Το Business Insider για τον Νοστράδαμο του 20ου αιώνα / Οι New York Times για το πόσο καλό (;) κάνει το ποτό στην υγεία/ Η Corriere della Sera για το τέλος των blogs/ Και η New Zealand Herald...
  • Business Insider

    Οι 15 «προφητείες» του Μπιλ Γκέιτς που βγήκαν!

    Εάν ζούσε τον 16ο αιώνα θα μπορούσε ενδεχομένως να συναγωνιστεί τον Νοστράδαμο. Το 1999 ο Μπιλ Γκέιτς στο βιβλίο του «Business @ the Speed of Thought» προέβη σε 15 προβλέψεις για το μέλλον που εκείνη την εποχή ακούγονταν εξωφρενικές. Αλλά ο πρωτοπόρος ιδρυτής της Microsoft έπεσε σε όλες μέσα, όπως εξηγεί σε άρθρο του το Business Insider. Ποιες ήταν, όμως, οι προβλέψεις του ανθρώπου που με τα επιτεύγματά του άλλαξε άρδην τον τρόπο που λειτουργεί ο κόσμος;

    Η πρώτη αφορούσε τoν πολλαπλασιασμό των ιστοσελίδων σύγκρισης τιμών, ειδικά όσον αφορά τα ρούχα και τα όποια αξεσουάρ, η δεύτερη σκιαγραφούσε την επέλαση των «wearable», ήτοι των έξυπνων ηλεκτρονικών συσκευών που πλέον φέρουμε όλοι πάνω μας, η τρίτη έκανε λόγο για την πληρωμή λογαριασμών μέσω του Διαδικτύου και τη δυνατότητα επικοινωνίας ενός ασθενούς με τον γιατρό του χάρη στην εξέλιξη της τηλεματικής, η τέταρτη, για την ανάπτυξη του αποκαλούμενου «Internet of Things» και η πέμπτη για τη δημιουργία των διαδικτυακών συστημάτων παρακολούθησης.

    Φυσικά, στις σελίδες του βιβλίου υπάρχει αναφορά και στην έκρηξη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (έκτη πρόβλεψη) και στις αυτοματοποιημένες, κομμένες και ραμμένες στα μέτρα του καθενός, καταναλωτικές προσφορές (έβδομη) και στις διαδικτυακές πλατφόρμες (όγδοη) για τον σχολιασμό, σε πραγματικό χρόνο, μιας αθλητικής αναμέτρησης.

    Ο Γκέιτς προέβλεψε επίσης τις «εξατομικευμένες διαφημίσεις» (ένατη πρόβλεψη), τις «έξυπνες» τηλεοράσεις (δέκατη), τις διαδικτυακές πλατφόρμες ανταλλαγής απόψεων (ενδέκατη) όπως το Twitter, τη δημιουργία εξειδικευμένων ιστοτόπων που εστιάζουν σε συγκεκριμένες θεματικές ενότητες (δωδέκατη), τα λογισμικά για τη διαχείριση επιχειρηματικών project (δέκατη τρίτη), την πρόσληψη προσωπικού μέσω του διαδικτύου (δέκατη τέταρτη) και, τέλος, τη ραγδαία ανάπτυξη της ιντερνετικής επιχειρηματικότητας.

    Αν όχι ο Μπιλ Γκέιτς, ποιος άλλος θα μπορούσε να προβλέψει το μέλλον; Φωτογραφία: Dave Thompson – WPA Pool/Getty Images/Ideal Images
  • The New York Times

    Τελικά, ένα ποτηράκι κρασί την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα;

    Ενδέχεται να είναι από τις πιο ευχάριστες συμβουλές που θα σας δώσει ποτέ ένας ένας γιατρός: πίνετε ένα ποτήρι κρασί ή μια μπύρα ή ακόμα και ένα ποτό κάθε μέρα, και θα μειώσετε σημαντικά τις πιθανότητες μιας καρδιακής προσβολής, αυξάνοντας παράλληλα το προσδόκιμο ζωής.

