647
Η Μαργκρέτε Βεστάγκερ (αριστερά) και ο Ξαβιέ Μπετέλ ανταλλάσσουν χειροκροτήματα επιδοκιμασίας με τους συνέδρους στην πλατεία στο πανευρωπαϊκό συνέδριό του ALDE που διεξήχθη στην Αθήνα |

Πήρατε είδηση τους Φιλελεύθερους;

Ελευθερία Κόλλια Ελευθερία Κόλλια 25 Οκτωβρίου 2019, 20:10
Η Μαργκρέτε Βεστάγκερ (αριστερά) και ο Ξαβιέ Μπετέλ ανταλλάσσουν χειροκροτήματα επιδοκιμασίας με τους συνέδρους στην πλατεία στο πανευρωπαϊκό συνέδριό του ALDE που διεξήχθη στην Αθήνα
|

Πήρατε είδηση τους Φιλελεύθερους;

Ελευθερία Κόλλια Ελευθερία Κόλλια 25 Οκτωβρίου 2019, 20:10

Ηταν ομολογουμένως έκπληξη το 40ο συνέδριο του ALDE, της Συμμαχίας των Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη, στο Χίλτον, που διαρκεί από την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου ως το Σάββατο 26 Οκτωβρίου. Παρά το γεγονός ότι συγκέντρωσε στην καρδιά της Αθήνας «φίρμες» του χώρου των Φιλελευθέρων στην Ευρώπη, ακόμη και τον εν ενεργεία Πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ, εντούτοις διεξήχθη σχετικά αθόρυβα, περνώντας στα ψιλά της ειδησεογραφίας και του δημοσίου ενδιαφέροντος. Απουσίαζε άλλωστε σύσσωμο το εγχώριο πολιτικό σταρ σύστεμ.

Ισως γιατί ο πολιτικός χώρος του αλλοτινού προέδρου του ALDE Γκι Φέρχοφσταντ, του νέου προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, της εκτελεστικής αντιπροέδρου της Κομισιόν Μαργκρέτε Βεστάγκερ, της επιτρόπου Βέρα Γιούροβα, δεν έχει αντίστοιχο κομμάτι του στο παζλ της ημεδαπής. Η πάλαι ποτέ Δράση του Στέφανου Μάνου και του Θεόδωρου Σκυλακάκη έχει απορροφηθεί από τη Νέα Δημοκρατία. Και το Ποτάμι  (μέλος του οποίου είχε μάλιστα θεαθεί στο περυσινό συνέδριο του ALDE στη Μαδρίτη), μπορεί να έζησε το έντονο πολιτικό φλερτ του Σταύρου Θεοδωράκη με τον Φέρχοφσταντ, πλην όμως επισήμως στο Ευρωκοινοβούλιο είχε συνταχθεί με τους Σοσιαλδημοκράτες.

Ψηφοφορία δι΄ ανατάσεως της χειρός

Οπως και να ΄χει, η πρόσφατη συνεργασία του ALDE με το κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν La Republique En Marche (LREM) υπό τον πολιτικό σχηματισμό Renew Europe, το έχει καταστήσει αδιαμφισβήτητα υπολογίσιμο σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ισως γι΄αυτό το βράδυ της Πέμπτης, το κεντρικό ξενοδοχείο ήταν γεμάτο, και το κοινό του συνεδρίου ζωηρό. Η εθνική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου μπορεί να επέβαλε στους δρόμους σημαίες, παρελάσεις και ιστορικές θύμησες, αλλά οι Φιλελεύθεροι είχαν τη δική τους ατζέντα: συζήτησαν για την Κλιματική Αλλαγή, τις Ψηφιακές Προκλήσεις του 21ου αιώνα, τη θέση των νέων απέναντι σε πανευρωπαϊκά ζητήματα, όπως αυτό της Εκπαίδευσης και της Ανεργίας · διερωτήθηκαν αν οι τουρίστες σκοτώνουν τελικά στον τουρισμό, διατύπωσαν απόψεις για τη χρηματοδότηση των προεκλογικών εκστρατειών. Και οι υποψήφιοι για την αντιπροεδρία του ALDE (σσ: τους οποίους αναδεικνύει το συνέδριο),  συμμετείχαν σε debate, ιχνηλατώντας το μελλοντικό μονοπάτι του ευρωπαϊκού Φιλελευθερισμού. «Quo vadis, Φιλελεύθεροι;».

