1207
| CreativeProtagon

Ευρώπη: Η επιστροφή του κορονοϊού και το ελληνικό αγκάθι

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 2 Νοεμβρίου 2021, 17:09
|CreativeProtagon

Ευρώπη: Η επιστροφή του κορονοϊού και το ελληνικό αγκάθι

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 2 Νοεμβρίου 2021, 17:09

Το τέταρτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού ξεσπά στην Ευρώπη, και είναι λίγες οι χώρες που θα γλιτώνουν από την ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων, σύμφωνα με μεγάλη έρευνα του Politico.

Ο μαζικός εμβολιασμός αποδεικνύεται απαραίτητος, αλλά όχι επαρκής σε μία χώρα για να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού, η οποία είναι δεδομένο ότι αυξάνεται τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες. Σύμφωνα πάντα με το Politico, οι χώρες που είχαν χαλαρώσει τα περιοριστικά μέτρα το καλοκαίρι, τώρα εξετάζουν εκ νέου την εφαρμογή νέων κανόνων προστασίας, με στόχο να περιορίσουν το νέο κύμα.

O εμβολιασμός «λύνει μόνον ένα μέρος του προβλήματος, αλλά όχι ολόκληρο», εξηγεί ο Χάγιο Ζέεμπ καθηγητής Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου της Βρέμης. Αν και το εμβόλιο παρέχει προστασία από τη μόλυνση, δεν αποτελεί την απόλυτη ασπίδα, αφού η ανοσία με τον καιρό φθίνει, αναγκάζοντας τις κυβερνήσεις να προτείνουν τις ενισχυτικές δόσεις. «Νομίζω ότι όλοι οι πολίτες συνειδητοποιούν πλέον ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει», προσθέτει ο ίδιος.

Το Politico έκανε έρευνα αναλύοντας τα ποσοστά εμβολιασμού, τα νέα κρούσματα, τις νοσηλείες σε νοσοκομεία και τους θανάτους από τη λοίμωξη Covid σε όλες τις χώρες της ΕΕ και τη Βρετανία και παρουσιάζει την εικόνα, όπως είναι και όπως θα εξελιχθεί…

Οπως προκύπτει, ακόμα και αν φθίνει η ανοσία, η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού είναι ο καθοριστικός παράγοντας για το εάν η πανδημία μπορεί να περιοριστεί με επιτυχία.

Συμπληρωματικά, τα έξυπνα μέτρα, όπως η μάσκα σε μέρη όπου υπάρχει συνωστισμός και τα πιστοποιητικά εμβολιασμού για την είσοδο σε κλειστούς χώρους, φέρνονται να αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες για τον περιορισμό της πανδημίας σε μία χώρα.

Η Ευρώπη είναι πλέον χωρισμένη στα δύο, με τις χώρες που βρίσκονται στα δυτικά να έχουν υψηλή εμβολιαστική κάλυψη και μικρότερο αριθμό κρουσμάτων του κορονοϊού, από τη Βαλτική και τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, όπου το τέταρτο κύμα της πανδημίας οδηγεί σε αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων, υψηλά ποσοστά νοσηλείας και πολλούς θανάτους, όπως φαίνεται ξεκάθαρα στο παρακάτω διαδραστικό χάρτη του Politico.

Τοποθετήστε τον κέρσορα πάνω σε μία χώρα, για να δείτε περισσότερα δεδομένα

Στο ένα άκρο της Ευρώπης διακρίνεται μια ομάδα χωρών που έχει επιτύχει υψηλά ποσοστά εμβολιασμού, τόσο του ενήλικου πληθυσμού, όσο και των μαθητών.

Τα καλύτερα αποτελέσματα τα έχει η Πορτογαλία, η οποία έχει περιορίσει επιτυχώς τα κρούσματα, και κρατά τις νοσηλείες στα νοσοκομεία και τους θανάτους σε χαμηλά επίπεδα. Είναι άλλωστε η χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιασμού στον κόσμο.