    Αλλά η άποψη ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ συμβάλλει στην καλή υγεία και λειτουργία της καρδιάς δεν έχει εξεταστεί ποτέ εξονυχιστικά από τα μέλη της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας ενώ μια νέα έρευνα – επισημαίνουν οι New York Times – συνδέει ακόμα και την περιορισμένη κατανάλωση αλκοόλ με την αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου του μαστού αλλά και την εμφάνιση εγκεφαλικών αλλοιώσεων. Αυτό, ωστόσο, δεν εμπόδισε τους κύριους εκπροσώπους της εν λόγω, εξαιρετικά επικερδούς, βιομηχανίας να συνεχίσουν να δηλώνουν πως «το αλκοόλ κάνει καλό στην υγεία», διοργανώνοντας, μάλιστα, εκατοντάδες επιστημονικά συμπόσια και χρηματοδοτώντας (ημέτερους) επιστήμονες για να αποκαλύψουν την ευεργετική, πρωτίστως για τους ίδιους, αλήθεια.

    Σήμερα, ωστόσο, το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ πρόκειται να ξεκινήσει μια κλινική μελέτη το κόστος της οποίας ανέρχεται στα 100 εκατομμύρια δολάρια με στόχο να διαπιστωθεί για πρώτη φορά εάν όντως ένα ποτήρι κρασί την ημέρα μειώνει τον κίνδυνο εμφράγματος.

    Υπάρχει, όμως, μια σημαντική λεπτομέρεια: για ακόμη μια φορά οι κύριοι χρηματοδότες της μελέτης είναι πέντε από μεγαλύτερες εταιρείες παρασκευής αλκοολούχων ποτών στον κόσμο – η Anheuser-Busch InBev, η Heineken, η Diageo, η Pernod Ricard και η Carlsberg. Έως τώρα έχουν παράσχει ήδη 67,7 εκ. δολάρια σε ένα ίδρυμα που συγκεντρώνει πόρους για τις μελέτες του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας, προσδιόρισε η Μάργκαρετ Μάρεϊ από το αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο για την Κατάχρηση Αλκοόλ και τον Αλκοολισμό που θα επιβλέπει την έρευνα. Αναμενόμενα, το γεγονός ότι μερικοί από τους πιο ισχυρούς εκπροσώπους της βιομηχανίας του αλκοόλ θα καλύψουν το μεγαλύτερο μέρος του κόστους, προκάλεσε την ανησυχία των ειδικών που καταγράφουν τις απόπειρες αθέμιτης επιρροής στο έργο της επιστήμης. «Οι έρευνες δείχνουν ότι οι μελέτες που χρηματοδοτούνται από τις όποιες βιομηχανίες σχεδόν πάντα ευνοούν τα συμφέροντα τους, ακόμα και όταν οι ερευνητές θεωρούν ότι παραμένουν ανεπηρέαστοι», δήλωσε ο Μάριον Νέστλε, καθηγητής Επιστημών και Διατροφής στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, και συγγραφέας πολλών βιβλίων πάνω σ΄αυτό το ευαίσθητο ζήτημα.

    Οχτώ χιλιάδες εθελοντές ηλικίας από 50 ετών και άνω πρόκειται να συμμετάσχουν στην κλινική μελέτη που θα ολοκληρωθεί έπειτα από μια εξαετία. Φωτογραφία: GETTY IMAGES/ IDEAL IMAGES
  • Corriere della Sera

    Είκοσι χρόνια μετά, ήρθε το τέλος των blogs;

    Μετράει ήδη 20 χρόνια ζωής. Το μέλλον του, ωστόσο, διαγράφεται δυσοίωνο καθώς για πάρα πολλούς αποτελεί ήδη ένα ιστορικό τεκμήριο, ένα θέμα για ανάλυση ακαδημαϊκή όσον αφορά την εξέλιξη της επικοινωνίας στον 21ο αιώνα. Ξεπεράστηκε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και από τις διαρκείς ενημερώσεις στα «έξυπνα», πλέον, κινητά τηλέφωνα, από τους φρενήρεις ρυθμούς της σύγχρονης ζωής αλλά και από την ανάγκη των περισσότερων ανθρώπων για συντομία. Αλλά ούτε τον Απρίλιο του 1997 όταν ο νεοϋορκέζος προγραμματιστής Ντέιβ Γουάινερ δημιούργησε το πρώτο λογισμικό που επέτρεπε στον καθένα να στήσει το δικό του blog, ούτε τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, όταν ο επίσης αμερικανός Γιορν Μπάργκερ χρησιμοποίησε πρώτος τον όρο weblog, φανταζόταν κανείς ότι θα ερχόταν αυτή η στιγμή.