Την προσοχή έκλεψε η Ουκρανή Τετιάνα Τερέκοβα, (στο κέντρο) η οποία συγκεντρώνει μεν έντονη κριτική πολιτικά, απολαμβάνει δε άνευ όρων αποδοχή οπτικά – αισθητικά.

Εκ των συγκεκριμένων υποψηφίων, την προσοχή έκλεψε βεβαίως η Τετιάνα Τερέκοβα. Ουκρανή. Καρυάτιδα. Η οποία συγκεντρώνει μεν έντονη κριτική πολιτικά, απολαμβάνει δε άνευ όρων αποδοχή οπτικά – αισθητικά. Δημοσιογράφος (τηλεοπτική) το επάγγελμα, η Τερέκοβα διένειμε στο συνέδριο ιδιόχειρο σημείωμα, διατρανώνοντας ότι «ο Φιλελευθερισμός απαιτεί φρέσκια ενέργεια», και άφηνε τα βλέμματα να την ακολουθούν σε κάθε της βήμα – παρά το τραυματισμένο πόδι της.

Το Protagon παρακολούθησε το πάνελ που διηύθυνε ο Αθανάσιος Γραμμένος, διδάκτωρ Διεθνών Σχέσεων, προϊστάμενος του ελληνικού γραφείου του Ιδρύματος Φρίντριχ Νάουμαν για την Ελευθερία, στην Ελλάδα, με θέμα τους Νέους Φιλελεύθερους και τις Πανευρωπαϊκές Προκλήσεις · και ίσως πιο ανατρεπτικούς ομιλητές, τον Χόρχε Βινουέλας Γκονζάλεθ των Ciudadanos, ο οποίος σούμαρε τα πάσης φύσεως νεανικά αιτήματα στις λέξεις «ευκαιρία» – «δυνατότητα», και τον Απόστολο Σιώκα (να κι ένας Ελληνας!), αντιδήμαρχο στην πόλη του Μοσχάτου – Ταύρου που βλέπει το μέλλον, ακόμη και το πολιτικό, ψηφιακό.

Ο Ξαβιέ Μπετέλ, πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, στο βήμα

Σε κάθε περίπτωση, τον τίτλο της πλέον δημοφιλούς συνεδρίας κέρδισε η διεξαχθείσα με τη συμμετοχή – μεταξύ άλλων – του προέδρου του Alde, Χανς Βαν Μπάαλεν, της Βεστάγκερ, της Γιούροβα, του Μπετέλ, της επιτρόπου Βιολέτας Μπαλκ, καθώς και του επικεφαλής του Renew Europe, Nτάσιαν Τσιόλος, με ομιλίες που επεδίωξαν να εμπνεύσουν νέους και να αφυπνήσουν παλαιούς στον κόσμο των Φιλελευθέρων.

Τον τίτλο του πιο επιτυχημένου μότο στην κούρσα των υποψηφίων για την αντιπροεδρία του Alde, κέρδισε με άνεση (και ρίμα) η Ανελού βαν Εγκμοντ – «Αnnelou. Here for You» · ενώ, χωρίς πολλά λόγια, ο συνυποψήφιος της, Κροάτης, αυτοαποκαλούμενος εν συντομία Μπόρις (Μπλαζεκόβιτς), συμπύκνωσε το πνεύμα του συνεδρίου σε μια φράση: «Δεν υπάρχει Ελευθερία χωρίς τους Φιλελεύθερους».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News