Στο άλλο άκρο, βρίσκονται οι χώρες με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, και είναι ξεκάθαρα αυτές με τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στον γενικό πληθυσμό. Πρόκειται για τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Tο σύστημα υγείας και στις δύο χώρες οδεύει προς κατάρρευση.

Σύμφωνα με την ανάλυση του Politico, οι χώρες της Ευρώπης θα μπορούσαν να χωριστούν σε τέσσερις ομάδες, σύμφωνα με την επιδημιολογική εικόνα που θα εμφανίσουν τους επόμενους μήνες.

Η λίστα με τις τέσσερις ομάδες

Πρωταθλήτριες: Η επιτυχία της εμβολιαστικής εκστρατείας σε χώρες όπως η Πορτογαλία, η Μάλτα και η Ισπανία, όπου το ποσοστό της κάλυψης ξεπερνά το 80%, τις καθιστά πιο ασφαλείς από οποιεσδήποτε άλλες. Αυτό σημαίνει ότι τους επόμενους μήνες αναμένεται να έχουν πολύ χαμηλά ποσοστά στα νέα κρούσματα, τους θανάτους και τις νοσηλείες.

Θα μπορούσαν και καλύτερα: Χώρες όπως η Βρετανία, η Γερμανία και η Αυστρία, έχουν επιτύχει ποσοστά εμβολιασμού από 65% έως και 70%, τα οποία όμως δεν είναι αρκετά για να σταματήσουν την αύξηση των νέων κρουσμάτων. Η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων στη Βρετανία, είναι δεδομένο ότι ήταν ο βασικός παράγοντας αύξησης στα κρούσματα της χώρας.

Προς τα πίσω: Tα τρία κράτη της Βαλτικής, Λιθουανία, Λετονία και Εσθονία, και ορισμένα στην Κεντρική Ευρώπη, όπως η Σλοβενία, καταγράφουν από τα υψηλότερα ποσοστά καθημερινών νέων κρουσμάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Την ίδια ώρα, τα ποσοστά εμβολιασμού αγγίζουν το 50%, αφήνοντας αρκετούς πολίτες απροστάτευτους από τον κορονοϊό, με αποτέλεσμα να είναι πολύ περισσότερες οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και οι θάνατοι σε σύγκριση με τους δυτικούς γείτονές τους.

Υπό πίεση: Οι δύο χώρες που υστερούν περισσότερο στους εμβολιασμούς είναι η Βουλγαρία και η Ρουμανία. Τα υπερφορτωμένα συστήματα υγείας συνέβαλαν στην τέλεια καταιγίδα για το τρέχον κύμα του κορονοϊού, το οποίο έχει ανησυχητικά υψηλά επίπεδα νοσηλείας.

Δείτε την πρόοδο του εμβολιασμού σε διάφορες χώρες

Οπως επισημαίνει στο Politico ο καθηγητής Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου της Βρέμης, Χάγιο Ζέεμπ, πρόκειται ξεκάθαρα για «επιδημία των ανεμβολίαστων».

Ο σημαντικός ρόλος των νέων

Ενας σημαντικός παράγοντας για την αύξηση στα νέα κρούσματα μιας χώρας, είναι οι νέοι. «Οταν άνοιξαν και πάλι τα σχολεία στη Βρετανία, τα υψηλά επίπεδα μετάδοσης στην κοινότητα οδήγησαν σε εκρηκτική αύξηση του αριθμού κρουσμάτων», εξηγεί ο Ντίπτι Γκουρνταζάνι, καθηγητής Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου.

Οπως γίνεται ξεκάθαρο, από τις χώρες που διαθέτουν επαρκή δεδομένα, όσες έχουν μικρό αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων, όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία, έχουν επίσης υψηλά ποσοστά εμβολιασμού που φτάνουν στο 30% σε άτομα κάτω των 18 ετών.

