527
H ομάδα δρομέων από τις Μπαχάμες που κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο | REUTERS/Stoyan Nenov

Ηταν η Ταϊπέι και οι Μπαχάμες οι καλύτερες χώρες στο Ρίο;

Protagon Team Protagon Team 22 Αυγούστου 2016, 18:05
H ομάδα δρομέων από τις Μπαχάμες που κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο
|REUTERS/Stoyan Nenov

Ηταν η Ταϊπέι και οι Μπαχάμες οι καλύτερες χώρες στο Ρίο;

Protagon Team Protagon Team 22 Αυγούστου 2016, 18:05

Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Μεγάλη Βρετανία και Κίνα. Αυτές οι τρεις χώρες κυριάρχησαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, κατακτώντας 99 χρυσά μετάλλια και συνολικά 258. Ατυπη πρωταθλήτρια των μεταλλίων ήταν οι ΗΠΑ ενώ η Μεγάλη Βρετανία ξεπέρασε την Κίνα για την δεύτερη θέση.

Την ίδια στιγμή, χώρες όπως η Ιαπωνία και η Νέα Ζηλανδία ξεπέρασαν τις προσδοκίες ενώ απογοητευτικές ήταν οι επιδόσεις των Αυστραλών αλλά και των Κινέζων. Φυσικά στο Ρίο της Βραζιλία κυριάρχησαν ο Γιουσέιν Μπολτ και ο Μο Φάρα.

Αυτό όμως που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι να δούμε την αναλογία των επιτυχιών σε σχέση με τον πληθυσμό, το μέγεθος του ΑΕΠ αλλά τον αριθμό των αθλητών της κάθε χώρας:

Με βάση λοιπόν τον πληθυσμό των χωρών που συμμετείχαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες, οι Μπαχάμες έχουν την καλύτερη επίδοση. Το χρυσό μετάλλιο της Σόνε Μίλερ (με εκείνη την αξέχαστη βουτιά) στα 400 μέτρα των γυναικών ήταν αρκετό για να δώσει στις Μπαχάμες την πρώτη θέση στον σχετικό πίνακα. Το νησί έχει πληθυσμό 388.000 ατόμων, κάτι που σημαίνει ότι αναλογούν 2,6 χρυσά μετάλλια για κάθε εκατομμύριο ανθρώπων.

2016-08-16T000947Z_273643529_RIOEC8G00G9VH_RTRMADP_3_OLYMPICS-RIO-ATHLETICS-M-400M
O Κιράνι Τζέιμς από την Γρενάδα με το ασημένιο μετάλλιο στα 400 μ. των ανδρών (REUTERS/Leonhard Foeger)

Η σχεδόν άγνωστη Γρενάδα βρίσκεται στην κορυφή αν μετρηθούν μόνο τα μετάλλια (ανεξάρτητα με το αν είναι χρυσά). Η χώρα σύμφωνα με δημοσίευμα της telegraph κέρδισε μόνο ένα ασημένιο μετάλλιο όμως το πολύ μικρό της μέγεθος της δίνει την πρώτη θέση στην λίστα. Η Γρενάδα με βάση την στατιστική θα κέρδιζε 9,4 μετάλλια για κάθε εκατομμύριο πολιτών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία, βρίσκονται πολύ χαμηλά στην αναλογία μεταλλίων/ πληθυσμού. Συγκεκριμένα η Μεγάλη Βρετανία κέρδισε ένα μετάλλιο ανά εκατομμύριο πολιτών με την Αμερική να έχει κερδίσει 0,4 μετάλλια ανά εκατομμύριο και την Κίνα να έχει ένα ποσοστό 0,05 μεταλλίων ανά εκατομμύριο πολιτών.

Σε ότι έχει να κάνει με την οικονομία, η Τζαμάικα τα πήγε αρκετά καλά. Η χώρα των μεγάλων σπρίντερ κέρδισε έξι χρυσά μετάλλια, τρία ασημένια και 2 χάλκινα. Κάνοντας την αναλογία στα 100 δισεκατομμύρια δολάρια του ΑΕΠ, η Τζαμάικα θα κέρδιζε 79 μετάλλια ανάμεσα στα οποία τα 43 θα ήταν χρυσά.

2016-08-22T130233Z_192324311_S1BETWXFXHAA_RTRMADP_3_OLYMPICS-RIO
Η αθλήτρια της γυμναστικής από την Βόρεια Κορέα ποζάρει μαζί με την αθλήτρια από την Νότια Κορέα. Μία φωτογραφία που δίχασε (REUTERS/Dylan Martinez)

Πρώτη στην σχετική κατηγορία θα ήταν η Ταϊπέι με 91 χρυσά και συνολικά 273 μετάλλια ανά 100 δισ. δολάρια του ΑΕΠ. Τι και αν η μικρή χώρα της Ασίας κέρδισε μόλις ένα χρυσό και δύο χάλκινα μετάλλια;

Αντίστοιχα οι ΗΠΑ και η Κίνα δεν θα τα πήγαιναν καθόλου καλά αν κάναμε τις αναλογίες με το ύψος του ΑΕΠ. Οι ΗΠΑ θα είχαν ένα ποσοστό 0,7 ανά 100 δισ. ενώ η Κίνα 0,6 ανά 100 δισ. δολάρια.

Αν κάποιος μετρήσει το μέγεθος των ομάδων που έφτασαν στο Ρίο τότε το Αζερμπαϊτζάν είχε σίγουρα την πιο αποτελεσματική ομάδα. Η μικρή ομάδα των 56 αθλητών κέρδισε 18 μετάλλια. Αυτό αντιστοιχεί περίπου σε 0,3 μετάλλια ανά αθλητή.

Η Βόρεια Κορέα επίσης τα πήγε αρκετά καλά στην συγκεκριμένη κατηγορία αφού κέρδισε επτά μετάλλια σε σύνολο 35 αθλητών. Δηλαδή για κάθε πέντε αθλητές της χώρας του Κιμ Γιονγκ Ουν αντιστοιχούσε και ένα μετάλλιο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...