    Πάντως τη Δευτέρα η Wall Street Journal έκλεισε οχτώ από τα πιο δημοφιλή blogs της, ιστολόγια αφιερωμένα σε κάθε λογής θέμα – είτε επρόκειτο για την οικονομία της Κίνας είτε για την κοινωνία της Ινδίας ή την τέχνη, τα θεάματα και τον αθλητισμό – που με τον καιρό κατέληξαν ν’ αποτελούν σημεία αναφοράς για εκατοντάδες χιλιάδες αναγνώστες. Η κίνηση εντάσσεται στο πλαίσιο του επιχειρηματικού πλάνου «WSJ 2020», που άρχισε να εφαρμόζεται τον Οκτώβριο του 2016 –αναφέρει η Corriere della Sera– με στόχο το ξεσκαρτάρισμα των blogs της εφημερίδας. Ακολουθώντας, μάλιστα, το παράδειγμα της ανταγωνιστικής New York Times, οι επιτελείς της οποίας αποφάσισαν, το 2015, να τερματίσουν την επικαιροποίηση του «City Room», του blog που δημιούργησαν το 2007. Λογικό, άλλωστε, καθώς σιγά σιγά στράφηκαν όλοι προς το Facebook και το Twitter, προς το Snapchat και το Instagram στη συνέχεια ή  προς μορφές blogging πιο άμεσες όπως το Tumblr και  το πιο «εκλεπτυσμένο» Medium.

    To 2007 ο συνολικός αριθμός των blogs ανά τον κόσμο ξεπερνούσε τα 70 εκατομμύρια. Σήμερα, οι χρήστες του Facebook αγγίζουν τα 2 δισεκατομμύρια! Εικονογράφηση: Alberto Ruggieri για την Corriere della Sera
  • New Zealand Herald/ The Spinoff

    H 26χρονη που σέρνει την κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας στα δικαστήρια

    Γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει στη Νέα Ζηλανδία, είναι μόλις 26 ετών, φοιτήτρια της Νομικής, και έχει έναν και μοναδικό σκοπό: ν’ αναγκάσει την κυβέρνηση της πατρίδας της να κάνει ότι μπορεί –πολλά περισσότερα από όσα έχει πράξει έως τώρα– για την κλιματική αλλαγή και την προστασία του περιβάλλοντος. Σύροντάς την ακόμα και στα δικαστήρια. Στο Ανώτατο, μάλιστα, Δικαστήριο του Ουέλινγκτον, πρωτεύουσας της χώρας, στις αίθουσες του οποίου στις 27 Ιουνίου, αναφέρει η New Zealand Herald, η Σάρα Τόμσον απαίτησε εκ μέρους του δικηγόρου της  τη λήψη αυστηρότερων μέτρων από μια κυβέρνηση που, τουλάχιστον σύμφωνα με την ίδια, είναι ένοχη για τις ανεπαρκείς ενέργειές της για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

    Έπειτα από την υπογραφή της συμφωνίας του Παρισιού, η Νέα Ζηλανδία δεσμεύτηκε για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου της τάξης του 11%, σε σχέση με τα επίπεδα του 1990, έως το 2030. Σύμφωνα με τη νεαρή ακτιβίστρια, ωστόσο, τόσο ο στόχος όσο και τα μέτρα που προβλέπονται ώστε να επιτευχθεί είναι «παράλογα και αθέμιτα», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ίδια σε επιστολή της που δημοσιεύτηκε στο The Spinoff, έναν δημοσιογραφικό ιστότοπο της νησιωτικής χώρας. «Θέλω η κυβέρνηση να λάβει σοβαρά υπόψη το ζήτημα και να δεσμευτεί πραγματικά για το μέλλον των νέων της Νέας Ζηλανδίας, γιατί θα είναι αυτοί που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη» τόνισε.

    Πάντως για την αρμόδια για το κλίμα υπουργό της Νέας Ζηλανδίας, Πόλα Μπένετ, «ο στόχος μας είναι δίκαιος και φιλόδοξος και καθορίστηκε έπειτα από μια διεξοδική διαδικασία διαβουλεύσεων». «Πρέπει να δράσουμε γιατί το κόστος της αδράνειας είναι τρομακτικό», υποστήριξε από την  πλευρά του ο δικηγόρος της Σάρα Τόμσον ενώπιον των δικαστών.

    Η Σάρα Τόμσον, στο κέντρο, μαζί με υποστηρικτές της έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο του Ουέλινγκτον. Φωτογραφία: RNZ / Emile Donovan



text
  • Με 830 ευρώ μισθό βλέπεις πια αλλιώς τη ζωή


    29 Μαρτίου 2024, 15:55