343
Ενα σκυλί στη σχολή του Λονδίνου εκπαιδεύεται στο να μυρίζει τον κορονοϊό | Facebook/Medical Detection Dogs

Βρετανία: Τα σκυλιά που θα μυρίζουν τον κορονοϊό σε ασυμπτωματικούς φορείς

Protagon Team Protagon Team 17 Απριλίου 2020, 14:28
Ενα σκυλί στη σχολή του Λονδίνου εκπαιδεύεται στο να μυρίζει τον κορονοϊό
|Facebook/Medical Detection Dogs

Βρετανία: Τα σκυλιά που θα μυρίζουν τον κορονοϊό σε ασυμπτωματικούς φορείς

Protagon Team Protagon Team 17 Απριλίου 2020, 14:28

Την ελπίδα της επιστροφής στην κανονική μας, προ κορονοϊού, ζωή, εναποθέτουν στα… σκυλιά βρετανοί επιστήμονες.

Σκυλιά ειδικά εκπαιδευμένα να μυρίζουν τον κορονοϊό στους ανθρώπους θα μπορούν να εντοπίζουν ασυμπτωματικούς φορείς, ειδικά όσους βρίσκονται στις τρεις πρώτες ημέρες όπου το ιικό τους φορτίο είναι πολύ υψηλό και εύκολα μεταδοτικό.

Αυτό ελπίζουν οι ειδικοί στη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής στο Λονδίνο και του Πανεπιστημίου Durham, που συνεργάζονται σε ένα ερευνητικό πρόγραμμα πολύ ελπιδοφόρο, όπως εξηγούν στο Bloomberg.

Ενα λαμπραντόρ με τον εκπαιδευτή του στη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής στο Λονδίνο

Αν η εκπαίδευση των σκύλων, που ανήκουν στις οικογένειες των λαμπραντόρ και των σπάνιελ, είναι πετυχημένη, τότε θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε όλη τη Βρετανία το καλοκαίρι, ιδίως σε νοσοκομεία, γηροκομεία, αεροδρόμια, σιδηροδρομικούς σταθμούς, λιμάνια κ.α. μυρίζοντας χιλιάδες ανθρώπους κάθε ημέρα.

Τα σκυλιά εκπαιδεύονται να εντοπίζουν ανεπαίσθητες για τον άνθρωπο οσμές που απελευθερώνει ένα ανθρώπινο σώμα όταν έχει μολυνθεί από τον κορονοϊό SARS-Cov-2.

«Βρισκόμαστε ακόμα στα πρώτα στάδια της εκπαίδευσης. Τα σκυλιά χρειάζονται έξι με οκτώ εβδομάδες εκπαίδευσης για μία νέα ουσία», εξηγεί ο Τζέιμς Λόγκαν, επικεφαλής του Τμήματος Ελέγχου Νοσημάτων της σχολής. «Ξέρουμε ότι οι ασθένειες έχουν οσμές, ανάμεσά τους διάφοροι καρκίνοι, λοιμώξεις του αναπνευστικού, γρίπη, Πάρκινσον- και αυτές οι μυρωδιές είναι πολύ χαρακτηριστικές. Υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα η Covid-19 να έχει τη δική της οσμή και τότε, τα σκυλιά θα μπορούν να την μάθουν και να την αναγνωρίζουν.

Το σκυλί εκπαιδεύεται στις οσμές της Covid-19

Τα σκυλιά διαθέτουν πολύ ανεπτυγμένη την αίσθηση της όσφρησης και με την κατάλληλη εκπαίδευση, κάποια είδη, μπορούν να εντοπίζουν ασθένειες στον άνθρωπο. Η συγκεκριμένη σχολή στο Λονδίνο έχει ήδη εκπαιδεύσει με επιτυχία, λαμπραντόρ και σπάνιελ να εντοπίζουν την ελονοσία. Το ποσοστό επιτυχίας τους είναι πολύ μεγαλύτερο από τις μεθόδους που χρησιμοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Καθώς είναι αποδεδειγμένο ότι ο κορονοϊός δεν μεταδίδεται στα σκυλιά, η χρήση τους θεωρείται απόλυτα ασφαλής για τα ίδια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...