351
Tο «All I Want for Christmas» της Μαράια Κάρεϊ και το «Last Christmas» των Wham! βρέθηκαν στο Νο 37 και στο Νο 40, αντίστοιχα, του βρετανικού chart | Shutterstock

Βρετανία: Η Μαράια Κάρεϊ λέει τα κάλαντα νωρίτερα από ποτέ

Protagon Team Protagon Team 15 Νοεμβρίου 2023, 13:50
Tο «All I Want for Christmas» της Μαράια Κάρεϊ και το «Last Christmas» των Wham! βρέθηκαν στο Νο 37 και στο Νο 40, αντίστοιχα, του βρετανικού chart
|Shutterstock

Βρετανία: Η Μαράια Κάρεϊ λέει τα κάλαντα νωρίτερα από ποτέ

Protagon Team Protagon Team 15 Νοεμβρίου 2023, 13:50

Κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει το γιατί, και όμως όλοι το αισθάνονται: τα Χριστούγεννα έρχονται κάθε χρόνο και νωρίτερα. Μπορεί στην Ελλάδα να μην μπορούμε φέτος να το παρακάνουμε, καθώς η μέγιστη θερμοκρασία με το ζόρι έχει πέσει κάτω από τους 20 βαθμούς Κελσίου, αλλά όπου οι θερμοκρασίες το επιτρέπουν, η χριστουγεννιάτικη περίοδος ξεχειλώνεται προοδευτικά ως τις αρχές Νοεμβρίου.

Ποια είναι όμως η επίσημη ημερομηνία έναρξης; Την απάντηση δίνει για τη Βρετανία ένα δημοσίευμα του Guardian. Η «χριστουγεννιάτικη σεζόν» ξεκινάει μόλις εισέλθει το πρώτο χριστουγεννιάτικο κομμάτι στο μουσικό Top 40.

Για το 2023 αυτό συνέβη τη 10η Νοεμβρίου, όταν τα δύο κλασικά πλέον τραγούδια «All I Want for Christmas Is You» της Μαράια Κάρεϊ και «Last Christmas» των Wham! ανέβηκαν στην 37η και στην 40ή θέση αντίστοιχα.

Πέρυσι, χρειάστηκε να περάσει η τρίτη εβδομάδα του Νοεμβρίου για να εμφανιστεί το πρώτο χριστουγεννιάτικο τραγούδι – και τότε το «All I Want for Christmas Is You». Κάθε τραγούδι θα παραμείνει τώρα σχεδόν σίγουρα στο chart για το υπόλοιπο της χρονιάς, πιθανώς και στις αρχές του 2024.

Η δημοτικότητα των συγκεκριμένων τραγουδιών έχει αυξηθεί ακόμη περισσότερο λόγω των διαδικτυακών καινοτομιών του downloading και στη συνέχεια του streaming, με το «Last Christmas» –Νο 2 επιτυχία το 1984– να επανεμφανίζεται στο chart κάθε χρόνο από το 2008, κερδίζοντας τελικά την πρώτη του Νο 1 θέση τον Ιανουάριο του 2021, σύμφωνα με τον μουσικό συντάκτη του Guardian.

Το «All I Want for Christmas Is You», που κυκλοφόρησε το 1994, επέστρεψε επίσης το 2008 και κέρδισε το πρώτο του Νο 1 λίγο πριν από τους Wham!, τον Δεκέμβριο του 2020.

Το γεγονός ότι δεν υπάρχουν άλλες χριστουγεννιάτικες επιτυχίες ούτε καν στο Top 100 αυτή την εβδομάδα –αν και μέχρι τα Χριστούγεννα τα charts θα κυριαρχούνται από αυτά– αποδεικνύει ακόμη περισσότερο το κλασικό στάτους τους.

Από τα 40 τραγούδια του βρετανικού chart τη χριστουγεννιάτικη περίοδο του 2022, τα 29 ήταν εορταστικά, με διαχρονικά αγαπημένα, όπως το «Rockin’ Around the Christmas Tree» της Μπρέντα Λι και το «Fairytale of New York» των Pogues να προστίθενται σε μια πιο πρόσφατη λίστα αγαπημένων τραγουδιών από τους Μάικλ Μπουμπλέ, Αριάνα Γκράντε, Κέλι Κλάρκσον και Τζάστιν Μπίμπερ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...