180
Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb αποτελεί εγχείρημα της NASA σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος και τον Καναδικό Οργανισμό Διαστήματος | Καλλιτεχνική απεικόνιση / NASA

James Webb: Ανίχνευσε για πρώτη φορά διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα εξωπλανήτη

Protagon Team Protagon Team 25 Αυγούστου 2022, 21:55
Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb αποτελεί εγχείρημα της NASA σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος και τον Καναδικό Οργανισμό Διαστήματος
|Καλλιτεχνική απεικόνιση / NASA

James Webb: Ανίχνευσε για πρώτη φορά διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα εξωπλανήτη

Protagon Team Protagon Team 25 Αυγούστου 2022, 21:55

Διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα ενός εξωπλανήτη, του WASP-39b, εντόπισε για πρώτη φορά το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb.

Ο συγκεκριμένος πλανήτης κινείται πέριξ ενός άστρου σαν τον Ηλιο μας, σε απόσταση περίπου 700 ετών φωτός από τη Γη. Μάλιστα ο WASP-39b κινείται πολύ κοντά στο άστρο του, στο ένα όγδοο της απόστασης Ηλιου-Ερμή, με αποτέλεσμα να έχει θερμοκρασία περίπου 900 βαθμών Κελσίου.

Λόγω της υψηλής αυτής θερμότητας, η ατμόσφαιρα του εξωπλανήτη διογκώνεται, με αποτέλεσμα ο εξωπλανήτης να είναι κατά περίπου 35% μεγαλύτερος του Δία, του μεγαλύτερου πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Το διοξείδιο του άνθρακα, δε, το οποίο σχετίζεται με το «φαινόμενο του θερμοκηπίου» και την κλιματική αλλαγή, μεταξύ άλλων, αποτελεί βασικό συστατικό της γήινης ατμόσφαιρας. Η ανίχνευση του διοξειδίου σε μακρινούς εξωπλανήτες αποτελεί σημαντικό βήμα προόδου για την αναζήτηση κόσμων πιθανώς φιλικών στην ανάπτυξη ζωής.

Οι ερευνητές, οι οποίοι έκαναν σχετική προδημοσίευση, ενώ θα ακολουθήσει κανονική επιστημονική δημοσίευση στο «Nature» την επόμενη εβδομάδα, δήλωσαν ότι «για πρώτη φορά διοξείδιο του άνθρακα ανιχνεύθηκε σαφώς σε έναν πλανήτη εκτός του ηλιακού συστήματος».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News