1868
Ο Παύλος Πολάκης σε παλαιότερη ομιλία του στο Χαλάνδρι. Αυτή τη φορά τα έβαλε με τους δικαστές | InTime News

Σάλος με τις δηλώσεις Πολάκη για τους δικαστές

Protagon Team Protagon Team 17 Ιουνίου 2016, 12:56
Ο Παύλος Πολάκης σε παλαιότερη ομιλία του στο Χαλάνδρι. Αυτή τη φορά τα έβαλε με τους δικαστές
|InTime News

Σάλος με τις δηλώσεις Πολάκη για τους δικαστές

Protagon Team Protagon Team 17 Ιουνίου 2016, 12:56

Αν δεν είναι μια προσωπική απόφαση να συγκρούεται δημόσια, τότε, μάλλον, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης θα χρειαστεί να καταφύγει σε «τεχνικές» ελέγχου του προφορικού του λόγου. Για άλλη μια φορά, δηλώσεις του προκάλεσαν και άνοιξαν μέτωπα με συγκεκριμένες ομάδες εργαζόμενων και κόμματα.

Μόνο που στην προκειμένη περίπτωση στο στόχαστρό του μπήκε ο εξαιρετικά ευαίσθητος χώρος της Δικαιοσύνης και συγκεκριμένα οι δικαστές. Μιλώντας σε εκδήλωση στο Περιστέρι, ο κ. Πολάκης είπε ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος των δικαστών είναι στο παραδικαστικό κύκλωμα του παρελθόντος ή του παρόντος! Ο ίδιος μάλιστα έθεσε και ζήτημα αλλαγής της σύνθεσης του δικαστικού σώματος. «Το δικαστικό σώμα απαιτεί νέο αίμα καθώς πολλοί δικαστές είναι εξαρτημένοι και μέλη παραδικαστικών κυκλωμάτων», είπε!

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Πολάκης σχολίασε για τον θάνατο του εκδότη Παναγιώτη Μαυρίκου πως «μάλλον δεν ήταν και τόσο ατύχημα αυτό που έγινε», ενώ είπε και ότι «για πρώτη φορά μπήκαν σιδηροδέσμιοι κάποιοι εκβιαστές δημοσιογράφοι».

Οι δηλώσεις του προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ), η οποία τις χαρακτηρίζει απαράδεκτες και ζήτησε την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

Συγκεκριμένα, η ΕΔΕ αναφέρει ότι ο κ. Πολάκης, «χωρίς την επίκληση κανενός στοιχείου και χωρίς αναφορά σε συγκεκριμένα άτομα» αναφέρθηκε στην ύπαρξη παραδικαστικού κυκλώματος, κάτι το οποίο «δεν αποτελεί απλά ένα ακόμα φραστικό ατόπημα, αλλά συνιστά θεσμική εκτροπή».

Οι δικαστές και εισαγγελείς της χώρας, σημειώνει η ΕΔΕ, «που επιτελούν με αμεροληψία το συνταγματικό τους καθήκον, δεν ανέχονται στο εξής τέτοιου είδους συκοφαντικές δηλώσεις». Ετσι, ζητεί την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας, «ο οποίος ως εγγυητής του Πολιτεύματος θα πρέπει να λάβει θέση» και καλεί τον κ. Πολάκη «να ανακαλέσει τις δηλώσεις του ή να καταγγείλει τους επίορκους δικαστές, εφόσον γνωρίζει τέτοιους. Η ελληνική κοινωνία περιβάλλει με απόλυτη εμπιστοσύνη το δικαστικό σώμα που στέκεται πάντα φρουρός της διασφάλισης της ελευθερίας και των δικαιωμάτων των πολιτών», καταλήγει.

