425
Συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση της ομάδας G7 στη Στρέζα στις όχθες της λίμνης Ματζόρε, στη βόρεια Ιταλία | REUTERS/Massimo Pinca

Οι G7 εξετάζουν νέες κυρώσεις στη Ρωσία και αξιοποίηση «παγωμένων» περιουσιακών στοιχείων

Protagon Team Protagon Team 25 Μαΐου 2024, 15:52
Συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση της ομάδας G7 στη Στρέζα στις όχθες της λίμνης Ματζόρε, στη βόρεια Ιταλία
|REUTERS/Massimo Pinca

Οι G7 εξετάζουν νέες κυρώσεις στη Ρωσία και αξιοποίηση «παγωμένων» περιουσιακών στοιχείων

Protagon Team Protagon Team 25 Μαΐου 2024, 15:52

Οι υπουργοί Οικονομικών της G7, που συναντήθηκαν στην Ιταλία, δήλωσαν «αποφασισμένοι να αυξήσουν τις κυρώσεις» εναντίον του χρηματοπιστωτικού και οικονομικού τομέα της Ρωσίας για να «μειώσουν» τα έσοδά της, σύμφωνα με προσχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος που έλαβε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Μεταξύ των τρόπων που εξετάστηκαν, οι υπουργοί, οι οποίοι ολοκλήρωσαν τη συνάντησή τους στη Στρέζα στις όχθες της λίμνης Ματζόρε, προτείνουν «να συνεχιστεί η στόχευση των ενεργειακών εσόδων της Ρωσίας και των μελλοντικών εξαγωγικών δυνατοτήτων της».

Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ενωση έχουν υιοθετήσει μια σειρά κυρώσεων για να προσπαθήσουν να προκαλέσουν ασφυξία στη ρωσική οικονομία με μικρή ωστόσο επιτυχία μέχρι στιγμής.

Η ΕΕ βλέπει προς το LNG

Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει ήδη επιβάλει 13 πακέτα κυρώσεων κατά της Ρωσίας και τώρα εξετάζει το ενδεχόμενο να στοχοθετήσει το ρωσικό υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) σε ένα νέο πακέτο κυρώσεων, που απαγορεύει τη μεταφορά του μέσω της ΕΕ.

Αυτό το νέο πακέτο κυρώσεων που συζητείται θα μπορούσε επίσης να επεκτείνει τη μαύρη λίστα της ΕΕ σε περισσότερες κινεζικές οντότητες που κατηγορούνται ότι προμηθεύουν στρατιωτικές τεχνολογίες στη Ρωσία, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Αυτό το θέμα εξετάζεται επίσης στο προσχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος των Οικονομικών της G7, που επιβεβαιώνει ότι τα μέλη της «θα αντιταχθούν στις προσπάθειες αποφυγής ή παράκαμψης των κυρώσεων…».

Αξιοποίηση εσόδων

Η G7 θα αναζητήσει επίσης τρόπους για να χρησιμοποιήσει τα μελλοντικά έσοδα από τα «παγωμένα» ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για να βοηθήσει την Ουκρανία, όπως δήλωσαν οι υπουργοί Οικονομικών και κεντρικοί τραπεζίτες από την Ομάδα των 7 πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών, σύμφωνα με προσχέδιο ανακοίνωσης στο οποίο είχε πρόσβαση το Reuters.

Η G7 «πάγωσε» ρωσικά περιουσιακά στοιχεία ύψους περίπου 300 δισ. δολαρίων λίγο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Σημειώνουμε πρόοδο στις συζητήσεις μας για πιθανούς τρόπους για να προωθήσουμε τα έκτακτα κέρδη που προκύπτουν από τα “παγωμένα” ρωσικά περιουσιακά στοιχεία προς όφελος της Ουκρανίας», αναφέρεται στο προσχέδιο της ανακοίνωσης.

Η αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, δήλωσε ότι ένα δάνειο για την Ουκρανία που θα υποστηρίζεται από έσοδα προερχόμενα από τα «παγωμένα» ρωσικά περιουσιακά στοιχεία είναι η «κύρια επιλογή» την οποία θα πρέπει να εξετάσουν οι ηγέτες της G7 τον Ιούνιο, αλλά πρόσθεσε ότι δεν επιθυμεί «να βγάλει από το τραπέζι το ενδεχόμενο άλλης μελλοντικής επιλογής».

Οπως είπε η ίδια στους δημοσιογράφους, το σχέδιο έχει ευρεία στήριξη και υπάρχει «αρκετή δουλειά» να γίνει, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να το υποστηρίξουν και οι 27 χώρες της ΕΕ.

Η Ρωσία θα προχωρήσει σε αντίποινα αν οι δυτικές χώρες χρησιμοποιήσουν παράνομα τα «παγωμένα» ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS επικαλούμενο τον ρώσο υπουργό Οικονομικών, Αντον Σιλουάνοφ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...