927
O Τζο Μπάιντεν αποβιβάζεται από το Air Force One στη βάση του Αντριους στο Μέριλαν. Τι θα κάνει με το Ιράν, 10 μήνες πριν τις εκλογές; | REUTERS/Tom Brenner

Πώς θα απαντήσει ο Μπάιντεν στο Ιράν;

Protagon Team Protagon Team 30 Ιανουαρίου 2024, 11:40
O Τζο Μπάιντεν αποβιβάζεται από το Air Force One στη βάση του Αντριους στο Μέριλαν. Τι θα κάνει με το Ιράν, 10 μήνες πριν τις εκλογές;
|REUTERS/Tom Brenner

Πώς θα απαντήσει ο Μπάιντεν στο Ιράν;

Protagon Team Protagon Team 30 Ιανουαρίου 2024, 11:40

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μελετά την απάντηση των ΗΠΑ στο Ιραν μετά την επίθεση με drone σε ένα μικρό αμερικανικό φυλάκιο στην Ιορδανία κατά την οποία σκοτώθηκαν τρεις αμερικανοί στρατιωτικοί και τουλάχιστον 25 τραυματίστηκαν. Το συμβάν που έγινε την Κυριακή το πρωί σηματοδοτεί την πρώτη φορά που αμερικανοί στρατιώτες σκοτώνονται από εχθρικά πυρά στη Μέση Ανατολή από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα. Ο Μπάιντεν προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ θα απαντήσουν και τόνισε ότι οι δράστες ανήκουν σε φιλοϊρανικές ομάδες.

Μετά τις 7 Οκτωβρίου και την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο Ισράηλ, αρθρογράφοι και αναλυτές προειδοποιούσαν καθημερινά για τον κίνδυνο κλιμάκωσης μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιραν αν φτάναμε στο σημείο να σκοτωθούν αμερικανοί στρατιώτες από ομάδες που ελέγχει η Τεχεράνη. Η στιγμή αυτή ήρθε και τώρα όλοι περιμένουν την απάντηση του Μπάιντεν. Προς το παρόν η εκπρόσωπος του Πενταγωνου Σαμπρίνα Σινγκ τονίζει: «Δεν επιδιώκουμε πόλεμο, αλλά θα αναλάβουμε δράση και θα απαντήσουμε σε επιθέσεις εναντίον των δυνάμεών μας». 

Ο διακεκριμένος αρθρογράφος της Washington Post, Ντέιβιντ Ιγκνάτιους, σημειώνει πως παρά τις κραυγές από Ρεμπουμπλικανούς πολιτικούς στις ΗΠΑ, ο Μπάιντεν σκέφτεται προσεκτικά πώς θα απαντήσει στην επίθεση χωρίς, στην πορεία, να εμπλακούν οι Ηνωμένες Πολιτείες σε έναν ακόμη ανοιχτό πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

Το δίπολο σε αυτές τις περιπτώσεις είναι κατά τον Ιγκνάτιους η αποφασιστική δράση αλλά και το σωστό ζύγισμα των συνεπειών. Μήνες τώραμ αυτή η κρίση κινείται προς τον Μπάιντεν «σε αργή κίνηση». Ομάδες που συνδέονται με το Ιράν κινούνται επιθετικά απέναντι στα αμερικανικά στρατεύματα στο Ιράκ και τη Συρία (και, τώρα, την Ιορδανία) μετά την έναρξη του πολέμου Ισραήλ-Γάζας. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι μετρούν περισσότερες από 160 επιθέσεις από τότε, πάνω από μία την ημέρα. «Οι σιιτικές πολιτοφυλακές ήταν τυχερές (ή άτυχες, κατά την άποψή τους) που δεν σκότωσαν Αμερικανό μέχρι το περασμένο Σαββατοκύριακο» σημειώνει ο αρθρογράφος της Washington Post.

Μέχρι τώρα, αυτές οι πολιτοφυλακές συνέχιζαν απτόητες παρότι το Πεντάγωνο έχει ήδη προβεί σε κάποια αντίποινα μετά από ορισμένες  επιθέσεις, αλλά όχι αρκετά δυναμικά. «Οι ειδικοί εκτιμούν ότι μόνο στο Ιράκ δρουν 50.000 έως 80.000 μαχητές παραστρατιωτικών οργανώσεων που υποστηρίζονται από το Ιράν. Αυτές οι σιιτικές πολιτοφυλακές προφανώς πιστεύουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι στόχος χαμηλού κινδύνου. Το ίδιο, προφανώς, πιστεύουν και οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν αντάρτες Χούθι στην Υεμένη, οι οποίοι εκτοξεύουν πυραύλους εναντίον πλοίων που ταξιδεύουν προς την Ερυθρά Θάλασσα, διαταράσσοντας τη διεθνή ναυσιπλοΐα. Αυτοί οι υπολογισμοί πρέπει να αλλάξουν» γράφει ο Ιγκνάτιους.

Βεβαίως οι ΗΠΑ πρέπει να προσδιορίσουν επακριβώς ποιος ιρανικός πληρεξούσιος εκτόξευσε το φονικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος (εκτιμάται ότι ήταν ιρανικής κατασκευής) καθώς και αν το έκανε κατόπιν εντολών της Τεχεράνης.

