587
Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει τα πλήγματα στη Ράφα. | EPA/HAITHAM IMAD

Ισραηλινές επιθέσεις στη Ράφα μετά -και παρά- την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου

Protagon Team Protagon Team 25 Μαΐου 2024, 12:14
Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει τα πλήγματα στη Ράφα.
| EPA/HAITHAM IMAD

Ισραηλινές επιθέσεις στη Ράφα μετά -και παρά- την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου

Protagon Team Protagon Team 25 Μαΐου 2024, 12:14

Το Ισραήλ συνέχισε το πρωί του Σαββάτου τους βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένης της Ράφα, παρά την εντολή του Διεθνούς Διακστηρίου να σταματήσει τις επιχειρήσεις του στην περιοχή: αυτό ανέφερε το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP).

Το Διεθνές Δικαστήριο (ICJ ) με έδρα τη Χάγη, του οποίου οι εντολές είναι νομικά δεσμευτικές αλλά δεν διαθέτει μηχανισμούς άμεσης επιβολής, έδωσε επίσης εντολή στο Ισραήλ να κρατήσει ανοιχτό το πέρασμα της Ράφα μεταξύ Αιγύπτου και Γάζας, το οποίο το Ισραήλ έκλεισε μετά την έναρξη της χερσαίας επιχείρησής του στις αρχές Μαΐου.

Το Ισραήλ δεν φάνηκε διατεθειμένο να αλλάξει στρατηγική στη Ράφα, επιμένοντας ότι το δικαστήριο έκανε λάθος, όπως αναφέρει ο Guardian.

Παρά την απόφαση του ICJ, το Ισραήλ πραγματοποίησε επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας το πρωί του Σαββάτου καθώς μαίνονταν μάχες μεταξύ του στρατού και της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Μέλη ομάδας του Γαλλικού Πρακτορείου ανέφεραν ισραηλινά χτυπήματα στη Ράφα και στην κεντρική πόλη Ντέιρ αλ Μπαλάχ.

«Ελπίζουμε ότι η απόφαση του δικαστηρίου θα ασκήσει πίεση στο Ισραήλ να τερματίσει αυτόν τον πόλεμο εξόντωσης γιατί δεν υπάρχει τίποτα άλλο εδώ», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Ουμ Μοχάμαντ αλ-Ασκά, μια Παλαιστίνια από την πόλη της Γάζας που εκτοπίστηκε στο Ντέιρ αλ Μπαλάχ λόγω του πολέμου.

Ο Μοχάμεντ Σάλεχ, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο στην κεντρική πόλη της Γάζας, είπε: «Το Ισραήλ είναι ένα κράτος που θεωρεί τον εαυτό του υπεράνω του νόμου. Επομένως, δεν πιστεύω ότι οι βομβαρδισμοί ή ο πόλεμος θα σταματήσουν με άλλον τρόπο, παρά μόνο με τη βία».

Στην απόφασή του, το ICJ είπε ότι το Ισραήλ πρέπει «να σταματήσει αμέσως τη στρατιωτική του επιχείρηση και οποιαδήποτε άλλη ενέργεια στην περιοχή της Ράφα». Επίσης διέταξε το Ισραήλ να επιτρέψει στους ερευνητές του ΟΗΕ «ανεμπόδιστη πρόσβαση» στη Γάζα για να εξετάσουν τους ισχυρισμούς για γενοκτονία.

Επικοινωνία Μπλίνκεν – Γκαντζ

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν επανέλαβε την αντίθεσή του σε μια μεγάλη ισραηλινή επίθεση στη Ράφα, σε τηλεφωνική επικοινωνία με το μέλος του πολεμικού συμβουλίου του Ισραήλ, Μπένι Γκαντζ, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του μετά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου.

Ωστόσο, η δήλωση δεν αναφέρθηκε στην απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου, ενώ ένας εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είπε απλώς ότι «ήμασταν σαφείς και συνεπείς στη θέση μας για τη Ράφα».

Οι ΗΠΑ είχαν προηγουμένως δηλώσει ότι οποιαδήποτε επίθεση στη Ράφα χωρίς «αξιόπιστες» ανθρωπιστικές εγγυήσεις για τους αμάχους θα ήταν κόκκινη γραμμή, Ωστόσο, αφού το Ισραήλ εξαπέλυσε επίθεση στην πόλη στις αρχές Μαΐου, χαμήλωσε τους τόνους.

Στο Παρίσι

Ο επικεφαλής της CIA Μπιλ Μπερνς αναμενόταν να συναντηθεί με Ισραηλινούς εκπροσώπους στο Παρίσι σε μια προσπάθεια επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, όπως ανέφερε πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Στο μεταξύ, ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υποδέχθηκε τον πρωθυπουργό του Κατάρ και τους υπουργούς Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, της Αιγύπτου και της Ιορδανίας «για να πιέσουν για κατάπαυση του πυρός», σύμφωνα με το Κάιρο.

Η γαλλική προεδρία είπε ότι είχαν συνομιλίες για τον πόλεμο της Γάζας και τους τρόπους δημιουργίας ενός παλαιστινιακού κράτους.

Διαπραγματεύσεις

Οι διαπραγματεύσεις με διαμεσολάβηση ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Χαμάς με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων στη Λωρίδα της Γάζας αναμένεται να ξεκινήσουν εκ νέου την ερχόμενη εβδομάδα, δήλωσε αξιωματούχος με γνώση του θέματος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Η απόφαση για την επανέναρξη των συνομιλιών, είπε η πηγή, ελήφθη μετά τη συνάντηση που είχαν ο επικεφαλής της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών Μοσάντ με τον επικεφαλής της αμερικανικής CIA και τον πρωθυπουργό του Κατάρ, ο οποίος είναι διαμεσολαβητής.

«Στο τέλος της συνάντησης αποφασίστηκε ότι την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με βάση τις νέες προτάσεις υπό τους διαμεσολαβητές Αίγυπτο και Κατάρ και με ενεργό αμερικανική ανάμειξη», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...