469
Η ιστορική στιγμή της υπογραφής του αιτήματος για την έξοδο. Η Μέι στην Ντάουνινγκ Στριτ | REUTERS/Christopher Furlong/Pool

Η Μέι υπέγραψε και επίσημα το αίτημα για Brexit

Protagon Team Protagon Team 29 Μαρτίου 2017, 08:33
Η ιστορική στιγμή της υπογραφής του αιτήματος για την έξοδο. Η Μέι στην Ντάουνινγκ Στριτ
|REUTERS/Christopher Furlong/Pool

Η Μέι υπέγραψε και επίσημα το αίτημα για Brexit

Protagon Team Protagon Team 29 Μαρτίου 2017, 08:33

Το μακρύ και πολιτικά δύσκολο ταξίδι της Βρετανίας προς την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Eνωση άρχισε με μια υπογραφή, αυτή της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι στην επιστολή με την οποία το Λονδίνο ζητεί και επίσημα την έναρξη της διαδικασίας εξόδου.

Παραλήπτης ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόνλαντ Τουσκ με ώρα επίδοσης -έχουν και αυτά τη σημασία τους, ειδικά αν μιλάμε για τη Βρετανία- τις 14:30 (ώρα Ελλάδος). Την επιστολή με την οποία το Ηνωμένο Βασίλειο προσφεύγει στο Αρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβώνας (το οποίο προβλέπει τις διαδικασίες εξόδου μιας χώρας από την Ενωση) θα επιδώσει ο πρεσβευτής της Βρετανίας στην ΕΕ, σερ Τιμ Μπάροου.

Αργά το βράδυ της Τρίτης, μετά την υπογραφή της επιστολής, η Τερέζα Μέι συνομίλησε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και την καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ

Την Τετάρτη, αφού πρώτα προεδρεύσει του υπουργικού συμβουλίου, η Τερέζα Μέι θα ενημερώσει το βρετανικό Κοινοβούλιο. Είναι γνωστό εξαρχής ότι θα πει ότι η έναρξη της διαδικασίας του Άρθρου 50 «είναι η ώρα για την χώρα να συνενωθεί».

Αν και ήταν αντίθετη με το Brexit καλείται τώρα να το υλοποιήσει με την δέσμευση να πετύχει το καλύτερο δυνατόν για τη χώρα της.

Υπόσχεση της πρωθυπουργού είναι «να αντιπροσωπεύσει κάθε πολίτη όλου του Ηνωμένου Βασιλείου» κατά τις συνομιλίες για την έξοδο της χώρας και να αποκομίσει την καλύτερη δυνατή συμφωνία.

Παραδέχεται ότι «καθώς βλέπουμε τις ευκαιρίες μπροστά μας σε αυτό το μνημειώδες ταξίδι, οι κοινές μας αξίες, τα ενδιαφέροντα και οι φιλοδοξίες μπορούν – και πρέπει – να μας ενώσουν».

Η αναφορά είναι έμμεση αλλά σαφής, με δεδομένη την απόφαση χθες Τρίτη του Κοινοβουλίου της Σκωτίας να ζητήσει και δεύτερο δημοψήφισμα, το οποίο είναι πιθανό ότι θα γίνει στα τέλη του 2018 ή τις αρχές του 2019, περίπου την ώρα που θα έχουν καταλήξει οι διαπραγματεύσεις για το Brexit και η αποχώρηση θα είναι πια σχεδόν τετελεσμένη.

Το χρονοδιάγραμμα των διαδικασιών εξόδου

Σε ό,τι αφορά τις επόμενες κινήσεις των δύο πλευρών, μετά την επίδοση της επιστολής τον λόγο έχει πλέον η Ευρωπαϊκή Ένωση

Στις 29 Απριλίου συνέρχονται στις Βρυξέλλες οι «27» πλέον της ΕΕ, οι οποίοι θα δώσουν στην Ευρωπαϊκή επιτροπή την εντολή να διαπραγματευτούν με τη Βρετανία.

Ως τον Μάιο θα έχουν εκδοθεί οι διαπραγματευτικές οδηγίες της Κομισιόν και άμεσα –τον Μάιο ή τον Ιούνιο- θα αρχίσουν οι συνομιλίες με ορίζοντα ολοκλήρωσης το φθινόπωρο του 2018. Η Βρετανία θα επιθυμούσε να διεξαχθούν παράλληλα οι συνομιλίες για την έξοδο και αυτές για την εμπορική συμφωνία, η ΕΕ επισημαίνει ότι πρόκειται για διαφορετικά ζητήματα.

Αν όλα εξελιχτούν σύμφωνα με το πρόγραμμα, εκτιμάται ότι από τον Οκτώβριο του 2018 τα εθνικά κοινοβούλια, η Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ψηφίσουν την συμφωνία που θα έχει προκύψει ως τότε.

Στις 29 Μαρτίου του 2019, δύο χρόνια από σήμερα (εκτός αν έχει ως τότε συμφωνηθεί παράταση των συνομιλιών), η Βρετανία θα έχει και επίσημα αποχωρήσει από την ΕΕ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...