435
Κριστίν Λαγκάρντ και Ανγκελα Μέρκελ. Τις δύο γυναίκες συνδέουν πολλά (και το ελληνικό ζήτημα) | Reuters

Η Λαγκάρντ κάνει «δώρο» στη Μέρκελ τη συμμετοχή του ΔΝΤ

Protagon Team Protagon Team 17 Φεβρουαρίου 2017, 09:51
Κριστίν Λαγκάρντ και Ανγκελα Μέρκελ. Τις δύο γυναίκες συνδέουν πολλά (και το ελληνικό ζήτημα)
|Reuters

Η Λαγκάρντ κάνει «δώρο» στη Μέρκελ τη συμμετοχή του ΔΝΤ

Protagon Team Protagon Team 17 Φεβρουαρίου 2017, 09:51

Είναι μια λύση στο αδιέξοδο; Σύμφωνα με την Die Welt, η Κριστίνα Λαγκάρντ και η Ανγκελα Μέρκελ είχαν τηλεφωνική επικοινωνία πριν από λίγες ημέρες στην οποία συμφώνησαν για συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και παράλληλα μετάθεση του ζητήματος του χρέους για το 2018. Οπως δε ανέφερε η εκπρόσωπος της καγκελαρίας, οι δύο σιδηρές κυρίες θα έχουν συνάντηση την προσεχή Τετάρτη, στο πλαίσιο της προεδρίας της Γερμανίας του G20.

Εφόσον ισχύει η απόφαση για συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, μοιάζει με ένα «δώρο» της διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προς τη γερμανίδα καγκελάριο. Ετσι ξεπερνιέται το πρόβλημα των ενστάσεων του ΔΝΤ και εκπληρώνεται η υπόσχεση που είχε δώσει η Μέρκελ στους βουλευτές του συνασπισμού CDU/CSU για συμμετοχή του Ταμείου προκειμένου να ψηφίσουν το καλοκαίρι του 2015 το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα. Γερμανικά μέσα ενημέρωσης έφτασαν στο σημείο να υπαινιχθούν ότι πρόκειται ουσιαστικά για μια ανταπόδοση από την πλευρά της Λαγκάρντ της χάρης που της είχε κάνει η Μέρκελ όταν τη στήριξε για μια δεύτερη θητεία στην ηγεσία του Ταμείου.

Η Die Welt επικαλείται κυβερνητικές πηγές. Το δημοσίευμά αναφέρει ότι η Λαγκάρντ υποσχέθηκε στην καγκελάριο πως θα στηρίξει το ελληνικό πρόγραμμα και δεσμεύτηκε για τη συμμετοχή του ΔΝΤ σε αυτό. Σχετικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με τις πηγές της εφημερίδας, συμφωνήθηκε να μην επανέλθει στην ατζέντα πριν από το 2018, δηλαδή αφότου παρέλθουν γερμανικές εκλογές.

Η Deutsche Welle γράφει ότι εάν αληθεύει η παραπάνω πληροφορία, το ΔΝΤ «αγοράζει» και πάλι χρόνο ενώ στο Βερολίνο εκτιμούν ότι η Ουάσιγκτον, όπου εδρεύει το Ταμείο, επιθυμεί να στηρίξει τη Μέρκελ εν όψει των εκλογών.

Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει πως οι δύο γυναίκες γνωρίζονται καλά μεταξύ τους, και ότι η Μέρκελ έχει ανοίξει στην Λαγκάρντ τον δρόμο για μία δεύτερη θητεία ως επικεφαλής του ΔΝΤ. Η διευθύντρια του Ταμείου «βλέπει» στο πρόσωπο της Μέρκελ ένα από τα λίγα στηρίγματα και γι’ αυτό δεν επιθυμεί να είναι από τα εμπόδια, πάνω στα οποία θα μπορούσε να σκοντάψει η Μέρκελ στον δρόμο προς την καγκελαρία.

Σύμφωνα με την DW, το ΔΝΤ δεν επιβεβαιώνει τις συγκεκριμένες πληροφορίες και διαμηνύει ότι η στάση του είναι αμετάβλητη, επιμένοντας ότι χρειάζονται σκληροί όροι για την Ελλάδα και μια «ακριβή» ελάφρυνση χρέους για τους Ευρωπαίους εταίρους.

Τέλος, υπογραμμίζει ότι ΔΝΤ και Βερολίνο παίζουν και πάλι ως ομάδα, κάτι που έχει αντιληφθεί και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, που έχει ρίξει τους τόνους.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι στην Αθήνα έχουν κατανοήσει πως δύσκολα θα υπάρξει και πάλι πολιτική στήριξη από τις ΗΠΑ -σε αντίθεση με την κυβέρνηση Ομπάμα-, τη στιγμή που ο μεγαλύτερος Ευρωπαίος υποστηρικτής του κ. Τσίπρα, ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, διανύει τους τελευταίους μήνες της θητείας του.