1741
Οπαδοί με χειρουργικές μάσκες στο Ολντ Τράφορντ | REUTERS/Phil Noble/CreativeProtagon

Το χρώμα του weekend #23: Ο κορoνοϊός «τρελαίνει» τα σπορ

Sportscaster Sportscaster 9 Μαρτίου 2020, 17:10
Οπαδοί με χειρουργικές μάσκες στο Ολντ Τράφορντ
|REUTERS/Phil Noble/CreativeProtagon

Το χρώμα του weekend #23: Ο κορoνοϊός «τρελαίνει» τα σπορ

Sportscaster Sportscaster 9 Μαρτίου 2020, 17:10
Αυτοσχεδιάζοντας απέναντι στον κίνδυνο

Το Γκραν-Πρι του Μπαχρέιν, το δεύτερο της νέας σεζόν στη Formula 1, θα διεξαχθεί (την Κυριακή 22 Μαρτίου) χωρίς θεατές. Ενώ για το πρώτο, την προσεχή Κυριακή (15 Μαρτίου) στη Μελβούρνη, δεν έχει ανακοινωθεί κανένα περιοριστικό μέτρο. Οι διοργανωτές διαθέτουν τα εισιτήρια κανονικά, ακόμη και σε φιλάθλους από την Κίνα.

Το ματς Ολυμπιακού – Γουλβς στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», για το Europa League, θα γίνει την Πέμπτη κεκλεισμένων των θυρών. Στη ρεβάνς, όμως, το «Μολινό» θα είναι γεμάτο (σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής ισχύοντα). Οι «ερυθρόλευκοι» διαμαρτύρονται ότι θα στερηθούν τη συμπαράσταση των οπαδών τους, αλλά και έσοδα 8 εκατομμυρίων ευρώ, επειδή η κυβέρνηση ανησυχεί υπερβολικά.

Η Πρέμιερ Λιγκ και η UEFA έκριναν ότι αρκεί, προς το παρόν, η… απαγόρευση των καθιερωμένων χειραψιών μεταξύ παικτών, προπονητών, διαιτητών, κ.λπ. Η οδηγία τηρήθηκε μέχρι να αρχίσουν τα παιχνίδια. Υστερα, πάνω στην ένταση του αγώνα, ξεχάστηκε. Οι ποδοσφαιριστές αγκαλιάστηκαν στα γκολ, όπως πάντα, και στο τέλος όλοι χαιρετήθηκαν με όλους χωρίς καμία προφύλαξη.

Στιγμές πριν από την έναρξη του ντέρμπι Γιουβέντους – Ιντερ. Στο «Allianz» του Τορίνου οι κερκίδες φιλοξενούν μόνο φωτογράφους… (Reuters)

Κάθε χώρα και κάθε αθλητική Αρχή προσπαθεί να αντιμετωπίσει την απειλή του κορονοϊού, αυτοσχεδιάζοντας. Η Ιταλία είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα του «αλαλούμ» που επικρατεί. Εδώ και δύο εβδομάδες, κυβέρνηση, ποδοσφαιρική ομοσπονδία και λίγκα αδυνατούν να συμφωνήσουν στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν. Για την ίδια αγωνιστική της Serie A έχουν αποφασιστεί, η διεξαγωγή των αγώνων κανονικά, η τέλεσή τους κεκλεισμένων των θυρών, η μετάθεσή τους κατά μία εβδομάδα και η αναβολή τους επ’ αόριστον. Συνέβη, μάλιστα, το απίθανο: την ίδια μέρα (Κυριακή) το ποδόσφαιρο έπαιξε μπάλα -έστω, κεκλεισμένων των θυρών- ενώ το μπάσκετ, όχι.

