258
Ο Ιγκορ Μάτοβιτς στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Ιούλιο του 2020. Τώρα θα πρέπει να αρκεστεί στα Eurogroup και τα Ecofin | John Thys/Pool via REUTERS/File Photo

To Sputnik V… υποβίβασε τον πρωθυπουργό της Σλοβακίας σε υπουργό Οικονομικών

Protagon Team Protagon Team 30 Μαρτίου 2021, 11:38
Ο Ιγκορ Μάτοβιτς στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Ιούλιο του 2020. Τώρα θα πρέπει να αρκεστεί στα Eurogroup και τα Ecofin
|John Thys/Pool via REUTERS/File Photo

To Sputnik V… υποβίβασε τον πρωθυπουργό της Σλοβακίας σε υπουργό Οικονομικών

Protagon Team Protagon Team 30 Μαρτίου 2021, 11:38

Το ρωσικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού προκάλεσε κυβερνητική κρίση στη Σλοβακία και μια ασυνήθιστη πολιτική εξέλιξη: ο πρωθυπουργός θα ανταλλάξει θέσεις με τον υπουργό Οικονομικών!

Ολα ξεκίνησαν πριν από λίγες εβδομάδες όταν έγινε γνωστό πως ο Ιγκορ Μάτοβιτς, πρωθυπουργός, παρέκαμψε τους κυβερνητικούς του εταίρους και τη γενική νόρμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και παρήγγειλε το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V, το οποίο δεν έχει λάβει έγκριση από τον Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Καθώς πύκνωναν οι επικρίσεις και οι φωνές να παραιτηθεί και ύστερα από σχετική σύσταση και από την πρόεδρο της χώρας, Ζουζάνα Τσαπούτοβα, ο Μάτοβιτς ανακοίνωσε πως θα παραιτηθεί την Τρίτη με την εντολή σχηματισμού κυβέρνηση να περνάει στον υπουργό Οικονομικών Εντουαρντ Χέγκερ.

Αυτό το ανακοίνωσε ο ίδιος ο Χέγκερ μετά τη συνάντησή του τη Δευτέρα με την πρόεδρο Τσαπούτοβα.

Σύμφωνα με το Euronews, ο Μάτοβιτς είχε ήδη συμφωνήσει από την Κυριακή να ανταλλάξει κυβερνητικά πόστα με τον Χέγκερ, ο οποίος είχε αναλάβει και το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Υγείας.

Ο Εντουαρντ Χέγκερ αναλαμβάνει πρωθυπουργός από… σπόντα (Kay Nietfeld/Pool via REUTERS/File Photo)

Ο Μάτοβιτς είχε απορρίψει κάθε πιθανότητα να αποχωρήσει εντελώς από την κυβέρνηση. «Δεν θα ζητήσουμε όρους, θέλουμε να εξαλείψουμε όλα τα εμπόδια, ώστε ο κυβερνητκος συνασπισμός να μπορεί να ενώσει», είχε δηλώσει.

Ο Χέγκερ έκανε λόγο για πρόκληση που αποδέχεται, με στόχο να ενώσει όλους τους κυβερνητικούς εταίρους.

Ανάμεσα τους και τον Ριχαρντ Σουλικ, ηγέτη του κόμματος SAS, που ήταν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας αλλά παραιτήθηκε την περασμένη εβδομάδα ασκώντας επιπρόσθετη πίεση στον Μάτοβιτς για την αναδιοργάνωση της κυβέρνησης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...