465
|

Πριν το αποτρόπαιο

Εύα Στάμου Εύα Στάμου 6 Μαΐου 2015, 09:27

Πριν το αποτρόπαιο

Εύα Στάμου Εύα Στάμου 6 Μαΐου 2015, 09:27

Η δολοφονία της Άννυ έχει παγώσει την κοινή γνώμη. Ο πατέρας της και φερόμενος ως δράστης αρνείται ότι σκότωσε την κόρη του, ωστόσο οι λεπτομέρειες των πράξεών του που ακολούθησαν τον θάνατο της μικρής και τις οποίες ο ίδιος γνωστοποίησε στους αστυνομικούς κατά τη διάρκεια της ανάκρισης, είναι ανατριχιαστικές. Πρόκειται μάλιστα από τις λίγες φορές στη χώρα μας που οι υπεύθυνοι των δελτίων ειδήσεων, στα περισσότερα κανάλια, αποφάσισαν να μην δώσουν όλα τα στοιχεία στη δημοσιότητα.

Οι ειδικοί της ψυχικής υγείας προσκαλούνται ακόμα μια φορά σε τηλεοπτικά προγράμματα να σχολιάσουν το αστυνομικό δελτίο: να αναλύσουν τα κίνητρα και τη συμπεριφορά του δράστη, σχεδιάζοντας για χάρη των θεατών ένα ψυχολογικό προφίλ, όπως αυτό αναδύεται μέσα από όσα μαθαίνουμε κυρίως από το δημοσιογραφικό ρεπορτάζ, αλλά και πρόσωπα του οικείου περιβάλλοντός του.

Ο ρόλος όμως των ειδικών της ψυχικής υγείας δεν είναι αυτός. Η διάγνωσή τους βασίζεται στη μεθοδική παρατήρηση, τη μελέτη του ιατρικού ιστορικού αλλά και στην προσωπική επαφή με τους ασθενείς μέσα στο οριοθετημένο πλαίσιο της ψυχοθεραπευτικής συνεδρίας. Είναι ευνόητο πως οι επιστημονικές γνώσεις και η πείρα, τους επιτρέπουν να εικάζουν με μεγαλύτερη επιτυχία από τους υπόλοιπους πολίτες τι μπορεί οδηγεί τον εκάστοτε δράστη στις παραβατικές πράξεις του, αλλά χωρίς να έχουν συνομιλήσει μαζί του μία ή περισσότερες φορές είναι αδύνατον να αποφανθούν με βεβαιότητα και σαφήνεια για το τι μπορεί πραγματικά να συμβαίνει.

Όλοι πλέον καταλαβαίνουμε ότι μία χρόνια αδιάγνωστη διαταραχή που δεν έλαβε ποτέ θεραπεία μπορεί να οδηγήσει κάποιους σε σοβαρές παραβατικές πράξεις. Η βασικότερη λύση, λοιπόν, είναι η πρόνοια: αλλά, δυστυχώς, αυτό είναι που δεν υπάρχει στη χώρα μας.

Σύμφωνα με στοιχεία της European Act for Mental Health and Well-Being της European Commission το 50% των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πάσχουν από κάποια ψυχική νόσο εμφανίζουν τα πρώτα συμπτώματα της κατάστασης στην εφηβεία. Αυτό σημαίνει ότι η διάγνωση και η πρόληψη κατά τη διάρκεια ακριβώς αυτής της περιόδου έχει μεγάλη σημασία για τον πάσχοντα και το περιβάλλον του. Η κατάθλιψη, τα σημάδια του σχολικού εκφοβισμού, οι κάθε είδους εθισμοί, ακόμα και οι πρώτες ενδείξεις της σχιζοφρένειας μπορούν να διαγνωσθούν και στην συνέχεια να αντιμετωπιστούν με τον ορθό συνδυασμό φαρμακολογίας και ψυχοθεραπείας.

Ας χρησιμοποιήσει επιτέλους το αρμόδιο Υπουργείο τους ειδικούς της ψυχικής υγείας σε όλες τις βαθμίδες της σχολικής εκπαίδευσης σε ρόλο ενημερωτικό, συμβουλευτικό και διαγνωστικό, αν δεν θέλουμε να θρηνήσουμε και άλλα θύματα σχολικού εκφοβισμού ή ενδοοικογενειακής βίας. Ας φροντίσουν επίσης τα ΜΜΕ να βοηθήσουν στην αποστιγματοποίηση της επίσκεψης στον ψυχολόγο παρουσιάζοντας καταξιωμένους επαγγελματίες από διάφορους κλάδους που θα μιλούν για την εμπειρία τους από την διαδικασία της ψυχοθεραπείας, αντί να αναζητούν τους ειδικούς με αφορμή ένα ακόμα τραγικό συμβάν.

Με την οικονομική και πολιτιστική κρίση που βιώνουμε στη χώρα μας, αν δεν φροντίσουμε σύντομα να δημιουργηθεί ένα ισχυρό σύστημα πρόνοιας και στην ψυχική υγεία, θα παραμείνουμε ανοχύρωτοι απέναντι στους άλλους – αλλά και απέναντι στους εαυτούς μας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News