Στη Γερμανία αναμένεται, από ώρα σε ώρα, να ανακοινωθεί η απαγόρευση συναθροίσεων άνω των χιλίων ατόμων, που θα οδηγήσει την Μπουντεσλίγκα σε αγώνες κεκλεισμένων των θυρών. Χωρίς κόσμο στις εξέδρες θα διεξαχθεί και η ρεβάνς Μπαρτσελόνα – Νάπολι, για τους «16» του Τσάμπιονς Λιγκ, στις 18 Μαρτίου. Το αποφάσισε η ισπανική κυβέρνηση, καθώς η UEFA έχει συστήσει ομάδα εργασίας, που (ακόμη) εξετάζει το πρόβλημα. Η Euroleague δείχνει αναποφάσιστη – κανείς δεν γνωρίζει τι θα γίνει με το ματς Αρμάνι Μιλάνο – Ολυμπιακός. Η δημόσια υγεία είναι η ύψιστη προτεραιότητα, όμως οι υπερβολές θα έχουν τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις στα σπορ.

Στην Ελλάδα η Κυβέρνηση διέταξε τη διεξαγωγή όλων των αθλητικών συναντήσεων χωρίς θεατές, από σήμερα (9 Μαρτίου) και για τουλάχιστον 15 μέρες. Το μέτρο αφορά μερικά πολύ σημαντικά παιχνίδια, όπως το Ολυμπιακός – Γουλβς (12 Μαρτίου), το Ολυμπιακός – Ρεάλ Μαδρίτης για την Ευρωλίγκα (20 Μαρτίου) και όλα τα ντέρμπι των δύο πρώτων αγωνιστικών των πλέι-οφ. Καμία αντίρρηση, αν είναι για το καλό μας. Αλλά κανείς δεν σκέφτηκε(;) τους δημόσιους χώρους (καφετέριες κ.λπ.), στους οποίους θα υπάρχει τηλεοπτική μετάδοση αυτών των αγώνων.

Ενα ακραίο σενάριο για τη Λίβερπουλ

Οσοι δεν θέλουν να δουν τη Λίβερπουλ πρωταθλήτρια Αγγλίας, έχουν εναποθέσει όλες τους τις ελπίδες… στον κορονοϊό. Μόνον η διακοπή της Πρέμιερ Λιγκ μπορεί να της στερήσει τον εφετινό τίτλο. Αλλά κι αυτή, όχι για πολύ ακόμη.

Η Σίτι ηττήθηκε (2-0) από τη Γιουνάιτεντ στο ντέρμπι του Μάντσεστερ στο «Ολντ Τράφορντ» και, πλέον, η Λίβερπουλ χρειάζεται μόλις δύο νίκες για να εξασφαλίσει τη στέψη της. Ή και μια. Μπορεί και… καμία! Οι «Πολίτες» έχουν μείνει 25 βαθμούς πίσω, με έναν αγώνα λιγότερο: αυτόν που θα δώσουν την Τετάρτη εναντίον της Αρσεναλ στο «Ετιχαντ». Εάν χάσουν αυτό το ματς, η Λίβερπουλ θα έχει τη δυνατότητα να «κλειδώσει» το τρόπαιο την άλλη Δευτέρα (16/3) στο γήπεδο της συμπολίτισσάς της, Εβερτον. Υπάρχει και το άλλο σενάριο: πιο ακραίο, αλλά διόλου απίθανο. Να ηττηθεί η Σίτι και στο επόμενο παιχνίδι της, το Σάββατο (14/3) από την Μπέρνλι. Σε αυτή την περίπτωση, η Λίβερπουλ θα ανακηρυχθεί πρωταθλήτρια προτού, καν, ξανακλωτσήσει μπάλα.