Διευκρινίσεις Πολάκη: «Είμαι στη διάθεση της Δικαιοσύνης»

Διευκρινιστικές δηλώσεις μετά τον σάλο που έχει ξεσπάσει έδωσε, με ανακοίνωσή του, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, υπογραμμίζοντας ότι «αναφέρονταν σε καταστάσεις που ανακαλύπτει καθημερινά στον χώρο της Υγείας», ενώ τόνισε ότι «βρίσκεται στη διάθεση της Δικαιοσύνης για ό,τι χρειαστεί».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση:

«Σχετικά με το θέμα των χθεσινών δηλώσεων του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, οι οποίες ερμηνεύονται υπό το πρίσμα της ολομέτωπης επίθεσης ΜΜΕ και αντιπολίτευσης, προς την κυβέρνηση, ο αναπληρωτής υπουργός διευκρινίζει τα εξής:

Τιμώ κάθε δικαστικό και οποιονδήποτε άλλο δημόσιο λειτουργό, ο οποίος με έντιμο τρόπο, σε δύσκολες συνθήκες, κάνει ευσυνείδητα τη δουλειά του. Τούτη η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι η δικαιοσύνη έχει αναπνεύσει και δρομολογεί τη διερεύνηση και την απόδοση ευθυνών σε υποθέσεις, οι οποίες διαρκώς έρχονται στη δημοσιότητα.

Οι δηλώσεις μου αναφέρονταν σε καταστάσεις που ανακαλύπτω καθημερινά, στο χώρο της Υγείας και οι οποίες παρά το ότι είχαν γίνει καταγγελίες ή δεν ερευνήθηκαν ή καθυστερούν για χρόνια ή χάθηκαν στο δρόμο. Αλλωστε υπάρχουν δημοσιευμένα αποτελέσματα ερευνών και πορίσματα για τη λειτουργία παραδικαστικών κυκλωμάτων στο χώρο της Δικαιοσύνης.

Επίσης είναι γνωστό ότι, από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μας, έχουμε αποστείλει ως πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, στους εισαγγελείς διαφθοράς, αρκετά πορίσματα ερευνών του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ), προς περαιτέρω διερεύνηση και απόδοση ευθυνών.

Διατάχθηκε προκαταρτική έρευνα από την Κουτζαμάνη

Παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ευτέρπης Κουτζαμάνη, προκάλεσαν τα λεγόμενα του Παύλου Πολάκη περί παραδικαστικού κυκλώματος, με την ανώτατη εισαγγελική λειτουργό να ζητά τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας για τη διαπίστωση των καταγγελλομένων.

Ακολουθεί η εισαγγελική παραγγελία:

«Προς
Τον  κ. Δημήτριο Δασούλα
Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου

Σας διαβιβάζουμε φύλλα ηλεκτρονικού τύπου, στα οποία περιέχονται δηλώσεις του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, σύμφωνα με τις οποίες «…Υπάρχει μεγάλο θέμα με τη Δικαιοσύνη. Το δικαστικό σώμα απαιτεί νέο αίμα, καθώς πολλοί δικαστές είναι εξαρτημένοι και μέλη παραδικαστικών κυκλωμάτων, ένα πολύ μεγάλο μέρος των δικαστών -για να το πω κομψά – έχει δεσμεύσεις ή -για να το πω λιγότερο κομψά- είναι στο παραδικαστικό κύκλωμα του παρελθόντος ή του παρόντος» και παρακαλούμε να ενεργήσετε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση, προς διακρίβωση της βασιμότητας των καταγγελλομένων. Επίσης να ενεργήσετε οποιαδήποτε άλλη ανακριτική πράξη ήθελε κριθεί αναγκαία.

H Eισαγγελέας του Αρείου Πάγου
Ευτέρπη Κουτζαμάνη». 

Νέα Δημοκρατία: «Η κυβέρνηση είναι σκορποχώρι, μείζον θεσμικό ατόπημα»

Για νέα «παράσταση του κυβερνητικού θιάσου» κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία. Η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορεί, μάλιστα, τον Αλέξη Τσίπρα ότι με τη στάση του στηρίζει το «μείζον θεσμικό ατόπημα. Την εκτροπή του υπουργού του».

