800
Ο πατέρας του βομβιστή αυτοκτονίας, Ραμαντάν Αμπέντι, μιλά στο Reuters από την Τρίπολη | REUTERS/Hani Amara

Ο πατέρας δεν γνώριζε τίποτα, ο αδελφός ήξερε για το χτύπημα στο Μάντσεστερ

Protagon Team Protagon Team 25 Μαΐου 2017, 10:29
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 15/05/2017 14:55
Ο πατέρας του βομβιστή αυτοκτονίας, Ραμαντάν Αμπέντι, μιλά στο Reuters από την Τρίπολη
|REUTERS/Hani Amara

Ο πατέρας δεν γνώριζε τίποτα, ο αδελφός ήξερε για το χτύπημα στο Μάντσεστερ

Protagon Team Protagon Team 25 Μαΐου 2017, 10:29
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 15/05/2017 14:55

Ο 23χρονος Λίβυος που σκόρπισε τον θάνατο στο Manchester Arena είχε μεταβεί αεροπορικώς στη Βρετανία από την Τουρκία -μέσω Ντίσελντορφ- μόλις τέσσερις ημέρες πριν το χτύπημα. Αυτό ανέφεραν οι «Financial Times», επικαλούμενες αξιωματούχο των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών.

Φαίνεται ότι οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες έστειλαν το πρωί της Τετάρτης στη Βρετανία φάκελο με πληροφορίες σχετικά με τον Σαλμάν Αμπεντί. Και ήδη οι βρετανικές Αρχές εικάζουν ότι ο δράστης πιθανότατα είχε την υποστήριξη ενός ευρύτερου δικτύου στην ενέργειά του και ότι ίσως ο άνθρωπος που συναρμολόγησε τον εκρηκτικό μηχανισμό βρίσκεται ακόμη ασύλληπτος.

Δεδομένου του επιπέδου της οργάνωσης της επίθεσης, που στοίχισε τη ζωή 22 ανθρώπων -ανάμεσά τους πολλά παιδιά- καθώς και της κατασκευής της βόμβας, που δείχνει ότι ο υπεύθυνος «είχε γνώσεις και εμπειρία» οι Αρχές εκτιμούν ότι ο Σαλμάν Αμπέντι έδρασε με την υποστήριξη τουλάχιστον μερικών ανθρώπων. «Είναι πιθανό να μην οργάνωσε την επίθεση μόνος του», ανακοίνωσε την Τετάρτη και η βρετανή υπουργός Εσωτερικών, Αμπερ Ράντ.

Παράλληλα, συνεχίζονταν οι έρευνες στη Λιβύη, απ’ όπου καταγόταν ο δράστης. Συνελήφθησαν στην Τρίπολη ο πατέρας του, Ραμαντάν και ο 20χρονος αδελφός του, Χασάν, για ενδεχόμενη σύνδεσή τους με το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος, το οποίο έσπευσε να αναλάβει την ευθύνη της επίθεσης στο Μάντσεστερ. Οι δύο κοντινοί συγγενείς του δράστη έδωσαν εντελώς διαφορετικές εικόνες για το πρόσωπο που ευθύνεται για την επίθεση.

«Το μίλησα πριν από πέντε μέρες… δεν υπήρχε κάτι περίεργο, όλα ήταν φυσιολογικά», είπε ο πατέρας του χωρίς να διευκρινίσει, όμως, πού βρισκόταν ο γιος του την τελευταία φορά που μίλησαν. Απλώς είπε ότι ο γιος του τους ενημέρωσε ότι επρόκειτο να επισκεφθεί τη Μέκκα για να προσκυνήσει.

«Ο Σαλμάν δεν ανήκει σε καμία οργάνωση. Η οικογένειά μας είναι συγχυσμένη γιατί ο Σαλμάν δεν έχει αυτή την ιδεολογία, αυτά τα πιστεύω», είπε ο πατέρας του τονίζοντας ότι ποτέ δεν περίμενε να συμβεί κάτι τέτοιο και προσθέτοντας ότι υπήρχαν «κρυμμένα χέρια» πίσω από αυτή την ενέργεια. «Καταδικάζουμε αυτές τις τρομοκρατικές ενέργειες κατά πολιτών, αθώων ανθρώπων», είπε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Σαλμάν δεν είχε επισκεφθεί τη Συρία. «Ελεγξα τα δύο διαβατήριά του και δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ταξίδεψε στη Συρία», τόνισε.

