569
Ο πρίγκιπας Νικολό Μπονκομπάνι Λουντοβίζι και η πριγκίπισσα Ρίτα Μπονκομπάνι Λουντοβίζι στον κήπο της βίλας, πριν από λίγα χρόνια | CreativeProtagon

Η υπέροχη έπαυλη στη Ρώμη που κρύβει στους τοίχους της αριστουργήματα

Protagon Team Protagon Team 31 Οκτωβρίου 2022, 17:05
Ο πρίγκιπας Νικολό Μπονκομπάνι Λουντοβίζι και η πριγκίπισσα Ρίτα Μπονκομπάνι Λουντοβίζι στον κήπο της βίλας, πριν από λίγα χρόνια
|CreativeProtagon

Η υπέροχη έπαυλη στη Ρώμη που κρύβει στους τοίχους της αριστουργήματα

Protagon Team Protagon Team 31 Οκτωβρίου 2022, 17:05

Ο Κόρεϊ Μπρέναν, καθηγητής κλασικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Ράτγκερς, στο Νιου Τζέρσει των ΗΠΑ, διαβάζοντας ένα παλιό βιβλίο για τη Βίλα Αουρόρα, μια υπέροχη και γνωστή για πολλούς λόγους κατοικία του 16ου αιώνα, στη Ρώμη, «έπεσε» πάνω σε μια αναφορά για ένα έργο τέχνης που τον παρέπεμπε σε καλλιτέχνη του 17ου αιώνα.

Ο αμερικανός ακαδημαϊκός απεφάνθη γρήγορα και εύκολα ότι σε ένα δωμάτιο του τελευταίου ορόφου της βίλας, το οποίο χρησιμοποιήθηκε ως γραφείο, μπορεί να βρίσκεται κρυμμένος πίνακας από την εποχή του μπαρόκ, που απεικονίζει έναν σάτυρο και ενδέχεται να ανήκει στον ζωγράφο Γκουερτσίνο. «Μόλις οι ειδικοί μπουν εκεί, τα ευρήματα θα είναι συγκλονιστικά», είπε στους Times.

Στην πραγματικότητα, αυτή δεν είναι η αρχή μιας ωραίας ιστορίας, αλλά η συνέχειά της. Η περιβόητη βίλα στην οποία αναφέρεται ο καθηγητής βγήκε σε δημοπρασία τον περασμένο Ιανουάριο «χτυπώντας» μάλιστα για αρχή την τιμή-ρεκόρ των 471 εκατ. ευρώ. Το ποσόν έπεσε στα 241 εκατ. ευρώ στον τελευταίο γύρο προσφορών, τον Οκτώβριο, αφού πολλοί υποψήφιοι αγοραστές φοβήθηκαν ότι παίρνοντας στην κατοχή τους την υπέροχη κατοικία, που χτίστηκε πριν από πέντε αιώνες, θα «πάρουν» μαζί και τα τεράστια έξοδα της διατήρησης των έργων τέχνης που φιλοξενεί, ανάμεσα στα οποία και μια ζωγραφική δημιουργία του διάσημου Καραβάτζο, που αποκαλύφθηκε στην οροφή της βίλας.

Η δημοπρασία της βίλας, η οποία παραμένει απώλητη, διατάχθηκε από ιταλικό δικαστήριο για να σταματήσει τη διαμάχη ιδιοκτησίας μεταξύ της πριγκίπισσας Ρίτα Μπονκομπάνι Λουντοβίζι, της 72χρονης τεξανής χήρας του ιδιοκτήτη του σπιτιού, πρίγκιπα Νικολό (πέθανε το 2018) και των τριών γιων του από προηγούμενο γάμο, που διεκδικούν τη μισή του περιουσία.

Τα τελευταία χρόνια, η ίδια έχει παλέψει πολύ για να προστατεύσει τους «θησαυρούς» του σπιτιού, συμπεριλαμβανομένης της απεικόνισης του Δία, του Ποσειδώνα και του Πλούτωνα –ένα έργο του Καραβάτζιο που φιλοτέχνησε το 1597 και το οποίο αποκαλύφθηκε κάτω από τα πολλά στρώματα μπογιάς, το 1968–, καθώς και τριών έργων του Γκουερτσίνο.

«Τώρα υπάρχει μια καλή πιθανότητα τα έργα του Γκουερτσίνο να γίνουν τέσσερα» είπε ο Μπρέναν. Στο Ινστιτούτο Courtauld, στο Λονδίνο, υπάρχει ένα σκίτσο του καλλιτέχνη με τίτλο «Two Nymphs and a Satyr» (Δύο νύμφες και ένας Σάτυρος), φιλοτεχνημένο την περίοδο που ο ζωγράφος εργαζόταν στη βίλα.

Ο ιστορικός, ο οποίος δημοσίευσε τη θεωρία του σε ένα νέο βιβλίο για τα έργα του Γκουερτσίνο στη βίλα, είπε ότι στο δωμάτιο όπου θα μπορούσε να είναι κρυμμένος ο πίνακας, τον περασμένο αιώνα είχε τοποθετηθεί μια νέα ψευδοροφή.

Ο καθηγητής έχει ήδη κάνει τη δική του έρευνα για άλλες πρόσφατες οροφές, «ξεθάβοντας» νωπογραφίες του Πιέτρο Γκαλιάρντι από τον 19ο αιώνα, ενώ πάνω από ένα δωμάτιο που χρησιμοποιείται για την αποθήκευση πιατικών, εντόπισε μια απεικόνιση ερωτιδέων που δειπνούν και παίζουν με μια μπάλα, έργο του 16ου αιώνα.

Εχει, επίσης, μελετήσει το μικρό δωμάτιο με τον πίνακα του Καραβάτζο. «Υπάρχει ένας αεραγωγός και πίσω από το ξεφλούδισμα του χρώματος στον τοίχο ίχνη χαλκού, που υποδηλώνουν ότι οι τοίχοι κάποτε ήταν επενδεδυμένοι με χαλκό. Ολα αυτά αποτελούν επιπλέον στοιχεία ότι το δωμάτιο χρησιμοποιήθηκε κάποτε για πειράματα αλχημείας», είπε.

Η δικαστική μάχη, πάντως, της ιδιοκτήτριας της βίλας με τους γιους του αείμνηστου συζύγου της έφθασε σε ένα «σημείο συνεννόησης», δήλωσε η πριγκίπισσα, κάτι που σημαίνει ότι η βίλα θα μπορούσε να αποσυρθεί από τη διαδικασία της δημοπρασίας, επιτρέποντάς τους να οργανώσουν μια ιδιωτική πώληση.

«Υπάρχουν πιθανοί αγοραστές που θέλουν να το μετατρέψουν σε μουσείο. Αυτό θα ήταν ιδανικό, αλλά θα πρέπει να είναι πάρα πολύ πλούσιοι, καθώς η αποκατάσταση του σπιτιού ίσως κοστίσει περισσότερα από 20 εκατ. ευρώ», σημείωσε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...