998
| CreativeProtagon

ΗΠΑ: Γιατί αγοράζουν γη κοντά σε στρατιωτικές βάσεις οι Κινέζοι;

Protagon Team Protagon Team 25 Μαΐου 2024, 15:12

ΗΠΑ: Γιατί αγοράζουν γη κοντά σε στρατιωτικές βάσεις οι Κινέζοι;

Protagon Team Protagon Team 25 Μαΐου 2024, 15:12

Πέρα από την ενίοτε επιθετική ρητορική (ειδικά προς την Ταϊβάν), είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι το Πεκίνο επιδιώκει να εκπληρώσει τις ηγεμονικές του φιλοδοξίες και μέσω, αν όχι κυρίως, της εφαρμογής μιας επεκτατικής στρατηγικής με στόχο την εμπορική διείσδυση της Κίνας σε κάθε γωνιά της Γης.

Παρά τη στρατηγική συμμαχία Πεκίνου-Μόσχας, η Ευρώπη εξακολουθεί να βρίσκεται σε ειλικρινή διάλογο με την Κίνα (αυτό φάνηκε στην επίσκεψη του προέδρου Σι Τζιν Πινγκ στο Παρίσι), καθώς όλοι αναγνωρίζουν πως η Γηραιά Ηπειρος εξαρτάται σημαντικά από την Κίνα για διάφορες υπηρεσίες και προϊόντα που είναι απαραίτητα για την πράσινη μετάβαση και τη μεταποιητική βιομηχανία.

Η Κίνα έχει εδραιώσει την παρουσία της εδώ και καιρό στην Αφρική, κατακτώντας αγορές, παρέχοντας τεχνολογίες και ανθρώπινο δυναμικό και αναλαμβάνοντας σημαντικά έργα υποδομής. Εφτασε έτσι να γίνει απαραίτητος όσο και αδηφάγος οικονομικός εταίρος, που ρυθμίζει το δημόσιο χρέος πολλών κρατών.

Ακόμα και με τις ΗΠΑ, παρά τις στρατιωτικές απειλές και τα εμπορικά αντίποινα, οι σχέσεις του Πεκίνου παραμένουν λειτουργικές, τόσο όσο χρειάζεται ώστε να μην εκτραχυνθούν ανεπανόρθωτα, δεδομένης της υψηλού βαθμού αλληλεξάρτησης μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων στις εισαγωγές και τις εξαγωγές, στην παραγωγή, στις τεχνολογίες και στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Ειδικά, όμως, στις ΗΠΑ, μια συγκεκριμένη κινεζική, επισήμως επενδυτική, δραστηριότητα των Κινέζων έχει αρχίσει να προκαλεί έντονη ανησυχία.

Οπως αναφέρει το Foreign Policy, κάποιες κινεζικές εταιρείες έφτασαν στο σημείο να αγοράσουν εκατοντάδες στρέμματα γης κοντά σε αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις. Ακούγεται απίστευτο αλλά είναι αλήθεια. «Business as usual», θα μπορούσε να υποστηρίξει κάποιος, αλλά λαμβάνοντας υπόψη ότι ακόμη και το προεδρικό αεροσκάφος, το διάσημο Air Force One, έχει πετάξει πάνω από κινεζικές γεωργικές εκτάσεις, το όλο ζήτημα ενδέχεται να λάβει ανησυχητικές διαστάσεις.

Περίπου 174 εκατ. στρέμματα αγροτικής γης των ΗΠΑ ανήκουν, τουλάχιστον εν μέρει, σε ξένους επενδυτές, σύμφωνα με έκθεση του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ που εκδόθηκε πέρυσι. Πολλές από αυτές τις εκτάσεις  ανήκουν σε εταιρείες χωρών που είναι στενοί σύμμαχοι των ΗΠΑ, όπως ο Καναδάς και η Ολλανδία, οι οποίες τις αξιοποιούν για γεωργικές και υλοτομικές δραστηριότητες. Ενα μέρος, όμως, των εν λόγω εκτάσεων ανήκει σε κινέζους επενδυτές.

Οσον αφορά την ανησυχητική γειτνίαση κινεζικών εκτάσεων στις ΗΠΑ με στρατιωτικές βάσεις, το Foreign Policy αναφέρει ενδεικτικά ότι την προηγούμενη εβδομάδα ο Λευκός Οίκος έδωσε εντολή σε μια υποστηριζόμενη από την Κίνα εταιρεία εξόρυξης κρυπτονομισμάτων, τη MineOne, να εκχωρήσει εκτάσεις που κατέχει στο Γουαϊόμινγκ και βρίσκονται πολύ κοντά σε μια βάση της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, όπου φυλάσσονται πυρηνικά όπλα.

Η Επιτροπή Ξένων Επενδύσεων στις ΗΠΑ (CFIUS), ένα σχετικά αδιαφανές αλλά εξαιρετικά ισχυρό όργανο που εξετάζει τις ξένες επενδύσεις για πιθανούς κινδύνους εθνικής ασφάλειας, προέβη στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να κινητοποιηθεί ο Λευκός Οίκος, αφού πληροφορήθηκε ανώνυμα την αγορά εκτάσεων από την Mine One σε απόσταση μόλις ενός μιλίου (1,6 χλμ.) από την αεροπορική βάση το 2022.

