1021
Τι διαφορά κάνει ο χρόνος. 1985, ο Μπόρις Μπέκερ έχει καταπλήξει τα πλήθη, είναι πρωταθλητής του Γουίμπλεντον. 2016, είναι πια ένας βετεράνος υπό πτώχευση | REUTERS/Peter Skingley/File Photo/REUTERS/Paul Childs/File Photo

Το «παραμύθι» του Μπόρις Μπέκερ είχε θλιβερό τέλος

Sportscaster Sportscaster 30 Απριλίου 2022, 20:15
Τι διαφορά κάνει ο χρόνος. 1985, ο Μπόρις Μπέκερ έχει καταπλήξει τα πλήθη, είναι πρωταθλητής του Γουίμπλεντον. 2016, είναι πια ένας βετεράνος υπό πτώχευση
|REUTERS/Peter Skingley/File Photo/REUTERS/Paul Childs/File Photo

Το «παραμύθι» του Μπόρις Μπέκερ είχε θλιβερό τέλος

Sportscaster Sportscaster 30 Απριλίου 2022, 20:15

Η είδηση για την ποινή φυλάκισης 30 μηνών, που επέβαλε δικαστήριο του Λονδίνου στον Μπόρις Μπέκερ για οικονομικά αδικήματα, έκανε τον γύρο του κόσμου. Αν και έχουν παρέλθει πάνω από τρεις δεκαετίες, από την εποχή που το «παιδί – θαύμα» του τένις και «εθνικός ήρωας» των Γερμανών μεσουρανούσε στα κορτ, ο 54χρονος πρώην Νο.1 στο άθλημά του κατέχει μια ξεχωριστή θέση στην πινακοθήκη των σπορ. Η ιστορία της αυτοκαταστροφής του δεν αφήνει ασυγκίνητους, εκείνους που τον έζησαν στα μεγαλεία του.

Ηταν μόλις 17 ετών και 227 ημερών όταν κατέκτησε το Γουΐμπλεντον του 1985: ο νεαρότερος, μέχρι τότε, θριαμβευτής στην ιστορία των Γκραν Σλαμ. Περίπου 20 εκατομμύρια Δυτικογερμανοί είχαν παρακολουθήσει live τον τελικό της 7ης Ιουλίου. Στους αγώνες του οι δρόμοι της χώρας του ερήμωναν, όπως στις αργίες των Χριστουγέννων. Κέρδισε άλλα πέντε major τουρνουά, στο σύνολο 49 τίτλους στο μονό, ενώ στέφτηκε και Ολυμπιονίκης.

Δεν είχε τελειώσει, ακόμη, το σχολείο (ποτέ δεν το τελείωσε), δεν είχε βγάλει δίπλωμα οδήγησης, αλλά όλος ο κόσμος μιλούσε γι’ αυτόν. Για τις θεαματικές του βουτιές για να προλάβει το μπαλάκι, και τα «φονικά» του σερβίς – αυτά που του χάρισαν την προσωνυμία «Μπουμ Μπουμ Μπέκερ».

Στα 19 του είχε, ήδη, κατακτήσει το Γουΐμπλεντον δυο φορές (1985, 1986), και ήταν πλούσιος. Μέχρι το 1999, που αποσύρθηκε από τη δράση, είχε αποκομίσει από το τένις πάνω από 65 εκατομμύρια δολάρια. Ποσό αδιανόητο για την εποχή, το οποίο, όμως, δεν αποδείχτηκε αρκετό για να εξασφαλίσει το μέλλον του. Η ζωή του πήρε μια εντελώς απρόσμενη τροπή, και γι’ αυτό ευθύνεται η ανωριμότητα και η επιπολαιότητά του.

Ιούλιος 1985. Ο Μπόρις Μπέκερ γίνεται ο νεότερος τενίστας που θριαμβεύει στο Γουίμπλεντον (REUTERS/Peter Skingley/File Photo)

Από μικρός ζούσε «στον κόσμο του». Το Stern θυμάται πως, όταν κατέκτησε το πρώτο του τρόπαιο στο Λονδίνο, δεν είχε ιδέα για τις 130.000 στερλίνες που το συνόδευαν. Το έμαθε από τους δημοσιογράφους, στη συνέντευξη Τύπου μετά τον τελικό. Τα έχασε για λίγο, κι έπειτα άρχισε να τους ρωτάει: «Είναι πολλά λεφτά, έτσι δεν είναι;». Το χρήμα, ποτέ δεν το υπολόγισε. Το σκορπούσε σαν να μην υπήρχε «αύριο», σε μια «ντόλτσε βίτα» που άφησε εποχή στο Μονακό, τη Γενεύη, τη Φλόριντα, την Ιμπιζα και τη Μαγιόρκα. Εκτός από «μπον βιβέρ» ήταν και εξαιρετικά γενναιόδωρος. «Ποτέ δεν κάθισα μαζί του σε τραπέζι που να μην πλήρωσε εκείνος», θυμάται ο βιογράφος του, Κρίστιαν Σόμερς.

