590
Φωτογραφία από την πρώτη ενημέρωση της NASA για την ιστορική φωτογραφία του διαστημικού τηλεσκόπιου | REUTERS/Kevin Lamarque

Ιστορική στιγμή για την ανθρωπότητα: Αυτή είναι η βαθύτερη εικόνα του Σύμπαντος

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουλίου 2022, 09:41
Φωτογραφία από την πρώτη ενημέρωση της NASA για την ιστορική φωτογραφία του διαστημικού τηλεσκόπιου
| REUTERS/Kevin Lamarque

Ιστορική στιγμή για την ανθρωπότητα: Αυτή είναι η βαθύτερη εικόνα του Σύμπαντος

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουλίου 2022, 09:41

Την πρώτη έγχρωμη φωτογραφία του Σύμπαντος από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb που δείχνει ένα σμήνος γαλαξιών σε απόσταση 4 δισεκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη, έδωσε στη δημοσιότητα η NASA.

The first image from the Webb Space Telescope

Τη φωτογραφία παρουσίασε τη Δευτέρα (ξημερώματα Τρίτης στην Ελλάδα) σε εκδήλωση στο Λευκό Οίκο, ο ίδιος ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και την Τρίτη σε συνέντευξη Τύπου (στις 17.30 ώρα Ελλάδας) η ΝASA θα δώσει στη δημοσιότητα συνολικά πέντε φωτογραφίες από διαφορετικές περιοχές και κοσμικά αντικείμενα του Σύμπαντος.

 «Αυτές οι εικόνες θα υπενθυμίσουν στον κόσμο πως η Αμερική μπορεί να κάνει μεγάλα πράγματα και θα υπενθυμίσουν στα παιδιά μας ότι δεν υπάρχει τίποτα πέρα από τις δυνατότητές μας», ανέφερε ο αμερικανός πρόεδρος, για να συμπληρώσει: «Μπορούμε να δούμε πράγματα που κανείς δεν έχει ξαναδεί και να πάμε σε μέρη που κανείς δεν έχει ξαναπάει».

Στη σχετική του ανάρτηση (δείτε τη κάτω) ο πρόεδρος Μπάιντεν έκανε λόγο για ιστορική στιγμή για την επιστήμη και την τεχνολογία. Για την αστρονομία και την εξερεύνηση του Διαστήματος.

 

H έγχρωμη φωτογραφία απεικονίζει το SMACS 0723 που αποτελεί την κωδική ονομασία που έχουν δώσει οι επιστήμονες σε τεράστια σμήνη γαλαξιών οι οποίοι λειτουργούν ως ένα είδος κοσμικού μεγεθυντικού φακού, αποκαλύπτοντας στοιχεία για γαλαξίες που ανήκουν στη πρώτη γενιά γαλαξιών του Σύμπαντος.

Οπως εξήγησε ο διευθυντής της NASA, Μπιλ Νέλσον, η συγκεκριμένη φωτογραφία καλύπτει ένα μέρος του Σύμπαντος, η αναλογία του οποίου ομοιάζει σε έναν κόκκο άμμου σε απόσταση όση το μήκος ενός χεριού.

«Είναι η βαθύτερη φωτογραφία του Σύμπαντος που έχει τραβηχτεί ποτέ», εξήγησε. Κάθε φωτεινό σημάδι από τα χιλιάδες στη φωτογραφία είναι ένας γαλαξίας σε πολύ μακρινή απόσταση. Κάποιοι είναι από τους πιο αμυδρούς που έχουμε παρατηρήσει ποτέ, άρα τους βλέπουμε από μια εποχή που το Σύμπαν ήταν ακόμη «νεογέννητο». Είναι η πιο καθαρή και λεπτομερής φωτογραφία που έχουμε από το πρώιμο σύμπαν.

«Βλέπετε γαλαξίες που λάμπουν γύρω από άλλους γαλαξίες των οποίων το φως έχει καμφθεί και βλέπετε μόνο ένα μικρό μέρος του σύμπαντος. Κοιτάμε πίσω, πάνω από 13 δισεκατομμύρια χρόνια. Το φως ταξιδεύει με 186.000 μίλια ανά δευτερόλεπτο – το φως που βλέπετε σε ένα από αυτά τα μικρά στίγματα ταξιδεύει εδώ και 13 δισεκατομμύρια χρόνια. Παρεμπιπτόντως, πηγαίνουμε και πιο μακριά. Εφόσον γνωρίζουμε ότι το σύμπαν έχει ηλικία 13,8 δισεκατομμυρίων ετών, πηγαίνουμε πίσω σχεδόν στην αρχή. Πριν από 100 χρόνια πιστεύαμε ότι υπήρχε μόνο ένας γαλαξίας – τώρα ο αριθμός είναι απεριόριστος. Στο δικό μας έχουμε δισεκατομμύρια αστέρια ή ήλιους, και υπάρχουν δισεκατομμύρια γαλαξίες», περιέγραψε.

«Το James Webb μας επιτρέπει να δούμε βαθύτερα στο Διάστημα από ποτέ άλλοτε», δήλωσε από την πλευρά της η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις, η οποία ηγείται του Εθνικού Συμβουλίου Διαστήματος,. «Θα βελτιώσει αυτά που γνωρίζουμε για το σύμπαν μας, το ηλιακό μας σύστημα και ενδεχομένως για την ίδια τη ζωή».

«Αυτό το τηλεσκόπιο θα είναι τόσο ακριβές που θα μπορείτε να δείτε αν οι πλανήτες – αν αυτοί οι πλανήτες είναι κατοικήσιμοι», τόνισε ο Μπιλ Νέλσον

To James Webb είναι το μεγαλύτερο και ισχυρότερο διαστημικό τηλεσκόπιο που έχει κατασκευάσει ο άνθρωπος. Εκτοξεύτηκε στις 25 Δεκεμβρίου του περασμένου έτους, με σκοπό να κοιτάξει πίσω στο χρόνο, στην αυγή του σύμπαντος και να καταγράψει τι συνέβη μόλις εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια πριν το Big Bang.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...