2017-05-24T205422Z_1881813662_RC1D26BC2730_RTRMADP_3_BRITAIN-SECURITY-MANCHESTER-LIBYA
Ο πατέρας του 23χρονου δράστη κρατείται από τις λιβυκές δυνάμεις ασφαλείας στην Τρίπολη (REUTERS/Hani Amara)

Ωστόσο, ο μικρός αδελφός του φερόμενου δράστη φέρεται να ομολόγησε στις Αρχές ότι γνώριζε για τα τρομοκρατικά σχέδια του αδελφού του και πως, τόσο ο ίδιος όσο και ο νεκρός αδελφός του Αμπέντι, ήταν μέλη του ISIS.

«Εχουμε αποδείξεις ότι συνδεόταν με το ISIS, μαζί με τον αδελφό του. Τους παρακολουθούσαμε για πάνω από ενάμισι μήνα», δήλωσε ο Αχμεντ Μπιν Σαλέμ, εκπρόσωπος των ειδικών δυνάμεων της Λιβύης. «Ηταν σε επαφή με τον αδελφό του και γνώριζε για την επίθεση».

Οι Αρχές είχαν ανησυχητικές πληροφορίες για τον δράστη πριν από την επίθεση

Σε αυτό το πλαίσιο, τέθηκαν σοβαρά ερωτήματα για τον τρόπο με τον οποίο οι υπηρεσίες ασφαλείας είχαν αξιολογήσει ανησυχητικές πληροφορίες για τον δράστη.

Φίλοι του και άτομα του περιβάλλοντός του είχαν ειδοποιήσει τις Αρχές σε τουλάχιστον πέντε διαφορετικές περιπτώσεις από το 2012 και μετά ότι ανησυχούσαν για τη συμπεριφορά του, ενώ κάποιοι από αυτούς τον είχαν καταγγείλει ως «επικίνδυνο» στην ειδική αντιτρομοκρατική γραμμή επικοινωνίας της κυβέρνησης. Ο ίδιος φέρεται να είχε πει σε φίλους του ότι το να γίνει κανείς βομβιστής αυτοκτονίας ήταν «εντάξει».

Ο Αμπέντι είχε επίσης εκδιωχθεί από το τοπικό τέμενος μετά από λογομαχία που είχε με τους επικεφαλής με αφορμή αντι-εξτρεμιστικά κηρύγματα, κατά τη διάρκεια των οποίοι, φέρεται να είχε υπερασπιστεί τους εξτρεμιστές.

Αλλωστε, το Sky News αποκάλυψε ότι ο Αμπέντι συναναστρεφόταν με ομάδα νεαρών βρετανών μουσουλμάνων από το νότιο Μάντσεστερ, όπου και ο ίδιος ζούσε, οι οποίοι αργότερα ταξίδεψαν στο Ιράκ και τη Συρία όπου και εντάχθηκαν στο ISIS. Μεταξύ αυτών ένας από τους πιο «έμπειρους» στη στρατολόγηση νέων μελών στην τζιχαντιστική οργάνωση, ο Ράφαελ Χόστεϊ.

«Ηθελε εκδίκηση για τα παιδιά της Συρίας»

Από την πλευρά της, μιλώντας στη Wall Street Journal, η 18χρονη αδελφή του Σαλμάν, υποστήριξε ότι το κίνητρο του αδερφού της για το μακελειό στο Μάντσεστερ ήταν η εκδίκηση για τις βόμβες των Αμερικανών κατά παιδιών στη Συρία. «Πιστεύω ότι είδε παιδιά μουσουλμάνων να πεθαίνουν παντού και ήθελε εκδίκηση» δήλωσε η Τζομάνα. «Αν την βρήκε το γνωρίζει μόνο ο ίδιος και ο Θεός» πρόσθεσε.

Αλλη μία εκδοχή για τα κίνητρα του Αμπέντι έδωσε φίλος της οικογένειάς του, εκτιμώντας ότι αυτό που τον ώθησε στην ενέργεια ήταν η δολοφονία ενός 18χρονου φίλου του. Σύμφωνα με τον ίδιο ο Αμπντούλ Ουαχάμπ Χαφιντά μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου στο Μάντσεστερ τον Μάιο του 2016, σε μια επίθεση που πραγματοποιήθηκε από συμμορία. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Αμπέντι ορκίστηκε εκδίκηση στην κηδεία του, καθώς πίστευε ότι ο 18χρονος φίλος του έπεσε θύμα επίθεσης μίσους.

Κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων της βρετανικής αστυνομίας στο Μάντσεστερ, το πρωί της Πέμπτης, συνελήφθη ένα ακόμη άτομο που συνδέεται με τις έρευνες σχετικά με το χτύπημα. Παράλληλα, μία γυναίκα που συνελήφθη το βράδυ της Τετάρτης αφέθηκε ελεύθερη. Συνολικά, υπό κράτηση βρίσκονται οκτώ άτομα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...