Σύμφωνα με την WP, με αυτές τις πληροφορίες, ο στρατηγός Μάικλ Ερικ Κουρίλα, επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ, μπορεί να προετοιμάσει ένα σχέδιο για να καταστρέψει την ικανότητα της ομάδας να σκοτώνει Αμερικανούς. Η οργάνωση-ομπρέλα «Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ» (ΙRΙ) έχει αναλάβει την ευθύνη.

«Αυτό δεν είναι αρκετό. Ο Κουρίλα πρέπει να επιτεθεί σε στόχους, όχι σε ανακοινώσεις» συνεχίζει ο Ιγκνάτιους. Και εκθέτει τους προβληματισμούς γύρω από το είδος της απάντησης:

—Η ομάδα των πληρεξουσίων της Τεχεράνης εκτόξευσε το μη επανδρωμένο αεροσκάφος σε μια αμερικανική βάση που είναι γνωστή ως «Πύργος 22» στην Ιορδανία. Η απάντηση των ΗΠΑ δεν θα είναι μια γρήγορη ή εύκολη αποστολή, μεταξύ άλλων, διότι υπάρχει το προφανές ερώτημα πώς αυτή η ομάδα θα μπορούσε να αντιδράσει στην αμερικανική αντεπίθεση. Οι περισσότερες από τις μεγάλες σιιτικές πολιτοφυλακές διαθέτουν πρόσθετες δυνατότητες τις οποίες δεν έχουν χρησιμοποιήσει ακόμη εναντίον αμερικανικών στόχων, όπως βαλλιστικούς πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

—Ο στόχος των αντιποίνων θα είναι να μειωθούν οι απειλές για τις αμερικανικές δυνάμεις, όχι να αυξηθούν. Λαμβάνεται, για παράδειγμα, υπόψη το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μια μεγάλη πρεσβεία στη Βαγδάτη, περίπου 2.500 στρατιώτες στο Ιράκ και 900 στη Συρία. «Αρα μιλάμε για πολλούς στόχους. Προτού εξαπολύσουν αντίποινα, οι διοικητές (των ΗΠΑ) πρέπει να είναι σίγουροι ότι αυτοί οι Αμερικανοί είναι καλά προστατευμένοι» υπογραμμίζει ο Ιγκνάτιους.

«Η ειρωνεία αυτής της εκστρατείας είναι ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν σχεδίαζε να ξεκινήσει σύντομα συνομιλίες με το Ιράκ για μια πιθανή μείωση ορισμένων ή όλων αυτών των στρατευμάτων. Μέρος της σκέψης ήταν ότι το Ισλαμικό Κράτος, ο κύριος λόγος της αμερικανικής παρουσίας, δεν αποτελούσε πλέον σημαντική απειλή (…) Τώρα που οι αμερικανικές δυνάμεις δέχονται επιθέσεις, ο Μπάιντεν δεν θα θελήσει να φανεί αδύναμος αποσύροντάς τις», συνεχίζει ο διακεκριμένος αναλυτής.

Κάπως έτσι φτάνουμε στο κρίσιμο ερώτημα. Θα χτυπήσουν οι ΗΠΑ την πηγή, το ίδιο το Ιράν; Ενα άμεσο χτύπημα εναντίον του Ιράν θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν πολύ ευρύτερο πόλεμο. Ενώ το να εμπλακούν οι ΗΠΑ σε πόλεμο με την Τεχεράνη θα απαιτούσε επίσης αδιάσειστα στοιχεία, ειδικά μετά το φιάσκο του Ιράκ. Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν λέει ότι οι ισχυρισμοί περί ιρανικής διεύθυνσης πίσω από το χτύπημα που σκότωσε τους τρεις αμερικανούς στρατιώτες αποτελούν «αβάσιμες κατηγορίες». Και σύμφωνα με τη Washington Post οι αμερικανοί αξιωματούχοι δεν φαίνεται να έχουν αποδείξεις για την άμεση διοίκηση και τον έλεγχο των πολιτοφυλακών που εκτέλεσαν την επίθεση.

Βεβαίως, ανεξάρτητα από το αν το Ιράν διατάζει ή όχι τα χτυπήματα, είναι προφανές ότι παρέχει τα όπλα, την εκπαίδευση και την πολιτική υποστήριξη σε αυτές τις ομάδες. Διεξάγει μια κλασική μυστική εκστρατεία, δρώντας εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών μέσω πληρεξουσίων στο Ιράκ, τη Συρία και την Υεμένη, με στόχο να εκδιώξει την Αμερική από την περιοχή χωρίς να αναλάβει την άμεση ευθύνη. «Η εμμονή του Ιράν για τον “θάνατο της Αμερικής” αχνίζει από την επανάσταση του 1979, επομένως δεν θα τελειώσει από τη μια μέρα στην άλλη. Αλλά ο Μπάιντεν μπορεί να λάβει μέτρα για να σταματήσει τον τρέχοντα, έμμεσο πόλεμο» συνεχίζει ο Ιγκνάτιους. Σε κάθε περίπτωση, βρισκόμαστε πολύ κοντά σε σημαντικές εξελίξεις…

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...