«Ο ένας υπουργός βρίζει αδίστακτα τη Δικαιοσύνη. Ο άλλος τον αδειάζει διστακτικά. Και ο κ. Τσίπρας προσποιείται πως δεν ακούει την ύβρη σε βάρος της Δικαιοσύνης και των δικαστικών» σημειώνει η Νέα Δημοκρατία και καταλήγει:«Αυτό επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνησή του είναι σκορποχώρι».

Κουμουτσάκος: «Η δημοκρατία του ΣΥΡΙΖΑ»

Με ανάρτησή του στο Twitter αντέδρασε ο εκπρόσωπος Tύπου της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος στις συκοφαντικές δηλώσεις Πολάκη κατά των δικαστών, σημειώνοντας ότι αποτελούν «τη δημοκρατία του ΣΥΡΙΖΑ». Εμμέσως, δε, θέτει και θέμα παραίτησης του αναπληρωτή υπουργού Υγείας γράφοντας ότι «δεν παραιτείται, ούτε τον παραιτούν».

koumoutsakos-nd-antidrasi

Γεωργιάδης: «Ο Πολάκης πρέπει να μπει φυλακή»

Μία ημέρα μετά την προσωπική κόντρα που είχαν στη Βουλή, ο Αδωνις Γεωργιάδης με τον Παύλο Πολάκη, ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ασκεί αυστηρή κριτική στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας. Με την ανάρτησή του, ο κ. Γεωργιάδης, κατηγορεί τον κ. Πολάκη ότι προσπαθεί να εκφοβίσει τους δικαστές και αναρωτιέται γιατί δεν παίρνει θέση ο Πρωθυπουργός. Τέλος ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, επισημαίνει ότι ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας πρέπει να πάει φυλακή.

82e76e6df05abd8af3a05550d7e7fc9a

ΠΑΣΟΚ: «Ωμή προσπάθεια εκφοβισμού των δικαστών»

Για νέο παραλήρημα που επιτείνει το κλίμα αμφισβήτησης των δημοκρατικών θεσμών κάνει λόγο το ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με το οποίο ο χρόνος που ο κ. Πολάκης επέλεξε για να επιτεθεί στο δικαστικό σώμα, λίγες μόλις ώρες μετά την άρση της βουλευτικής του ασυλίας για παλαιότερες εκκρεμότητές του με τη Δικαιοσύνη, μόνο ως αθώα σύμπτωση δεν μπορεί να εκληφθεί.

«Στην πραγματικότητα, δεν είναι τίποτε λιγότερο από άλλη μία προκλητική, ωμή απόπειρα εκφοβισμού των δικαστών με ισοπεδωτικές γενικεύσεις και σενάρια, χωρίς στοιχεία, για παραδικαστικό κύκλωμα», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Το Κίνημα κατηγορεί την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ ότι «εξακολουθεί να παίζει ένα επικίνδυνο παιχνίδι σκιών και απειλών στην καρδιά της δημοκρατίας μας».

«Με επιμελημένη “αφέλεια” και δήθεν δονκιχωτισμό, η κυβέρνηση σκηνοθετεί μάχες με φανταστικούς εχθρούς προς δημιουργία εντυπώσεων, την ώρα που “κλείνει τα μάτια” στις πραγματικές εστίες διαφθοράς, όπου κι αν αυτές εντοπίζονται», καταλήγει.

Το Ποτάμι: «Να μιλήσει με συγκεκριμένα στοιχεία»

Αιχμηρή ανακοίνωση για τις δηλώσεις Πολάκη εξέδωσε το Ποτάμι, στην οποία ζητάει από τον υπουργό να καταθέσει στοιχεία και να μην συνεχίζει τις «καφενειακού τύπου δηλώσεις».

