618
Ο βουλευτής της ΝΔ Θανάσης Δαβάκης | Intimenews/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Ρατσιστικό παραλήρημα Δαβάκη: «Απαγορεύω να με ψηφίζουν αθίγγανοι και γύφτοι»

Protagon Team Protagon Team 3 Μαρτίου 2018, 15:49
Ο βουλευτής της ΝΔ Θανάσης Δαβάκης
|Intimenews/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Ρατσιστικό παραλήρημα Δαβάκη: «Απαγορεύω να με ψηφίζουν αθίγγανοι και γύφτοι»

Protagon Team Protagon Team 3 Μαρτίου 2018, 15:49

Εντονες αντιδράσεις έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του βουλευτή Λακωνίας της ΝΔ και πρώην υφυπουργού Αμυνας Θανάση Δαβάκη κατά των Ρομά.

Όπως αναφέρουν τοπικά μέσα, ο βουλευτής μιλούσε την Παρασκευή σε ενημερωτική συγκέντρωση για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας στον Δήμο της Σπάρτης.

Σε μια αποστροφή της ομιλίας του είπε σε έντονο ύφος: «Οσον αφορά στο πολιτικό κόστος που λέει κάποιος, παρακαλώ και απαγορεύω σε οποιονδήποτε αθίγγανο, γύφτο, και δεν συμμαζεύεται, να με ψηφίσει. Όποιος με ψηφίσει δεν τον αναγνωρίζω. Από πλευράς αυτής της κοινωνικής ομάδας.

» Λυπάμαι που το λέω, λυπάμαι τα παιδάκια τα οποία γεννιούνται από αυτούς τους ανθρώπους χωρίς να το θέλουν και την κατάσταση στην οποία βρίσκονται. Για να μη λέμε για “πολιτικές” και “φοβόμαστε” και τις “ψήφους” και δεν συμμαζεύεται».

Σε δηλώσεις του στον ραδιοσταθμό Real FM, ο κ. Δαβάκης εξήγησε ότι προέβη στη δήλωση απαντώντας σε έναν πολίτη που κατηγόρησε τους πολιτικούς ότι δεν κάνουν τίποτα για την εγκληματικότητα, που, όπως υποστηρίζει ο κ. Δαβάκης, προέρχεται κυρίως από τους Ρομά, γιατί φοβούνται μη χάσουν τις ψήφους που παίρνουν από αυτούς.

«Τον τελευταίο καιρό γίνονται διάφορες συγκεντρώσεις πολιτών, όπου καλούν τις τοπικές Αρχές. Κάποιος από τους πολίτες είπε ότι “δεν τους πειράζετε εσείς οι πολιτικοί γιατί φοβάστε τις ψήφους, που σας ψηφίζουν”. Σε απάντηση αυτής της προσβλητικής κατηγορίας έκανα τη συγκεκριμένη δήλωση, ότι απαγορεύω σε οποιονδήποτε κύριο εξ αυτών που νομίζει ότι εγώ τον καλύπτω επειδή με ψηφίζει, να με ψηφίσει.

» Τα τελευταία 2-3 χρόνια υπάρχει μια έντονη εγκληματικότητα, η οποία προέρχεται από αυτήν την τάξη, των λεγόμενων Ρομά. Η κατάσταση έχει ξεφύγει σε περιοχές κοντά στην Σπάρτη. Ο κόσμος έχει δεινοπαθήσει από την εγκληματικότητα που προέρχεται κυρίως από τους ανθρώπους αυτούς» είπε.

Τι απαντά ο βουλευτής

Το Σάββατο, μετά τον σάλο που ξέσπασε, ζήτησε συγγνώμη και δηλώνει ότι ανασκευάζει.

«Οι επίμαχες δηλώσεις μου έγιναν στο πλαίσιο δημόσιας συζήτησης σε χωριό της Λακωνίας σχετικά με τα αυξημένα κρούσματα παραβατικότητας στην περιοχή.

» Τα περιστατικά αυτά έχουν ενταθεί σε συχνότητα και βαρύτητα τους τελευταίους μήνες, με χαρακτηριστικότερα τις βίαιες ληστείες μετά ξυλοδαρμού σε βάρος κυρίως ηλικιωμένων, όπως η πρόσφατη ληστεία 82χρονης γυναίκας.

» Προκαλεί δε μεγάλη λύπη κι ανησυχία η εμπλοκή ανηλίκων σε τέτοια περιστατικά, τα οποία έχουν καταγραφεί στα ΜΜΕ. Σε αυτά και μόνο αναφερόμουν.

» Πάνω στην ένταση της στιγμής κατέφυγα σε κάποιες γενικεύσεις οι οποίες δεν εκφράζουν ούτε εμένα, ούτε φυσικά το κόμμα στο οποίο ανήκω. Για τις αναφορές αυτές θέλω να εκφράσω τη λύπη μου και να ζητήσω συγνώμη από όσους έθιξα».

Στο παρελθόν ο κ. Δαβάκης είχε πάρει θέσεις που διαφοροποιούνταν στον ένα ή τον άλλο βαθμό με τις κομματικές θέσεις

Ηταν ένας από τους 29 βουλευτές της ΝΔ που ψήφισαν «όχι» στο Σύμφωνο Συμβίωσης τον Δεκέμβριο του 2015.

Ανήκε ακόμη σε μια μικρή ομάδα βουλευτών της ΝΔ που τον Φεβρουάριο του 2016 είχαν συνυπογράψει ερώτηση προς τους υπουργούς Πολιτισμού και Παιδείας για το περίφημο «Τάμα του Εθνους», για την ανέγερση του φαραωνικών διαστάσεων ναού Σωτήρος Χριστού στην Αθήνα, η οποία εκκρεμεί εδώ και… δύο αιώνες. Τότε, με εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη, οι 16 βουλευτές της ΝΔ απέσυραν την υπογραφή τους.

ΣΥΡΙΖΑ: «Ρατσιστικό παραλήρημα οι δηλώσεις»

Σε μια πρώτη αντίδραση, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Σοφία Ζαχαράκη χαρακτήρισε τις δηλώσεις ακραίες.

Το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι «μέρα με τη μέρα η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη σύρεται όλο και πιο χαμηλά, από την ακροδεξιά της τάση, με επικεφαλής τους κ. Σαμαρά και Γεωργιάδη.

» Φαίνεται, όμως, ότι το βαρέλι δεν έχει πάτο. Το χθεσινό, πρωτοφανές ρατσιστικό παραλήρημα του βουλευτή Θ. Δαβάκη συνιστά προσβολή, όχι μόνο για τη συγκεκριμένη μερίδα των συμπολιτών μας, αλλά συνολικά για τη Δημοκρατία και τον κοινοβουλευτισμό.

Καλούμε άμεσα τον κ. Μητσοτάκη να παρέμβει, ειδάλλως θα είναι συνυπεύθυνος.»

Σε ανάρτησή του στο Twitter ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης τονίζει ότι τις απαντήσεις πρέπει να τις δώσουν αυτοί που περιθωριοποίησαν τους Ρομά.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...