312
Ο μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, Αμβρόσιος (φωτογραφία αρχείου) | Menelaos Myrillas / SOOC

Αφήνει τον θρόνο ο Αμβρόσιος Καλαβρύτων: «Φεύγω, συγχωρήστε τα λάθη μου»

Protagon Team Protagon Team 24 Νοεμβρίου 2017, 17:24
Ο μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, Αμβρόσιος (φωτογραφία αρχείου)
|Menelaos Myrillas / SOOC

Αφήνει τον θρόνο ο Αμβρόσιος Καλαβρύτων: «Φεύγω, συγχωρήστε τα λάθη μου»

Protagon Team Protagon Team 24 Νοεμβρίου 2017, 17:24

Με δάκρυα στα μάτια γονάτισε -την περασμένη Κυριακή, μπροστά στην Ωραία Πύλη του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού της Φανερωμένης Αιγίου- ο μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιος Λενής, ζητώντας συγγνώμη απ’ όσους στενοχώρησε, όπως ο ίδιος είπε.

Ο Αμβρόσιος ανακοίνωσε -παρουσία πιστών, κλήρου και επισήμων, σύμφωνα με το KalavrytaNews– την οριστική αποχώρησή του από τον εκκλησιαστικό θρόνο του έπειτα από 40 χρόνια αρχιερατείας του στην Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας.

Στο τέλος της ομιλίας του, ο μητροπολίτης ζήτησε συγγνώμη «από όσους στεναχώρησα ή πίκρανα με λόγια και πράξεις μου. Συγχωρήστε μου, σας παρακαλώ και σας ικετεύω, συγχωρήστε μου, αδελφοί μου και παιδιά μου, τα λάθη μου, τις παραλείψεις μου, τις ατέλειες του χαρακτήρος μου».

Δείτε την ομιλία του

«Ολα έχουν ένα τέλος και ήρθε η ώρα να ζήσω μαζί σας εδώ, στο Αίγιο και στα Καλάβρυτα, έξω από τα επίσημα», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, ο μητροπολίτης θα παραμείνει στη θέση του έως τα τέλη του 2018 και στη συνέχεια θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τη διαδοχή του από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ολη αυτή η στάση πιθανώς να σχετίζεται και με τη μήνυση που κατέθεσαν σε βάρος του εννέα ομοφυλόφιλοι, για την κατάχρηση εκκλησιαστικού αξιώματος σύμφωνα με το άρθρο 196 του Ποινικού Κώδικα, σύμφωνα με το οποίο «θρησκευτικός λειτουργός ο οποίος κατά την ενάσκηση των έργων του ή δημόσια και με την ιδιότητά του προκαλεί ή διεγείρει τους πολίτες σε εχθροπάθεια κατά της πολιτειακής εξουσίας ή άλλων πολιτών τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι τριών ετών».

Οι ομοφυλόφιλοι, όπως έγινε γνωστό, αποφάσισαν να δράσουν και στις 16 Ιανουαρίου 2016 κατέθεσαν μήνυση κατά του μητροπολίτη όχι μόνο για δημόσια υποκίνηση βίας ή μίσους με βάση το άρθρο 1 του νόμου 4285/2014 για την καταπολέμηση του ρατσισμού (ο λεγόμενος αντιρατσιστικός νόμος) αλλά και για κατάχρηση εκκλησιαστικού αξιώματος.

Ο εισαγγελέας έκανε δεκτή τη μήνυση και παρέπεμψε τον μητροπολίτη σε δίκη, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 15 Μαρτίου 2018 στο Αίγιο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...