Ο Φρεντ πανηγυρίζει, ο Ολε Γκούναρ Σόλκσιερ χαμογελα, ο Πεπ Γκουαρντιόλα κοιτά κάπου, χαμένος στις σκέψεις του (REUTERS/Phil Noble)

Η Γιουνάιτεντ, που νίκησε τη Σίτι «μέσα – έξω» για πρώτη φορά στη μετά-Φέργκιουσον εποχή, έκανε στη μισητή της αντίπαλο ένα υπέροχο δώρο. Ενα 24ωρο νωρίτερα, στη νίκη των «Κόκκινων» επί της Μπόρνμουθ (2-1), ο Μοχάμεντ Σαλάχ έφτασε τα 70 γκολ σε 100 παιχνίδια. Ο αιγύπτιος μεσοεπιθετικός έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής της Λίβερπουλ που ξεπέρασε στο σκοράρισμα, στην Πρέμιερ Λιγκ, τον Φερνάντο Τόρες και τον Λουίς Σουάρες. Πέτυχε 20+ τέρματα (σε όλες τις διοργανώσεις) για τρίτη διαδοχική σεζόν, κάτι που τελευταίος είχε καταφέρει ο Μάικλ Οουεν στις αρχές του 21ου αιώνα (2001, 2002, 2003).

Εχει «άσο στο μανίκι» ο ΠΑΟΚ;

Γνωρίζοντας ότι ο Αρης είχε νικήσει (88-77) τον Ηφαιστο λίγο νωρίτερα, οι παίκτες του ΠΑΟΚ μπήκαν στο δικό τους ματς με το Περιστέρι, στην Πυλαία, με φοβερό άγχος. Μοιάζει απίστευτο, αλλά ήταν πιο άστοχοι στα δίποντα (9/32) απ’ ό,τι στα τρίποντα (9/25). Μόλις 18 από τα σουτ που επιχείρησαν σε όλο τον αγώνα, βρήκαν στόχο. Ηττήθηκαν με 68-75, βυθίστηκαν στον πάτο της βαθμολογίας (με τη δεύτερη χειρότερη άμυνα στην Α1) και δυσκόλεψαν τη ζωή τους ακόμη περισσότερο.

Οι παίκτες του μπασκετικού ΠΑΟΚ μπήκαν στο ματς με το Περιστέρι πολύ αγχωμένοι και αυτό φάνηκε από την αστοχία τους (ΙΝΤΙΜΕSports/ΣΙΑΡΡΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ)

Απομένουν έξι αγωνιστικές έως το τέλος της κούρσας, και -με βάση την αγωνιστική εικόνα των ομάδων- ο Αρης έχει τις περισσότερες πιθανότητες για να σωθεί. Ο ΠΑΟΚ και ο Πανιώνιος, ο τρίτος της «παρέας» των υποψήφιων για υποβιβασμό (έχασε 104-71 στο Λαύριο), βρίσκονται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση. Και φαίνεται πως η αναμέτρησή τους, στις 21 Μαρτίου στην Πυλαία, θα κρίνει πολλά. Δέκα χρόνια τώρα, ο ΠΑΟΚ «παίζει με τη φωτιά». Τώρα, όμως, έχει πλησιάσει τον γκρεμό περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Εκτός αν κρατάει για το τέλος κάποιον «άσο» κρυμμένο στο μανίκι του. Αυτό ακούγεται στη Θεσσαλονίκη. Οτι κάποια ομάδα από εκείνες που (αγωνιστικά) δεν κινδυνεύουν, έχει πρόβλημα με τη μετοχική της σύνθεση…

Οσο για τον Ολυμπιακό, είναι φανερό πως έχει βάλει πλώρη για να επιστρέψει στην Basket League. Εάν εξακολουθήσει να στερείται τα έσοδα που έχασε εφέτος (περίπου ενάμισι εκατομμύριο ευρώ από τα τηλεοπτικά, συν χορηγίες, κάρτες διαρκείας και εισιτήρια), θα έχει πρόβλημα με το μπάτζετ της επόμενης σεζόν, αλλά και με το Financial Fair Play της Ευρωλίγκας. Αλλωστε, σε λίγο καιρό η ΕΟΚ θα λειτουργεί υπό νέα διεύθυνση. Είτε βγει ο Φασούλας πρόεδρος είτε ο Λιόλιος, ή οποιοσδήποτε άλλος, η εποχή του Βασιλακόπουλου τελειώνει.

