500
H σύλληψη και η κύηση μακριά από τη Γη είναι ένα από τα μεγάλα στοιχήματα της ανθρωπότητας στην προσπάθεια κατάκτησης του Διαστήματος | Shutterstock

Ενα βήμα πιο κοντά στη γέννηση ανθρώπων στο Διάστημα

Protagon Team Protagon Team 19 Νοεμβρίου 2023, 20:47
H σύλληψη και η κύηση μακριά από τη Γη είναι ένα από τα μεγάλα στοιχήματα της ανθρωπότητας στην προσπάθεια κατάκτησης του Διαστήματος
|Shutterstock

Ενα βήμα πιο κοντά στη γέννηση ανθρώπων στο Διάστημα

Protagon Team Protagon Team 19 Νοεμβρίου 2023, 20:47

Ο άνθρωπος γεννήθηκε και εξελίχθηκε υπό γήινες συνθήκες και ήταν λογικό, όταν βρήκε τρόπο να ταξιδέψει εκτός του πλανήτη, να αντιμετωπίσει διαφόρων ειδών δυσκολίες στο διαστημικό περιβάλλον. Προοδευτικά, διαπιστώνονται διαρκώς διάφορα προβλήματα υγείας που προκαλεί στον ανθρώπινο οργανισμό η μακρά παραμονή σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας, καθώς και στην έκθεση σε διαφόρων ειδών κοσμικές ακτινοβολίες.

Καθώς όμως η ραγδαία εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας επιτρέπει πλέον στον άνθρωπο να σχεδιάζει για τα επόμενα χρόνια επανδρωμένα ταξίδια στη Σελήνη και στον Αρη, με παράλληλη δημιουργία βάσεων, στο τραπέζι επανήλθε η συζήτηση για την αναπαραγωγή σε μη γήινες συνθήκες.

Από όσα, επισήμως τουλάχιστον, γνωρίζουμε, κατά τα περίπου 40 χρόνια επανδρωμένων διαστημικών σταθμών, και καθώς τα πληρώματα έγιναν κάποια στιγμή μεικτά, δεν υπήρξε καμία ερωτική επαφή ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες που διέμεναν εκεί για πολλούς μήνες. Αρα, δεν υπάρχει κανένα πραγματικό στοιχείο για πιθανές επιπτώσεις που έχουν στον ανθρώπινο αναπαραγωγικό μηχανισμό οι διαστημικές συνθήκες.

Πολλοί ειδικοί εκτιμούν ότι, όπως συμβαίνει με άλλες οργανικές λειτουργίες, έτσι και στη διαδικασία αναπαραγωγής θα υπάρχουν προβλήματα όσο περισσότερο απομακρυνόμαστε από τον πλανήτη και για όσο περισσότερο παραμένουμε μακριά από αυτόν. Ωστόσο, ένα πείραμα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) προσφέρει ελπίδες ότι τα σχετικά εμπόδια μπορούν να ξεπεραστούν.

Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα Telegraph, έμβρυα ποντικών αναπτύχθηκαν με επιτυχία στον ISS, γεγονός που αποτελεί μια πρώτη ένδειξη ότι οι άνθρωποι είναι, πιθανώς, σε θέση να αναπαραχθούν στο Διάστημα.

Οι ερευνητές έδωσαν στη δημοσιότητα μια σειρά από εικόνες του πειράματος (Teruhiko Wakayama/Yamanashi University)
Οι ερευνητές έδωσαν στη δημοσιότητα μια σειρά από εικόνες του πειράματος (Teruhiko Wakayama/Yamanashi University)
Το πείραμα

Ιάπωνες ερευνητές έστειλαν κατεψυγμένα έμβρυα στον διαστημικό σταθμό, όπου αποψύχθηκαν, ώστε να διαπιστωθεί αν θα αναπτυχθούν κανονικά, παρά τις διαφορές βαρύτητας και ακτινοβολίας. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα έμβρυα μετατράπηκαν σε βλαστοκύστες, κύτταρα που τελικά εξελίσσονται σε έμβρυο και πλακούντα.

Σε κοινή δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Πανεπιστήμιο του Yamanashi και το Ινστιτούτο Ερευνών Riken, στην Ιαπωνία, οι ερευνητές αναφέρουν ότι πρόκειται για την «πρώτη μελέτη που δείχνει ότι τα θηλαστικά μάλλον είναι σε θέση να ευδοκιμήσουν στο Διάστημα».

Η ομάδα αναγκάστηκε να διακόψει το πείραμα την τέταρτη ημέρα επειδή αυτό είναι το χρονικό σημείο που ένα έμβρυο πρέπει να εμφυτευθεί σε μια μητέρα για κύηση. Φιλοδοξούν, ωστόσο, να ανακαλύψουν αν θα μπορούσαν να γεννηθούν ζωντανοί απόγονοι και σχεδιάζουν να υποβάλουν αίτηση για τη διεξαγωγή περαιτέρω πειραμάτων στον ISS.

«Χρειαζόμαστε έρευνες που θα μας βοηθήσουν να γεννάμε παιδιά με ασφάλεια όταν έρθει η ώρα να ζήσουμε στο Διάστημα. Σχεδιάζουμε να πραγματοποιήσουμε ένα πείραμα στον ISS: θα δημιουργήσουμε το ίδιο περιβάλλον με τη μήτρα, ώστε να διαπιστώσουμε αν μπορεί να εμφυτευθεί μια βλαστοκύστη εκεί, και θα παρατηρούμε την εξέλιξη. Θα ήθελα επίσης να διεξαγάγω ένα πείραμα στο οποίο οι αστροναύτες παγώνουν τις βλαστοκύστες που έχουν καλλιεργηθεί για τέσσερις ημέρες στο ISS, τις επαναφέρουν στο έδαφος, τις αποψύχουν και τις εμφυτεύουν σε θηλυκά ποντίκια για να δουν αν παράγουν απογόνους» δηλώνει ο Τερουχίκο Γουακαγιάμα του Πανεπιστημίου Yamanashi, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...