573
O Ευκλείδης Τσακαλώτος στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ το πρωί της Τρίτης | YouTube/SKAI

Τσακαλώτος: Ο Τσίπρας ήθελε να ρίξει τον Κασσελάκη

Protagon Team Protagon Team 27 Φεβρουαρίου 2024, 10:20
O Ευκλείδης Τσακαλώτος στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ το πρωί της Τρίτης
|YouTube/SKAI

Τσακαλώτος: Ο Τσίπρας ήθελε να ρίξει τον Κασσελάκη

Protagon Team Protagon Team 27 Φεβρουαρίου 2024, 10:20

Για «φαινόμενα λυπηρά» έκανε λόγο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος περιγράφοντας τα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες στον ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας πως δικαιώθηκαν οι 11 βουλευτές (ο ίδιος εκλέγεται στον Βόρειο Τομέα Αθηνών) που επέλεξαν να αποχωρήσουν τον περασμένο Νοέμβριο και να δημιουργήσουν τη Νέα Αριστερά.

Ο κ. Τσακαλώτος ήταν καλεσμένος το πρωί της Τρίτης στην εκπομπή «Σήμερα» του ΣΚΑΪ, καθώς τα στελέχη της Νέας Αριστεράς εμφανώς πλέον επιδιώκουν να αποκομίσουν πολιτικα οφέλη για την παράταξή τους από τις διαλυτικές καταστάσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλωστε επίκειται η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της παράταξης, η οποία θα λάβει χώρα στο ΣΕΦ το τριήμερο 1-3 Μαρτίου.

«Με στεναχωρούν αυτά γιατί και εκεί (στον ΣΥΡΙΖΑ) υπάρχουν άνθρωποι που τους σέβομαι, που έχουν μια ιστορία στον χώρο, που συνεργαστήκαμε και ελπίζω, κάποια στιγμή, με κάποιους από αυτούς να ξανασυνεργαστούμε», είπε ο κ. Τσακαλώτος σε ένα έμμεσο άνοιγμα προς στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που ενδεχομένως να μην αντεχουν πια τον Στέφανο Κασσελάκη.

«Ανοίγει πολύ μεγάλο χώρο», αναγνώρισε ο κ. Τσακαλώτος, μιλώντας παράλληλα για επιβεβαίωση των 11.

«Σωστά κάναμε που φύγαμε. Δεν μπορείς να είσαι σε ένα κόμμα που ο αρχηγός λέει “κοιτάξτε ποιοι δεν χειροκροτούν, να ‘τοι, θα σας τους δείξω”. Αυτά τα πράγματα δεν γίνονται. Ούτε μπορείς να είσαι σε ένα κόμμα που η Ολγα Γεροβασίλη, που είναι σοβαρός άνθρωπος, λέει “μένουμε αλλά μην διχάζεις”».

Ως προς το παρασκήνιο του 4ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσακαλώτος σχολίασε τα εξής:

«Καταλαβαίνω ότι τα αποτελέσματα αυτού του συνεδρίου δείχνουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχασε, δεν ήταν σωστή η παρέμβασή του λόγω timing. O κ. Κασσελάκης κέρδισε στα σημεία. Φαίνεται ότι έχει μεγάλο αριθμό οπαδών, έχει μία βάση ανθρώπων και λέει ότι “θα τα αλλάξει όλα”. Από την άλλη πλευρά, τα στελέχη ενισχύθηκαν πολιτικά»

Σχετικά με την αναφορά του κ. Τσίπρα στον ίδιο (ο κ. Τσακαλώτος τού είχε απαντήσει) σχόλιασε: «Του απάντησα, ήταν αντιφατικό από τη μια στιγμή να λεεί ότι “όλα πάνε κακά, ότι το κόμμα είναι ένα μπάχαλο” και μετά να λέει ότι εμείς φύγαμε γιατί χάσαμε. Φύγαμε γιατί ήταν ένα κόμμα που δεν ήταν συγκροτημένο»

«Η παρέμβασή του Αλέξη δεν βοήθησε να γίνει μία πιο ουσιαστική συζήτηση, προσωπικά κατάλαβα ότι ήθελε να ρίξει τον κ. Κασσελάκη, όχι όμως για να επιστρέψει ο ίδιος. Δεν μπορείς να κάνεις ένα συνέδριο και να μην πεις γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ έφτασε στο 18% και είχε πρόβλημα αξιοπιστίας. Από το 2017 υπήρχαν δημοσκοπήσεις που έδειχναν τον ΣΥΡΙΖΑ δεύτερο και με πρόβλημα αξιοπιστίας. Γιατί ενισχύθηκε το αντι-συριζα ρεύμα ακόμα και στην αντιπολίτευση… Επρεπε να συζητηθεί αυτό», είπε.

«Η γραμμή μας είναι υπερ των συμμαχιών»

«Εμείς στη Νέα Αριστερά ζητάμε στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ που μπορεί να είναι σταναχωρημένος να μας ακούσει, να δει ότι θα γίνει ουσιαστική πολιτική συζητήση,έχουμε πραγματα να πουμε στην κοινωνία, απευθυνόμαστε σε όλο τον κόσμο, η γραμμή μας είναι υπερ των συμμαχιών. Για παράδειγμα, για την ακρίβεια λέμε ότι πρέπει να γίνει μία μεγάλη συμμαχία με τους παραγωγούς και τους καταναλωτές», δήλωσε

 

 

Ερωτηθείς, κατά τα άλλα, γιατί διαφωνούν με το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια εξήγησε: Τα μη κρατικά πανεπιστήμια δεν “απαντούν” σε αρκετά ζητήματα, όπως στο ότι έχουμε τους χαμηλότερους μισθούς των καθηγητών στην Ευρώπη, στο ότι είμαστε οι χειρότεροι στην φοιτητική μέριμνα. Δεν θα γίνει αναβάθμιση στα δημόσια πανεπιστήμια».

Τέλος διερωτήθηκε: «Αν είναι μη κερδοσκοπικά τα πανεπιστήμια γιατί θα βοηθήσουν τον ανταγωνισμό; Αρα ή θα είναι “μούφα” μη κερδοσκοπικά, ή θα μας πουν ότι “εμείς θέλουμε τους επιχειρηματίες για να βγάλουν κέρδος” ή θα πρέπει να μας εξηγήσουν γίατι θεωρούν ότι τα μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια θα φέρουν ανταγωνισμό αφού δεν υπάρχει το στοιχείο του κέρδους».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...