Πού χάνονται οι μικροί πρωταθλητές;

Ακόμη μια «κούπα» πρωταθλητή -την τρίτη της στη σειρά- εξασφάλισε η ομάδα Νέων Κ19 του ΠΑΟΚ. Τα παιδιά το έμαθαν το Σάββατο μέσα στο πούλμαν καθοδόν προς την Αθήνα για το κυριακάτικο ματς με τον Πανιώνιο: ο (δεύτερος) Παναθηναϊκός ηττήθηκε από τον ΟΦΗ στην Κρήτη, και στις δύο αγωνιστικές που υπολείπονται δεν προλαβαίνει να καλύψει τη βαθμολογική του διαφορά από τον πρωτοπόρο.

H εφετινή ομάδα Κ19 του ΠΑΟΚ (ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΚΟΤΣΙΡΕΑΣ ΗΛΙΑΣ)

Η Κ19 του ΠΑΟΚ αγνοεί την ήττα για περισσότερα από δύο χρόνια. Οταν έχασε για τελευταία φορά, από τον Παναθηναϊκό στη Θεσσαλονίκη, το ημερολόγιο έγραφε 10 Δεκεμβρίου 2017. Κι εφέτος, σε 24 αγώνες μετρά 20 νίκες και τέσσερις ισοπαλίες, ενώ απομένουν τα παιχνίδια Αρης – ΠΑΟΚ και Λαμία – ΠΑΟΚ. Φαίνεται πως στις Ακαδημίες του συλλόγου γίνεται εξαιρετική δουλειά. Από τον προπονητή (Πάμπλο Γκαρσία), τον βοηθό του (Μίροσλαβ Σνάουτσνερ – παλιά του «Δικέφαλου» κι αυτός), τον γενικό διευθυντή (Βαγγέλης Πουρλιοτόπουλος – πρώην τερματοφύλακας) και τον Γ.Χ. Γεωργιάδη, που επέστρεψε ως τεχνικός διευθυντής των Τμημάτων Υποδομής.

Αλλά, οι πανηγυρισμοί σταματούν κάπου εδώ. Γιατί ακολουθεί το φλέγον ερώτημα. Πόσα από αυτά τα παιδιά θα κάνουν επαγγελματική καριέρα, αντίστοιχη του ταλέντου τους; Από όλους τους μικρούς που ξεχώρισαν και κλήθηκαν να κάνουν προπονήσεις με τους μεγάλους, μόνον ο Γιάννης Μιχαηλίδης (στόπερ) πήρε κάποιες -ελάχιστες- ευκαιρίες. Κι εκείνοι που κατέκτησαν το περσινό πρωτάθλημα, «σκόρπισαν» εδώ κι εκεί. Δόθηκαν δανεικοί, ή έμειναν ελεύθεροι.

Το παθιασμένο φιλί στον Μαραντόνα

Ο Κάρλος Τέβες, ο σκόρερ του γκολ που χάρισε στην Μπόκα Τζούνιορς τον εφετινό τίτλο στην Αργεντινή, δεν υπολόγισε ούτε τον κορoνοϊό, ούτε τα… υποκείμενα νοσήματα του Ντιέγκο Μαραντόνα. Αφού ανέβηκε στα κάγκελα του «Μπομπονέρα» για να πανηγυρίσει με τους οπαδούς της ομάδας του, έτρεξε στον πάγκο της αντίπαλης ομάδας, της Χιμνάσια Λα Πλάτα, και φίλησε στο στόμα τον «Ντιεγκίτο», που είναι προπονητής της. Αλλά κι ο Μαραντόνα δεν στενοχωρήθηκε διόλου, που η ομάδα του δέχτηκε αυτό το γκολ, στο 72′ της αναμέτρησης. Διότι έτσι αναδείχθηκε πρωταθλήτρια η αγαπημένη του Μπόκα, κι όχι η μισητή αντίπαλος, Ρίβερ Πλέιτ.

