310
Ο καθηγητής του ΕΚΠΑ Θεόδωρος Βασιλακόπουλος | ΣΚΑΪ

Βασιλακόπουλος: «Θα βγάλουμε τον χειμώνα με επαναλαμβανόμενα lockdown»

Protagon Team Protagon Team 6 Νοεμβρίου 2020, 09:04
Ο καθηγητής του ΕΚΠΑ Θεόδωρος Βασιλακόπουλος
|ΣΚΑΪ

Βασιλακόπουλος: «Θα βγάλουμε τον χειμώνα με επαναλαμβανόμενα lockdown»

Protagon Team Protagon Team 6 Νοεμβρίου 2020, 09:04

Δεν θα ξεμπερδέψουμε εύκολα με τα lockdown αυτόν τον χειμώνα, εκτίμησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, λέγοντας ότι η συμπεριφορά που θα δείξουν οι πολίτες τον Δεκέμβριο, όταν τελειώσει αυτό που εξαγγέλθηκε, θα κρίνει πότε θα αρχίσει ένα νέο.

Σε δηλώσεις του την Παρασκευή στον ΣΚΑΪ, ο κ. Βασιλακόπουλος τόνισε ότι «το lockdown είναι ένα ύστατο μέτρο, που για να έχει αποτέλεσμα, πρέπει να κατανοήσουμε την αναγκαιότητά του και να συμμετέχουμε στην εφαρμογή του. Το να πει μια κυβέρνηση ότι πάω με το μάξιμουμ των μέτρων καταστρέφοντας την οικονομία, αλλά και την ψυχολογία των πολιτών, είναι κάτι που δεν μπορεί να συμβεί».

Προσέθεσε ότι «μπορεί να βγάλουμε όλο τον χειμώνα με επαναλαμβανόμενα lockdown. Αυτό σίγουρα δεν είναι το τελευταίο, καθώς θα μας λύσει το πρόβλημα για τον επόμενο μήνα. Η συμπεριφορά μας τον Δεκέμβριο είναι αυτή που θα καθορίσει πότε θα ξαναγίνει το επόμενο».

Οπως επισήμανε, το lockdown ήταν μεν επιβεβλημένο, γιατί και το σύστημα υγείας έχει πιεστεί και πρέπει να αναχαιτιστεί η πανδημία, αλλά από μόνο του δεν φτάνει.

«Επειδή κάποτε το lockdown πρέπει να τελειώσει, θα πρέπει η κυβέρνηση να βρει άλλους επιστήμονες για να περάσουν σωστά το μήνυμα στον κόσμο, γιατί μόλις σταματήσει το lockdown, αν δεν αλλάξει η συμπεριφορά άλλων, θα ξαναμιλάμε για περιορισμούς», είπε.

Υπενθύμισε ακόμη πως οι επιστήμονες είχαν πει ότι γύρω στο τέλος της πρώτης εβδομάδας του Νοεμβρίου θα κριθεί αν τα μέτρα που είχαν προτείνει και ελήφθησαν από την κυβέρνηση ήταν αποτελεσματικά – και δεν ήταν. «Δεν ήταν λάθος τα μέτρα, αλλά το ποσοστό εφαρμογής τους δεν ήταν αυτό που έπρεπε», υπογράμμισε.

Επισήμανε ότι ο κορονοϊός έχει μεταλλαχθεί και δείχνει αυξημένη μεταδοτικότητα και μειωμένη θνησιμότητα. Οσο πέφτει η θερμοκρασία, τόσο πιο μεταδοτικός θα γίνεται. «Για να εξαφανιστεί ο ιός, θα πρέπει να εμβολιαστούν οι μισοί Έλληνες, αλλά θα έχουμε 400.000-500.000 δόσεις για τις ευπαθείς ομάδες το πρώτο διάστημα, όταν και εφόσον εγκριθεί κάποιο εμβόλιο».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News