407
Στη φωτογραφία εικονίζεται ο Μάικ Μέι, ένας τυφλός που χρησιμοποιεί τα γυαλιά της Envision που τον ενημερώνουν για ότι υπάρχει στους χώρους που κινείται | Envision

Γυαλιά τεχνητής νοημοσύνης γίνονται τα «μάτια» τυφλών ατόμων

Protagon Team Protagon Team 21 Απριλίου 2022, 20:21
Στη φωτογραφία εικονίζεται ο Μάικ Μέι, ένας τυφλός που χρησιμοποιεί τα γυαλιά της Envision που τον ενημερώνουν για ότι υπάρχει στους χώρους που κινείται
|Envision

Γυαλιά τεχνητής νοημοσύνης γίνονται τα «μάτια» τυφλών ατόμων

Protagon Team Protagon Team 21 Απριλίου 2022, 20:21

Ενα προηγμένο τεχνολογικά ζευγάρι γυαλιών προσφέρει «εικόνα» σε άτομα με σοβαρά προβλήματα από τα σημεία που βρίσκονται για να γνωρίζουν πώς να κινούνται με ασφάλεια αλλά να μαθαίνουν επίσης και διάφορες χρήσιμες πληροφορίες.

Τα τελευταία χρόνια πολλές ερευνητικές ομάδες αλλά και εταιρείες αναπτύσσουν τεχνολογίες που βοηθούν άτομα με σοβαρά προβλήματα όρασης, ακόμη και τυφλούς, να αποκτήσουν κάποιου είδους οπτική επαφή με το περιβάλλον στο οποίο κινούνται ή βρίσκονται.

Η ολλανδική εταιρεία Envision παρουσίασε ένα ζευγάρι γυαλιά που διαθέτουν μια κάμερα και ένα ηχείο ενώ λειτουργούν με τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης. Οπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η ιστοσελίδα ειδήσεων της βιομηχανίας της τεχνολογίας CNET αυτά τα γυαλιά αποτελούν τα «μάτια» τυφλών ατόμων.

Τα γυαλιά ενημερώνουν τους χρήστες τους τι υπάρχει (έπιπλα, εμπόδια κ.α.) στο χώρο στον οποίο βρίσκονται, τους καθοδηγούν για να κινηθούν με ασφάλεια, τους διαβάζουν κείμενα και τους ειδοποιούν αν πλησιάζει κάποιος άνθρωπος προς το μέρος τους. Τα γυαλιά που ονομάζονται Ally μπορούν επίσης να πραγματοποιούν βιντεοκλήσεις με συγγενείς και φίλους του χρήστη τους οι οποίοι βλέπουν μέσω της κλήσης το σημείο στο οποίο βρίσκεται αυτός και τον ενημερώνουν για το τι υπάρχει εκεί.

Η Envision βασίστηκε στη δημιουργία των γυαλιών της στα έξυπνα γυαλιά που κατασκεύασε πριν από λίγα χρόνια η Google. Tο 2013 έκαναν την εμφάνιση τους τα Google Glasses, τα οποία αν και προσέφεραν ένα πλήθος υπηρεσιών στους κατόχους τους (τηλεφωνικές κλήσεις, αποστολή μηνυμάτων, πρόσβαση σε χάρτες, λήψη φωτογραφιών κ.α.) δεν προκάλεσαν το ενδιαφέρον του καταναλωτικού κοινού και ο γίγαντας των διαδικτυακών υπηρεσιών τα απέσυρε πολύ γρήγορα από την αγορά. Ανάλογη ανταπόκριση υπήρξε και για το βελτιωμένο μοντέλο που κυκλοφόρησε η εταιρία λίγα χρόνια αργότερα, ωστόσο σε αυτό βασίζονται τα Ally.

«Τα γυαλιά μας συλλέγουν όλες τις οπτικές πληροφορίες γύρω από τον χρήστη τους, τις επεξεργάζονται και τις ανακοινώνουν σε αυτόν» αναφέρει ο Κάρθικ Κάναν, συνιδρυτής της Envision και επικεφαλής τεχνολογίας της εταιρείας.

Κατά καιρόυς έχουν παρουσιαστεί κάποιες εφαρμογές που μέσω κινητού τηλεφώνου βοηθούν άτομα με προβλήματα όρασης να αποκτούν πληροφορίες για το περιβάλλον στο οποίο βρίσκονται. Τα γυαλιά όμως είναι πιο βολικό και ασφαλές μέσο βοήθειας για τους χρήστες τους αφού συνεχίζουν να κρατούν στο χέρι τους το μπαστούνι ή τον σκύλο τους αντί για το κινητό τηλέφωνο. «Αν κάποιος περπατά σε ένα κεντρικό δρόμο τα γυαλιά του αναφέρουν τι γράφουν οι κάθε είδους ταμπέλες σε κτίρια, στον δρόμο και όπου αλλού ενώ τον βοηθούν να πάρει κάποιο λεωφορείο ή ταξί» δηλώνει ο Μάικ Μέι, ο οποίος αντιμετωπίζει προβλήματα όρασης και έχει δοκιμάσει τα Ally.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News