337
Η πρωθυπουργική κατοικία, στο νούμερο 10. Το ζήτημα είναι πόσοι θα διαβούν το κατώφλι της για να δηλώσουν παραίτηση | REUTERS/Toby Melville

Το Brexit κλονίζει τη βρετανική κυβέρνηση μετά τις απανωτές παραιτήσεις

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουλίου 2018, 20:17
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 9/10/2018, 23:10
Η πρωθυπουργική κατοικία, στο νούμερο 10. Το ζήτημα είναι πόσοι θα διαβούν το κατώφλι της για να δηλώσουν παραίτηση
|REUTERS/Toby Melville

Το Brexit κλονίζει τη βρετανική κυβέρνηση μετά τις απανωτές παραιτήσεις

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουλίου 2018, 20:17
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 9/10/2018, 23:10

Και «ξαφνικά» η πολιτική σκηνή του Λονδίνου φλέγεται.

Τι σημαίνουν οι παραιτήσεις των Ντέιβις, Μπέικερ και Τζόνσον από τους κυβερνητικούς θώκους του Ηνωμένου Βασιλείου; Μια κυβερνητική κρίση, προφανέστατα. Και μάλιστα διαστάσεων που ακόμη δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστούν, πόσο μάλλον να αναλυθούν όπως πρέπει. Η πυρκαγιά εξελίσσεται. Αργά το βράδυ της Δευτέρας, η πρωθυπουργός Μέι όρισε τον Τζέρεμι Χαντ νέο υπουργό Εξωτερικών.

Η δεύτερη ανάγνωση των γεγονότων μάς οδηγεί αναπόφευκτα στο συμπέρασμα ότι η δεξιόστροφη κίνηση στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή έχει πλέον παγιωθεί ως μοχλός εξελίξεων: από τη Βουδαπέστη και τον Ορμπαν μέχρι τη Ρώμη και τον Σαλβίνι, από την Αυστρία και τον Κουρτς μέχρι τη Βαυαρία και τον Ζεεχόφερ.

Ωστόσο, είναι αξιοσημείωτο ότι οι βρετανοί ευρωσκεπτικιστές αποφάσισαν τώρα, τη Δευτέρα 9 Ιουλίου, να πιέσουν για ένα «ξεκάθαρο διαζύγιο» με την ΕΕ, «κατά την ψήφο του βρετανικού λαού», μη αποδεχόμενοι ελιγμούς σαν τους προτεινόμενους από την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι για το μέλλον των σχέσεων Βρετανίας – ΕΕ. Δεν το έπραξαν νωρίτερα, δεν το ανέβαλαν.

Οι βρετανοί ευρωσκεπτικιστές δείχνουν να έλαβαν ιδιαίτερα υπόψη τους τη χρονική συγκυρία, μια και την ερχόμενη Πέμπτη 12 Ιουλίου θα προσγειωθεί στο Λονδίνο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

(Ο κ. Τραμπ -αυτήν την εποχή καλύτερα από κάθε άλλον, ίσως- προσωποποιεί στη Δύση την απροκάλυπτη έως και ωμή αντίθεση στις φιλελεύθερες πολιτικές της ΕΕ, είτε πρόκειται για το διεθνές εμπόριο είτε πρόκειται για τη μετανάστευση είτε πρόκειται ακόμη και για το ΝΑΤΟ και την εκροή αμερικανικών κεφαλαίων υπέρ της ευρωπαϊκής [και γερμανικής] άμυνας.)

Οι βρετανοί ευρωσκεπτικιστές δείχνουν να θέλουν να καλωσορίσουν τον αμερικανό πρόεδρο με τον δικό τους τρόπο, στον αντίποδα του «καρναβαλιού αντίστασης» με τα διάφορα χάπενινγκ κατά του Τραμπ. Το ερώτημα είναι έως πού είναι διατεθειμένοι να φθάσουν. Θα συνεχισθούν οι παραιτήσεις τους και ο συνεπαγόμενος πολιτικός θόρυβος μέχρι και τον εξαναγκασμό της Μέι σε παραίτηση;

(Με στόχο την εκλογή ενός νέου ηγέτη στους Συντηρητικούς, ενός νέου πρωθυπουργού στο Ηνωμένο Βασίλειο, ώστε να μπορέσουν να εξασφαλίσουν με τον ταχύτερο και ασφαλέστερο για τη Βρετανία τρόπο το Brexit που ονειρεύονται.)

Ολα δείχνουν πως η απάντηση δεν θα αργήσει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...