362
O υπουργός Οικονομίας Δ. Παπαδημητρίου στη Βουλή. Μιλώντας στη Welt κατηγόρησε τον Σόιμπλε για κακοπιστία | SOOC

Ο Παπαδημητρίου επιτίθεται στον Σόιμπλε λίγο πριν από το Eurogroup

Protagon Team Protagon Team 15 Ιουνίου 2017, 13:42
O υπουργός Οικονομίας Δ. Παπαδημητρίου στη Βουλή. Μιλώντας στη Welt κατηγόρησε τον Σόιμπλε για κακοπιστία
|SOOC

Ο Παπαδημητρίου επιτίθεται στον Σόιμπλε λίγο πριν από το Eurogroup

Protagon Team Protagon Team 15 Ιουνίου 2017, 13:42

Αν αυτό αποτελεί διαπραγματευτική τακτική εν όψει του Eurogroup είναι πλέον ένα ερώτημα. Την ώρα που από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών διαμηνύουν τη βεβαιότητα του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για μια συμφωνία, βγαίνει στη γερμανική εφημερίδα Die Welt ο έλληνας υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου και χαρακτηρίζει τον γερμανό υπ. Οικονομικών «κακόπιστο».

Ο κ. Παπαδημητρίου έδωσε συνέντευξη στη Die Welt και κατηγόρησε τον Σόιμπλε για ανεντιμότητα, υποστηρίζοντας ότι ενώ είπε πως η Ελλάδα πληροί τις απαιτήσεις, άλλαξε γνώμη. «Δεν θέλω να φανώ αγενής, αλλά η συμπεριφορά του μου φαίνεται ότι είναι κακόπιστη» σημείωσε ο υπουργός Οικονομίας ο οποίος εκτίμησε ότι η «γερμανική αντίσταση» στο θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους εγείρει ερωτήματα για την ίδια την ιδέα και τη δομή της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδημητρίου είναι ο Σόιμπλε που εμποδίζει μια συμφωνία με την Ελλάδα λόγω των γερμανικών εκλογών: «Η Ελλάδα γίνεται εξιλαστήριο θύμα. Η κατανόησή μου για το γεγονός ότι θα γίνουν εκλογές στην Γερμανία, αγγίζει τα όριά της», είπε ο υπουργός Οικονομίας, ο οποίος κάλεσε τον Σόιμπλε να μη λάβει αποφάσεις με βάσει αποκλειστικά την εγχώρια πολιτική.

Δεν ξέχασε δε ο κ. Παπαδημητρίου να επιστρέψει στο κλασικό επιχείρημα της Αθήνας ενώ η και η (Δυτική) Γερμανία είχε λάβει ελάφρυνση χρέους μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Την Τετάρτη, πάντως, και ο εκπρόσωπος του Σόιμπλε έλεγε στην ενημέρωση των δημοσιογράφων στο Βερολίνο ότι η γερμανική πλευρά αναμένει ένα «βιώσιμο συνολικό πακέτο», χωρίς όμως κάποια εγγύηση ή ένα είδος αυτοματισμού αναφορικά με την ελάφρυνση του χρέους.

Οπως σχολιάζουν αναλυτές στην Deutsche Welle, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν μπορεί να υπάρξουν και στο Eurogroup της Πέμπτης ορισμένες πιο εξειδικευμένες αναφορές στο χρέος, διατυπωμένες ωστόσο με τρόπο που να μην συνιστούν «αλλαγή προγράμματος» που απαιτεί τη νέα έγκριση της γερμανικής Βουλής. Εντούτοις πάντα βέβαιο με το γνωστό αστερίσκο που παραπέμπει τις τελικές αποφάσεις στο 2018 και φυσικά εφόσον κριθεί αναγκαίο. Με τον τρόπο αυτό φαίνεται να διασφαλίζεται η συμμετοχή του ΔΝΤ -ως τεχνικού συμβούλου- και συνεπώς και η εκταμίευση της δόσης. Υπενθυμίζεται ότι το Βερολίνο έχει διαμηνύσει ότι χωρίς το ΔΝΤ δεν μπορεί να εκταμιευτούν άλλα χρήματα. Αγνωστο παραμένει πώς θα τα «διαβάσει» όλα αυτά ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και εάν και πότε θα εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...