Αναφέρει, συγκεκριμένα:

«O κ. Πολάκης δεν έχει καταλάβει ακόμη ότι είναι υπουργός. Με το γνωστό ύφος του ψευτόμαγκα συνεχίζει τις καφενειακού τύπου δηλώσεις. Επειδή οι καταγγελίες είναι πολύ βαριές, τον καλούμε να μιλήσει συγκεκριμένα και με στοιχεία. Απ΄ όσα είπε ο υπουργός προκύπτουν αμείλικτα ερωτήματα για την κυβέρνηση: τι κάνει αν σε έναν από τους βασικούς πυλώνες της Δημοκρατίας, αυτόν της Δικαιοσύνης, επικρατεί η ανομία; Πώς την ανέχεται; Τι έχει κάνει εδώ και ενάμιση χρόνο για την αντιμετώπιση του παραδικαστικού κυκλώματος που καταγγέλλουν οι υπουργοί της; Εκτός κι αν όλα αυτά είναι από τις γνωστές κουβέντες του αέρα, που είναι το αγαπημένο σπορ των υπουργών των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ».

Ενωση Κεντρώων: «Μπορεί να μην έχει εξ ολοκλήρου άδικο»

Aνακοίνωση εξέδωσε και η Ενωση Κεντρώων στην οποία σημειώνει πως μπορεί ο κ. Πολάκης να μην έχει εξ ολοκλήρου άδικο για όσα είπε εναντίον των δικαστών. Σημειώνει η Ενωση Κεντρώων: «Πολύ πιθανό ο κ. Πολάκης να μην έχει εξ ολοκλήρου άδικο σε όσα ισχυρίζεται και ορθό είναι η Δικαιοσύνη να διερευνήσει περαιτέρω την υπόθεση των καταγγελιών του. Η δικαστική εξουσία είναι ανεξάρτητη και καλό είναι οι πολιτικοί να μετράνε τα λόγια τους όταν κρίνουν λειτουργούς της δικαιοσύνης. Ωστόσο και οι δικαστές άνθρωποι είναι και διαπράττουν λάθη. Πολύ πιθανό ο κ. Πολάκης να μην έχει εξ ολοκλήρου άδικο σε όσα ισχυρίζεται και ορθό είναι η δικαιοσύνη να διερευνήσει περαιτέρω την υπόθεση των καταγγελιών του», αναφέρει σε ανακοίνωσή της Ένωσης Κεντρώων.

Αδειασμα από Παρασκευόπουλο

Παρέμβαση για να διαχωρίσει τη θέση του υπουργείου Δικαιοσύνης από τις δηλώσεις Πολάκη, έκανε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος.

«Οποιος ασκεί εξουσία υπόκειται σε κριτική. Ο κ. Πολάκης όσα είπε δεν συνδέονται με συγκεκριμένα πρόσωπα και μου θυμίζει την διδασκαλία του καθηγητή μου που έλεγε ότι η περιύβριση έχει σημασία όταν αντανακλά σε συγκεκριμένα πρόσωπα. Αν δεν αντανακλά ή είναι δήλωση χωρίς νόημα -και αυτό το λέω κομψά σε σχέση με τον καθηγητή μου που ήταν πιο καυστικός- είτε είναι θεσμική κριτική η οποία όμως έχει ανάγκη επιχειρηματολογίας» είπε χαρακτηριστικά.

Λίγη ώρα μετά τις δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης στη Βουλή ήρθε και η αρχική αντίδραση από το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο με τη σειρά του αδειάζει τον αναπληρωτή υπ. Υγείας, παραπέμποντας στις δηλώσεις Παρασκευόπουλου.

Σφυροκόπημα από την αντιπολίτευση στη Βουλή

Πάντως, οι δηλώσεις του κ. Παρασκευόπουλου όχι μόνο δεν κατεύνασαν τα πνεύματα στη Βουλή, αλλά προκάλεσαν νέα σφοδρή επίθεση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Είναι ενδεικτικό πως ΝΔ και Δημοκρατική Συμπαράταξη ζήτησαν την αποπομπή του κ. Πολάκη από την κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως εάν τελικά ο Αλέξης Τσίπρας τον «καλύψει», τότε ο κ. Παρασκευόπουλος οφείλει να παραιτηθεί.
Συγκεκριμένα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Νίκος Δένδιας, είπε απευθυνόμενος προς τον κ. Παρασκευόπουλο: «Απέχετε πόρρω από το να αντιμετωπίσετε τις συνέπειες μιας τέτοιας δήλωσης» και τον κάλεσε: «Να σταθείτε απόλυτα καταγγελτικός και να ζητήσετε την αποπομπή του από τον Πρωθυπουργό, άλλως οφείλετε να παραιτηθείτε εσείς».