Η Ρίβερ έπαθε μεγάλο «κάζο». Δύο αγωνιστικές πριν από το φινάλε βρισκόταν τρεις βαθμούς μπροστά από την Μπόκα Τζούνιορς και είχε να παίξει δύο (θεωρητικά) εύκολα παιχνίδια για να εξασφαλίσει τον τίτλο. Κι όμως, δεν κέρδισε κανένα. Την προτελευταία αγωνιστική, στο γήπεδό της, έφερε ισοπαλία με την Ντεφένσα Τζουστίτσια. Και στην τελευταία, στην έδρα της Ατλέτικο Τουκουμάν, δεν κατάφερε κάτι καλύτερο από το 1-1.

Ο Μαραντόνα έγινε, ίσως, ο πρώτος προπονητής που πανηγύρισε έξαλλα την ήττα της ομάδας του. Δηλαδή, της ομάδας που προπονεί. Γιατί, κατά τα άλλα, όλοι γνωρίζουμε τις τρεις μεγάλες του αδυναμίες: Μπόκα, Νάπολι και εθνική Αργεντινής.

Επτά χρόνια είχε να βάλει γκολ ο Μπέκαμ

Στο δεύτερο επίσημο παιχνίδι της, η Ιντερ Μαϊάμι πέτυχε το πρώτο της γκολ. Η ομάδα που ίδρυσε ο Ντέιβιντ Μπέκαμ, η οποία από εφέτος αγωνίζεται στο αμερικανικό πρωτάθλημα soccer (MLS), σκόραρε εναντίον της DC Γιουνάιτεντ με… δράστη το πιο μεγάλο της «αστέρι», τον μεξικανό «killer» Ροντόλφο Πιζάρο, που δέχτηκε να ξοδέψει το ταλέντο του στις ΗΠΑ με αντάλλαγμα 10 εκατ. ευρώ (ετήσιες αποδοχές).

Η Ιντερ Μαϊάμι ηττήθηκε (2-1), όπως και στο πρώτο της παιχνίδι (1-0 από τη Λος Αντζελες FC), όμως ο πρώην άσος της Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ, της Ρεάλ Μαδρίτης και της Παρί Σεν Ζερμέν, που το 2013 έκλεισε την καριέρα του στους Λος Αντζελες Γκάλαξι, δεν στενοχωρήθηκε. Κάθε αρχή και δύσκολη. Και η ομάδα του, με χρηματιστηριακή αξία που αγγίζει τα 42 εκατομμύρια ευρώ, μόλις άρχισε να εφαρμόζει το εξαιρετικά φιλόδοξο πρότζεκτ της, το οποίο κοστολογείται στα 300 εκατομμύρια ευρώ.

Ούτε δικό της γήπεδο δεν έχει, ακόμη. Φιλοξενείται στο «Στάδιο Λόκχαρτ», που χρησιμοποιείται κυρίως για αγώνες μπέιζμπολ. Το «Μαϊάμι Φρίντομ Παρκ», 25.000 θέσεων, που θα κατασκευάσει, αναμένεται να ανοίξει τις πύλες του το 2022. Ηδη, πάντως, η Φλόριντα έχει αγκαλιάσει την προσπάθεια του Μπέκαμ και των βαθύπλουτων συνεταίρων του. Η ομάδα έχει διαθέσει σχεδόν 10.000 εισιτήρια διαρκείας.

Το έμβλημά της περιλαμβάνει δύο γεράνια κι έναν ήλιο με επτά ακτίνες (το νούμερο στη φανέλα που φορούσε ο Μπέκαμ), ενώ τα χρώματά της είναι το μαύρο και το ροζ, που συμβολίζει τη φημισμένη παραλία Miami Vice.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...