθεια πως ο Αδωνις Γεωργιάδης είχε καιρό να εμφανιστεί. Το… δαχτυλίδι του αντιπροέδρου που του έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον έκανε να είναι πιο φειδωλός στις δηλώσεις του και έκανε τις παρεμβάσεις του ακόμη πιο σημαντικές, τουλάχιστον ως προς τη βαρύτητα που αυτές έχουν. Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ μιλά στην «Καθημερινή της Κυριακής» και στέλνει πρόσκληση –ουσιαστικά- σε στελέχη (βουλευτές, κομματικά και βάση) του Ποταμιού για συνεργασία. Ολα αυτά, την ώρα που το φλερτ του ΠΑΣΟΚ με το Ποτάμι δεν φαίνεται πως θα προχωρήσει ούτε καν σε αρραβώνα, πόσο μάλλον σε γάμο. Φώφη Γεννηματά και Σταύρος Θεοδωράκης εξακολουθούν να βρίσκονται αρκετά μακριά και ο χώρος της Κεντροαριστεράς έχει, πλέον, έναν ξένο ανάμεσά του. Τη Νέα Δημοκρατία. Οξύμωρο;

Πάντως από την πλευρά της, η Φώφη Γεννηματά συνεχίζει να έχει στο μυαλό της την ένωση της Κεντροαριστεράς και αναφέρει πως η ώρα που αυτό θα γίνει δεν αργεί. «Αυτός ο χώρος, που περιλαμβάνει το ριζοσπαστικό κέντρο, τον δημοκρατικό σοσιαλισμό, τη σοσιαλδημοκρατία, είναι ένας χώρος ιδεών, προτάσεων, στελεχών με γνώση και εμπειρία, μεταρρυθμιστική παράδοση και είναι σήμερα χρήσιμος όσο ποτέ. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη σήμερα και αύριο η ευρύτερη προοδευτική συμμαχία που προτείνω, είναι απόλυτα αναγκαίο να διατυπώσουμε μια νέα πρόταση προοδευτικής διακυβέρνησης. Η Ελλάδα έχει ανάγκη από μια ισχυρή δημοκρατική προοδευτική παράταξη με αυτόνομο ρόλο και αυτοδύναμη στρατηγική, διακριτά πολιτικά οριοθετημένη από τον δήθεν αριστερό λαϊκισμό και τις παρωχημένες ιδεοληψίες του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τις συντηρητικές, πολιτικές που εκπροσωπεί η ΝΔ», αναφέρει συγκεκριμένα με ανάρτησή της στο facebook.

Η πρωτοβουλία για την αναγέννηση της κεντροαριστεράς κερδίζει κάθε μέρα και περισσότερους υποστηρικτές. Νέοι άνθρωποι, ε…

Δημοσιεύτηκε από Fofi Gennimata στις Σάββατο, 6 Φεβρουαρίου 2016

Σε κάθε περίπτωση, για όλες αυτές τις εξελίξεις μίλησε η Αννα Διαμαντοπούλου. Η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ και πρόεδρος του Δικτύου, έγραψε στο «Εθνος» πως η χώρα έχει μπροστά της ένα μεγάλο δίλημμα. Κι αυτό δεν είναι άλλο από το ποια κατεύθυνση να πάρει στον δρόμο που έχει μπροστά της. Να επιλέξει τα Βαλκάνια ή να επιλέξει την Ευρώπη;

Ολα τα παραπάνω, λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής για το Προσφυγικό. Εκεί που αναμένεται να ξεκαθαρίσουν πολλά. Πάρα πολλά…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...