455
Προκλητικό το εξώφυλλο του Der Spiegel καυτηριάζει τις αντιμεταναστευτικές πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ | Der Spiegel

Ο Τραμπ «επιτίθεται» στο Αγαλμα της Ελευθερίας

Protagon Team Protagon Team 3 Φεβρουαρίου 2017, 21:40
Προκλητικό το εξώφυλλο του Der Spiegel καυτηριάζει τις αντιμεταναστευτικές πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ
|Der Spiegel

Ο Τραμπ «επιτίθεται» στο Αγαλμα της Ελευθερίας

Protagon Team Protagon Team 3 Φεβρουαρίου 2017, 21:40

Ως άλλο τζιχαντιστή, ντυμένο με κοστούμι και την κλασική κόκκινη γραβάτα που επιλέγει να φορά, εμφανίζει τον Ντόναλντ Τραμπ στο εξώφυλλο του επόμενου τεύχους του το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel. Στην απεικόνιση ο πρόεδρος των ΗΠΑ κραδαίνει ένα ματωμένο μαχαίρι με το οποίο έχει μόλις αποκεφαλίσει το κεφάλι του Αγάλματος της Ελευθερίας που στάζει αίμα. Το μήνυμα είναι σαφές: ο Ντόναλντ Τραμπ, μέσα από το διάταγμα που απαγορεύει την είσοδο πολιτών από ορισμένες μουσουλμανικές χώρες στο αμερικανικό έδαφος, αποκεφαλίζει το σύμβολο των ΗΠΑ και τις αξίες ελευθερίας που αυτό πρεσβεύει.

Ο υπότιτλος λιτός: «America First» («Η Αμερική πάνω απ’ όλα»). Είναι το προεκλογικό και πολιτικό σύνθημα του κ. Τραμπ, ο οποίος δεσμεύτηκε να υπηρετήσει πρώτα και πάνω απ’ όλα τις ΗΠΑ. Και τελικά αποδομεί τις ίδιες τις αμερικανικές ιδέες που συμβολίζει το Αγαλμα της Ελευθερίας το οποίο καλωσορίζει τους επισκέπτες της Νέας Υόρκης από το 1886.

dersss

Το εξώφυλλο έρχεται λίγες ημέρες μετά το διάταγμα με το οποίο ο Τραμπ απαγορεύει την είσοδο των πολιτών επτά μουσουλμανικών χωρών -της Συρίας, του Ιράκ, του Ιράν, του Σουδάν, της Σομαλίας, της Λιβύης και της Υεμένης- στο αμερικανικό έδαφος για 90 ημέρες. Παράλληλα απαγορεύει την είσοδο σε όλους τους πρόσφυγες για 120 ημέρες. Το διάταγμα έχει προκαλέσει αντιδράσεις παγκοσμίως αλλά και στο εσωτερικό των ΗΠΑ, ενώ το ομοσπονδιακό δικαστήριο του Ντιτρόιτ απαγόρευσε την εφαρμογή του. Κι όμως, ήδη, μέσα μία εβδομάδα έχουν ανακληθεί πάνω από 100.000 βίζες εισόδου -60.000 σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ που διέψευσε τις πληροφορίες που αποκάλυψε δικηγόρος του υπουργείου Δικαιοσύνης, μιλώντας σε ομοσπονδιακό δικαστήριο στη Βιρτζίνια.

Οι συντάκτες του περιοδικού επιλέγουν τη συγκεκριμένη σύνθεση, καθώς το άγαλμα είναι το σύμβολο της ελευθερίας των ανθρώπων και των μεταναστών. Από το 1972 η βάση του αγάλματος φιλοξενεί το Μουσείο Μετανάστευσης, αφιερωμένο στην ιστορία της μετανάστευσης στις ΗΠΑ. Η επιγραφή στην είσοδο γράφει: «Δώστε μου τους κουρασμένους σας, τους φτωχούς σας, τις άμορφες μάζες σας που λαχταράνε να αναπνέουν ελεύθερα, τα άθλια απορρίμματα που βρίθουν στις ακτές σας. Στείλτε μου τους άστεγους, τους θαλασσοδαρμένους. Σηκώνω τον πυρσό μου δίπλα στην χρυσή πύλη».

Το ίδιο σύμβολο επιλέγει για το εξώφυλλο του επόμενου τεύχους του, το αμερικανικό περιοδικό, New Yorker. Εμφανίζει τον πυρσό της «Lady Liberty», όπως αποκαλούν το άγαλμα οι Αμερικανοί, σβησμένο. Στη θέση της φλόγας που καίει, υπάρχει λευκός καπνός. Το φόντο είναι σκοτεινό και αφιλόξενο.

Οπως εξήγησε σε άρθρο της η καλλιτεχνική διευθύντρια του New Yorker, Φρανσουάζ Μουλί, το εξώφυλλο είναι μια «απάντηση» στην πρώτες ημέρες διακυβέρνησης Τραμπ και κυρίως στην εκτελεστική πράξη για το Μεταναστευτικό.

«Κάποτε το Αγαλμα της Ελευθερίας, και η φωτεινή της δάδα, ήταν το ήταν η εικόνα που καλωσόριζε τους νέους μετανάστες (στις ΗΠΑ). Και, την ίδια στιγμή, ήταν το σύμβολο των αμερικανικών αξιών», τονίζει ο καλλιτέχνης, Τζον Ο. Τόμακ. «Τώρα φαίνεται ότι έχουμε σβήσει τη φλόγα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...