281
| Αρχείο

Οι χώρες όπου το 2100 δεν θα μπορεί να ζει ο άνθρωπος

Protagon Team Protagon Team 28 Οκτωβρίου 2015, 14:59

Οι χώρες όπου το 2100 δεν θα μπορεί να ζει ο άνθρωπος

Protagon Team Protagon Team 28 Οκτωβρίου 2015, 14:59

Το εφιαλτικό σενάριο που θέλει τη Γη να αποκτά σύντομα μη κατοικίσιμες ζώνες εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας, προτάσσουν αρκετοί επιστήμονες. Σύμφωνα με τα μοντέλα προβλέψεών τους, τα σκηνικά πολλών ταινιών καταστροφής θα αποδειχτούν δυστυχώς προφητικά για όσους γεννηθούν από τη δεκαετία του 2020 και μετά…

Η επιστημονική έρευνα των τελευταίων χρόνων που μελετά την κλιματική αλλαγή, προειδοποιεί για τις ραγδαίες εξελίξεις στον πλανήτη μας.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες θεωρούν ότι μέχρι το 2100, αρκετές χώρες δεν θα είναι κατοικήσιμες λόγω της κατακόρυφης ανόδου της θερμοκρασίας στο έδαφός τους. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι ένα μεγάλο κομμάτι του Κατάρ, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων αλλά και της Σαουδικής Αραβίας και του Μπαχρέιν, σε κάποιες δεκάδες χρόνια θα «λιώνει» από την ζέστη.

29A47F3600000578-3125113-Nasa_has_released_new_data_that_show_how_temperature_and_rainfal-a-31_1434396213584
NASA: Χάρτης πρόβλεψης θερμοκρασία για τον Ιούλιο του 2100

Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Climate Change, υποστηρίζει ότι κυρίως στον Περσικό Κόλπο, κοντά στο 2.100 μ.Χ, θα εμφανιστούν θερμοκρασίες που όμοιες τους δεν έχει βιώσει το ανθρώπινο είδος. Ο υδράργυρος θα βρίσκεται ανάμεσα στους 74 και στους 77 βαθμούς Κελσίου, τουλάχιστον για έξι ώρες την ημέρα. Φυσικά ο ανθρώπινος οργανισμός είναι αδύνατο να επιβιώσει σε τέτοιες θερμοκρασίες, κάτι που θα οδηγήσει σε μαζική εγκατάλειψη πολλών μεγάλων πόλεων.

Η «κλιματική μετανάστευση» άλλωστε, αποτελεί μείζον θέμα στις αναλύσεις πολλών επιστημόνων οι οποίοι προειδοποιούν ότι «αν δεν περιορίσουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, αρκετοί άνθρωποι θα πρέπει να βρουν ένα νέο μέρος να ζήσουν». Από την άλλη πλευρά, ορισμένοι αναλυτές «αποκρούουν» τα δυστοπικά σενάρια, δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στις προσαρμοστικές ικανότητες του ανθρώπινου είδους αλλά και την αντίστοιχη τεχνολογική εξέλιξη που θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της ραγδαίας ανόδου της θερμοκρασίας σε όλον τον κόσμο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...