631
Καμμένος και Κουβέλης στην τελετή υποδοχής του στο υπουργείο Αμυνας, τον περασμένο Μάρτιο. Κάτι όμως δεν πάει καλά | INTIMENEWS/

Καμμένος: Ποιες φρεγάτες, ποιος Κουβέλης

Protagon Team Protagon Team 25 Απριλίου 2018, 10:28
Καμμένος και Κουβέλης στην τελετή υποδοχής του στο υπουργείο Αμυνας, τον περασμένο Μάρτιο. Κάτι όμως δεν πάει καλά
|INTIMENEWS/

Καμμένος: Ποιες φρεγάτες, ποιος Κουβέλης

Protagon Team Protagon Team 25 Απριλίου 2018, 10:28

Την εικόνα μιας κυβέρνησης που ακόμα και σε ένα μείζον θέμα όπως αυτό της απόκτησης φρεγατών όχι μόνο δεν έχει κοινή γραμμή, αλλά ούτε καν ίδια ενημέρωση, έδωσε ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος, ο οποίος ουσιαστικά διέψευσε τον αναπληρωτή του, τον Φώτη Κουβέλη, που καθόταν δίπλα του στη συνέντευξη Τύπου το πρωί της Τετάρτης στο Πεντάγωνο!

Δεν υπάρχει χρονομίσθωση φρεγατών από τη Γαλλία αλλά κατασκευή νέων στην Ελλάδα, υποστήριξε ο κ. Καμμένος, λέγοντας ότι αυτό συζητήθηκε σε ανώτατο επίπεδο ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Ο υπουργός Αμυνας είπε ότι η προμήθεια των γαλλικών φρεγατών δεν είναι ένα καινούργιο σχέδιο και πως είχε εκπονηθεί επί υπουργίας Βαγγέλη Μεϊμαράκη (2004-09). Το σχέδιο αυτό πάγωσε λόγω των οικονομικών προβλημάτων της χώρας, εξήγησε ο κ. Καμμένος, για να συμπληρώσει ακολούθως ότι κατά τη συζήτηση των Τσίπρα – Μακρόν υπήρξε αναφορά στην αξιοποίηση επιστροφών συνολικού ύψους 8 δισ. ευρώ που οφείλονται στην Ελλάδα από ομόλογα προκειμένου να κατασκευαστούν στην χώρα μας φρεγάτες για το Πολεμικό Ναυτικό.

Είπε επί λέξει ο κ. Καμμένος: «Σε υψηλότατο επίπεδο, μεταξύ Τσίπρα και Μακρόν, εξετάστηκε η πιθανότητα αξιοποίησης των 8 δισ, που προέρχονται από τα υπερκέρδη των ελληνικών ομολόγων, και μέρος των οποίων οφείλει να επιστρέψει και η Γαλλία στην Ελλάδα, να χρησιμοποιηθεί, προκειμένου να υπάρξει συνέργεια για την κατασκευή φρεγατών στη χώρα μας. Αυτή ήταν και η μόνη διαπραγμάτευση που αφορά τις φρεγάτες. Σε αυτή τη συνομιλία, ο πρόεδρος Μακρόν φάνηκε θετικός απέναντι στον Πρωθυπουργό γενικότερα για ενίσχυση της πατρίδας μας και των συνεργειών που μπορούν να υπάρξουν στην αμυντική μας βιομηχανία»

Ο υπουργός τόνισε πως «όταν και εάν αποφασιστεί ένα τέτοιο πρόγραμμα θα ακολουθηθούν όλες οι προβλεπόμενες από το Σύνταγμα και τη Βουλή διαδικασίες».

Αναφορικά με το επίμαχο δημοσίευμα της «Καθημερινής» που την περασμένη Παρασκευή είχε αποκαλύψει τη συμφωνία χρονομίσθωσης δύο γαλλικών φρεγατών, ο υπουργός Αμυνας δεν δίστασε να παραδεχθεί πως «το συγκεκριμένο δημοσίευμα της “Καθημερινής” περιελάμβανε τέτοιες λεπτομέρειες που ούτε κι εγώ δεν γνώριζα».

Συμπλήρωσε πάντως πως «αυτά τα προγράμματα δεν αποφασίζονται και δεν συζητούνται κατ’ αυτό τον τρόπο».

286508
Ο Πάνος Καμμένος μιλάει, ο Φώτης Κουβέλης ακούει (INTIMENEWS)

Ηταν μια σαφής μομφή προς τον κ. Κουβέλη ο οποίος την ίδια ημέρα με τη δημοσίευση του ρεπορτάζ είχε δηλώσει (στον ΣΚΑΪ): ««Είναι ακριβές ότι η Γαλλία μας δίνει δύο φρεγάτες με leasing, υπήρξε συνομιλία του πρωθυπουργού με τον Εμανουέλ Μακρόν, επόμενο βήμα θα είναι άλλες δυο φρεγάτες. Οι δυο φρεγάτες δεν είναι χθεσινή απόφαση, είναι έτοιμες, είναι δυνατόν να πλεύσουν μέσα στο καλοκαίρι»…

Μάλιστα συνεργάτες του κ. Κουβέλη, μετά και τα δημοσιεύματα από τη Γαλλία, που ανέφεραν ότι τέτοια συμφωνία για παραχώρηση των δύο συγκεκριμένων πλοίων δεν υπάρχει, επέμεναν το βράδυ της Τρίτης ότι τα όσα είχε πει ο αν. υπουργός Αμυνας ήταν ορθά!

Αργότερα πάντως, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο κ. Καμμένος άφησε ανοιχτό ένα ενδεχόμενο να υπάρξει leasing των δύο φρεγατών, «αλλά αυτό είναι κάτι πολύ πρώιμο» σημείωσε.

Τέλος και στο πρόγραμμα των F16;

Κατά τα άλλα, αναφορικά με το ζήτημα αναβάθμισης των F16 –ένα ντιλ που ως γνωστόν είχε ανακοινωθεί στο ταξίδι του κ. Τσίπρα στις ΗΠΑ κατά τη συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ– ο κ. Καμμένος επιβεβαίωσε ότι υπάρχει ζήτημα με την καταβολή των χρημάτων προς τις ΗΠΑ. «Οι πληροφορίες που κάνουν λόγο για κόστος 1,2 δις ευσταθούν αλλά υπάρχουν πάντοτε και σχετικές εκπτώσεις, οπότε το τελικό κόστος είναι στα συμφωνηθέντα πλαίσια του 1,1 δις. Το ζήτημα που έχει προκύψει έχει να κάνει με τις καταβολές προς τις ΗΠΑ και εκεί είμαστε σε συζητήσεις με τους εταίρους μας καθώς κανένας δεν μπορεί να εκπονήσει εμπροσθοβαρές πρόγραμμα με την χώρα να έχει συγκεκριμένες δημοσιονομικές δεσμεύσεις μέχρι το 2021», είπε ο κ. Καμμένος ο οποίος συμπλήρωσε ότι το πρόγραμμα αναβάθμισης των F16 φτάνει μέχρι το 2028 και το πρώτο αεροσκάφος η χώρα μας σε περίπτωση συμφωνίας θα το παραλάβει σε δύο χρόνια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...