Αυτό που ανησυχεί τους αξιωματούχους εθνικής ασφάλειας και τους νομοθέτες στην Ουάσινγκτον δεν είναι το σύνολο των εκτάσεων που ανήκουν σε κινέζους επενδυτές –περίπου 1,4 εκατ. στρέμματα ή λιγότερο από το 1% των εκτάσεων που ανήκουν σε ξένους επενδυτές–, αλλά τα σημεία όπου βρίσκεται ένα μέρος αυτής της γης: πέριξ στρατιωτικών βάσεων και άλλων κρισίμων εγκαταστάσεων και υποδομών ασφαλείας.

Οσον αφορά άλλα παρόμοια, ύποπτα περιστατικά, το 2023 μια κινεζική εταιρεία παραγωγής τροφίμων με την επωνυμία Fufeng Group αγόρασε 1.480 στρέμματα γης κοντά σε μια βάση της Πολεμικής Αεροπορίας στη Βόρεια Ντακότα, γεγονός που ώθησε την κυβέρνηση Μπάιντεν να θεσπίσει έναν νέο κανονισμό που ορίζει ότι οποιοσδήποτε αλλοδαπός επιθυμεί να αγοράσει γη σε απόσταση 100 μιλίων (160 χλμ.) από μια στρατιωτική βάση (ή άλλη εγκατάσταση εθνικής ασφάλειας), θα πρέπει πρώτα να λάβει σχετική άδεια από την αμερικανική κυβέρνηση.

Το 2020 η θυγατρική μιας κινεζικής εταιρείας ενέργειας αγόρασε εκτάσεις κοντά στη μεγαλύτερη βάση εκπαίδευσης πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, στο νότιο Τέξας. Ο εύλογος φόβος των Αμερικανών είναι ότι οι κινεζικές εταιρείες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τις εν λόγω εκτάσεις για να κατασκοπεύουν τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις ή ως βάσεις για άλλες κατασκοπευτικές δραστηριότητες στην επικράτεια των ΗΠΑ.

Το 2023 οι αμερικανικές υπηρεσίες έστρεψαν την προσοχή τους και στην Ευρώπη, συγκεκριμένα στην Ελβετία, έχοντας στο στόχαστρό τους, όχι κινεζικές εταιρείες, αλλά ένα ζευγάρι κινέζων επιχειρηματιών, ιδιοκτητών ενός γραφικού ξενώνα σε μικρό αλπικό χωριό, ο οποίος όμως έτυχε να βρίσκεται πολύ κοντά σε ένα αεροδιάδρομο που θα αποτελέσει βάση των F-35, των πιο προηγμένων μαχητικών αεροσκαφών στον κόσμο, αριθμό των οποίων συμφώνησε να αγοράσει και η Ελβετία από τις ΗΠΑ.

Αυτή η εν δυνάμει απειλή στις Ηνωμένες Πολιτείες είχε ιδιαίτερη απήχηση κυρίως σε τοπικό επίπεδο, καθώς ολοένα περισσότεροι πολιτικοί σε πολιτειακές και τοπικές κυβερνήσεις υποστηρίζουν τη «σκληρή γραμμή» εναντίον της Κίνας, η οποία τείνει να κυριαρχήσει στην Ουάσινγκτον, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα του Foreign Policy.

«Τι πιο αμερικανικό από το να προστατεύονται γεωργικές εκτάσεις από τη μάστιγα του κομμουνισμού;» διερωτάται το αμερικανικό έντυπο, αναφέροντας ενδεικτικά ότι μόνο το 2023, σε 33 Πολιτείες των ΗΠΑ προτάθηκαν τουλάχιστον 81 νομοσχέδια με στόχο τον περιορισμό της κατοχής γης από κινέζους επενδυτές για λόγους εθνικής ασφάλειας, όπως αποκάλυψε έρευνα της αμερικανικής δεξαμενής σκέψης Chicago Council on Global Affairs.

Επικριτές τουλάχιστον ορισμένων από αυτά τα αντι-κινεζικά, τρόπον τινά, νομοσχέδια υποστηρίζουν πως κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση και μπορεί να καταστούν επιζήμια, ενισχύοντας την ξενοφοβία και τις διακρίσεις. Στη Φλόριντα, για παράδειγμα, εγκρίθηκε νομοσχέδιο, με την υποστήριξη μάλιστα του κυβερνήτη Ρον ΝτεΣάντις, που απαγορεύει σε κινέζους πολίτες να κατέχουν σπίτια ή κτήματα εντός της Πολιτείας. Ωστόσο, τον περασμένο Φεβρουάριο, ένα ομοσπονδιακό εφετείο απέτρεψε να τεθεί ο νόμος σε ισχύ. Αυτή η απόφαση «πρέπει να χρησιμεύσει ως προειδοποίηση για άλλες Πολιτείες που σκέφτονται να εγκρίνουν παρόμοια ρατσιστικά νομοσχέδια», είχε σχολιάσει τότε η Μπέθανι Λι, νομική διευθύντρια του Asian American Legal Defence and Education Fund.

Πάντως, όπως δεν παραλείπει να αναφέρει το Foreign Policy, αποτελεί γεγονός ότι, παρ’ όλη αυτή τη νέα, αυξημένη προσοχή και τη σχετική διαμάχη που έχει ξεσπάσει, είναι δύσκολο να εκτιμηθεί με σχετική ακρίβεια πόση γη ανήκει σε κινεζικές οντότητες και τι ποσοστό αυτών των εκτάσεων θα μπορούσε όντως να αποτελέσει απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...