Σχολίασε, δε, ότι η ηγεσία της δικαιοσύνης «αντιλαμβανόμενη την πλήρη αδιαφορία της κυβέρνησης, απευθύνεται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ξεπερνώντας κάθε θεσμικό ανάχωμα διότι δεν έχει πουθενά πλέον να απευθυνθεί».

«Αυτά δεν γίνονται ανεκτά στις Δημοκρατίες. Ο κάθε υπουργός έχει την ευθύνη και τις συνέπειες όσων λέει», πρόσθεσε ο κ. Δένδιας, λέγοντας στον υπουργό Δικαιοσύνης πως πρέπει είτε να παραιτηθεί ο κ. Πολάκης αμέσως είτε να κληθεί για εξηγήσεις από τον Πρωθυπουργό, αλλιώς η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης «δεν στέκεται».

«Να τιμήσετε την ελληνική Δικαιοσύνη και τον εαυτό σας και αν μέχρι το βράδυ δεν παραιτηθεί ο κ. Πολάκης να παραιτηθείτε εσείς», υπογράμμισε.

Από την πλευρά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου είπε πως «αν δεν καταδικάσετε ξεκάθαρα τη δήλωση εκτεθειμένος είστε εσείς, και οι δύο δεν χωράτε στην κυβέρνηση». «Οφείλετε ξεκάθαρη απάντηση και όχι δια παραλείψεως. Ο κ. Πολάκης αμφισβήτησε την θέση σας», τόνισε.

Επίσης ο Μάκης Βορίδης (ΝΔ) σημείωσε πως: «Εδώ γεννάται ζήτημα για εσάς. Από τη μία λέτε ότι σέβεστε τους δικαστές και από την άλλη μιλάτε για την παρρησία. Εδώ τίθεται το δικό σας ζήτημα. Ανέχεστε να συνυπάρχετε με κάποιον συνάδελφό σας που λέει αυτά τα πράγματα; Αν είναι αυτή η θέση σας τότε το ζήτημα παραιτήσεως γυρνά σε εσάς. Εσείς πρέπει να παραιτηθείτε».

Από το Ποτάμι ο Σπύρος Λυκούδης ανέφερε πως η κυβέρνηση πρέπει να τοποθετηθεί «για την κεραυνοβόλο δήλωση Πολάκη».

Το βαρύ κλίμα για τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας ενισχύθηκε και από τις δηλώσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Ο Βασίλης Κόκκαλης έσπευσε να δηλώσει ότι το κόμμα του στηρίζει την πλειοψηφία των ελλήνων δικαστών που βάζει πλάτη στη δύσκολη στιγμή για τη χώρα.

Πάντως, ο κ. Παρασκευόπουλος βρέθηκε σε εξαιρετικά άβολη θέση, καθώς επιχείρησε να ισορροπήσει μεταξύ της ήπιας αποδοκιμασίας του κ. Πολάκη, του κατευνασμού των δικαστικών και τις απόκρουσης της κριτικής της αντιπολίτευσης. Η συγκεκριμένη τακτική και η μη ξεκάθαρη καταδίκη των δηλώσεων Πολάκη οδήγησε τον Κώστα Τασούλα (ΝΔ) να χαρακτηρίσει τον υπουργό Δικαιοσύνης ως «ήπιο Πολάκη».

«Δεν είμαι ηπιότερος Πολάκης. Είμαι ηπιότερος πολλάκις», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παρασκευόπουλος. Ο ίδιος, δε, σημείωσε ότι η έρευνα που διατάχθηκε από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου δείχνει ότι «δεν υπάρχει θεσμική εκτροπή αλλά θεσμικά αντανακλαστικά».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...