Οι χώρες που βρίσκονται στην κατηγορία «υπό πίεση», δηλαδή η Βουλγαρία και η Ρουμανία, έχουν ποσοστά που δεν ξεπερνούν το 4% σε αυτές τις ηλικίες.

Η Ελλάδα, η Κροατία, η Σλοβενία και η Σλοβακία, που βρίσκονται στην κατηγορία «Προς τα πίσω», έχουν όλες ποσοστά κάτω από το 10% και αντιμετωπίζουν επίσης απότομες αυξήσεις στα νέα περιστατικά.

Στον πίνακα διακρίνονται τα εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά της χώρας μας στις ηλικίες κάτω των 18 ετών 

Στην Ελλάδα

Στη χώρα μας, ο χαμηλός αριθμός εμβολιασμού στην ηλικιακή ομάδα κάτω των 18 ετών, είναι ξεκάθαρο ότι αυξάνει τα κρούσματα στην κοινότητα, καθώς σύμφωνα με την καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, αυτή τη στιγμή η ενδοοικογενειακή μετάδοση, είναι ο βασικός τρόπος εξάπλωσης του κορονοϊού.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΟΔΥ, την εβδομάδα από τις 18 έως και τις 24 Οκτωβρίου, τα κρούσματα σε παιδιά ηλικία από τεσσάρων έως και 18 ετών ανέρχονται σε 5.970, αριθμός που αντιστοιχεί στο 27% των συνολικών κρουσμάτων.

Μάλιστα, την προηγούμενη εβδομάδα, ο αριθμός των παιδιών που είχαν διαγνωστεί θετικά ήταν μόλις 4.493, κάτι που σημαίνει αύξηση κατά 3,8% συγκριτικά με την προηγούμενη εβδομάδα.

Τα κρούσματα στα παιδιά αυξάνονται τις τελευταίες εβδομάδες και όπως φαίνεται ο Οκτώβριος θα αποτελέσει μήνα-ρεκόρ, καθώς μέχρι την Τετάρτη είχαν καταγραφεί συνολικά 18.809 νέα περιστατικά.

Υπενθυμίζεται ότι η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, είχε ανακοινώσει ότι τον Αύγουστο είχαν καταγραφεί 17.000 κρούσματα σε παιδιά, ενώ στις αρχές Οκτωβρίου είχε εκφράσει την ικανοποίησή της για τα 13.000 κρούσματα του Σεπτεμβρίου, και συγκρίνοντας τους δύο μήνες, με κλειστά και με ανοιχτά σχολεία, δήλωσε ότι «τα πρωτόκολλα λειτούργησαν».

Ωστόσο, δεν φαίνεται να συμβαίνει το ίδιο και τον Οκτώβριο και μάλιστα σε μία περίοδο που τα παράθυρα των σχολείων παραμένουν ακόμη ανοιχτά και οι θερμοκρασίες δεν έχουν μειωθεί τόσο, ώστε να ευνοούν τη μετάδοση του κορονοϊού.

Οπως άλλωστε είχε τονίσει ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας  Γκίκας Μαγιορκίνης, η μετάδοσης στους κλειστούς χώρους είναι έως και 10 φορές μεγαλύτερη, ενώ στην πράξη την ένταση της χειμερινής επιδημικότητας, θα μπορούμε να την εκτιμήσουμε το πρώτο 10ήμερο του Νοεμβρίου.

Κάτι που σημαίνει, ότι η διάσταση της μεταδοτικότητας σε άτομα κάτω των 18 ετών για τον χειμώνα που έρχεται, θα πρέπει να εκτιμηθεί εκ νέου σε περίπου 15 ημέρες, οπότε και οι επιστήμονες θα έχουν νεότερα δεδομένα προς επεξεργασία. Αλλωστε, και λόγω των πρωτοκόλλων (ένα τμήμα κλείνει όταν νοσήσει το 50% συν ένας μαθητής), μέχρι σήμερα έχει μπει λουκέτο σε ελάχιστες σχολικές μονάδες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...