Ο Μπέκερ συνέχισε τις αλόγιστες σπατάλες και μετά την αποχώρησή του από τα κορτ, όταν, πλέον, δεν υπήρχαν έπαθλα, ούτε χορηγίες, για να χρηματοδοτήσουν τη δαπανηρή ζωή του. Και πάλι, τα λεφτά ήταν πολλά για να εξανεμιστούν στις χλιδάτες διακοπές, τα πολυτελή εστιατόρια, τα πανάκριβα πούρα και τα σπάνια ουίσκι. Η οικονομική του καταστροφή οφείλεται, κυρίως, στη μανία του να επενδύει σε επιχειρήσεις που ναυαγούσαν, η μία μετά την άλλη: Sportgate, New Food AG, Boris Becker Εμπορία Αυτοκινήτων, Boris Becker TV, PokerStars, PartyPoker, ουρανοξύστης στο Ντουμπάι… Οταν τον παράτησε ο ρουμάνος ατζέντης του, δεν υπήρχε κανείς να τον προστατέψει από την αλαζονεία του. Τα κατορθώματά του στο τένις τον είχαν κάνει να πιστέψει ότι θα τα κατάφερνε παντού με την ίδια επιτυχία.

Οι επιλογές του στην προσωπική του ζωή έκαναν την κατάσταση ακόμα χειρότερη. Από τη μέρα που γνώρισε τον μεγάλο του έρωτα (μέχρι τότε), την αφροαμερικανίδα σχεδιάστρια μόδας και ηθοποιό, Μπάρμπαρα Φέλτους, έβαλε το τένις σε δεύτερη μοίρα, κάτι που φάνηκε ξεκάθαρα στην απόδοσή του. Στις αρχές των ‘90s πόζαρε μαζί της γυμνός, σε μια φωτογραφία που έγινε εξώφυλλο στο Stern, σκανδαλίζοντας τους συμπατριώτες του. Εκτοτε, άρχισε να απασχολεί τις life-style στήλες περισσότερο από ό,τι τις αθλητικές.

Οταν χώρισαν, τον Ιανουάριο του 2001, η Φέλτους του πήρε -εκτός από την επιμέλεια των δύο παιδιών τους- 11 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά και τη βίλα τους στο Φίσερ Αϊλαντ, αντί για τα 2,5 εκατ. δολάρια που προέβλεπε το προγαμιαίο τους συμβόλαιο. Διότι, όπως αποδείχτηκε στο δικαστήριο, ο Μπέκερ την είχε απατήσει το 1999 (ενώ εκείνη βρισκόταν στην κλινική για να γεννήσει) με την Αντζελα Ερμάκοβα, ρωσίδα τοπ-μόντελ, στις τουαλέτες ενός λονδρέζικου εστιατορίου. Καρπός αυτού του παράνομου έρωτα ήταν η 22χρονη -σήμερα- Αννα Ερμάκοβα, την οποία αναγνώρισε τέσσερα χρόνια μετά τη γέννησή της. Ούτε με την Ερμάκοβα στέριωσε. Ακολούθησαν αμέτρητες σχέσεις, με σελέμπριτις, μοντέλα και τηλεπερσόνες. Ωσπου ξαναπαντρεύτηκε.

Η… χιονοστιβάδα είχε αρχίσει να κυλάει. Το 2002 οι γερμανικές Αρχές τον υποχρέωσαν να πληρώσει πάνω από τρία εκατομμύρια ευρώ, μαζί με το πρόστιμο, για φοροδιαφυγή: δήλωνε κάτοικος Μονακό, ενώ ζούσε στο Μόναχο… Και το καλοκαίρι του 2017 ήρθε το τελειωτικό χτύπημα για τον «Baron von Slam» («Βαρώνος του Σλαμ»), όπως τον αποκαλούσαν οι Γερμανοί: η πτώχευση.

Σύμφωνα με το Stern, ο λονδρέζος δισεκατομμυριούχος, Τζον Κόντγουελ, του είχε δανείσει το 2014 περίπου δύο εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να αποφύγει την κατάσχεση της βίλας του στη Μαγιόρκα λόγω απλήρωτων οφειλών. Τον Απρίλιο του 2015 ο Κόντγουελ μεταβίβασε την απαίτησή του στην Arbuthnot Latham & Co, και τον Ιούνιο του 2017 το ποσό -μαζί με τους τόκους- είχε σκαρφαλώσει στα τέσσερα εκατομμύρια ευρώ. Ο Μπέκερ αδυνατούσε να πληρώσει, έστω ένα μέρος του, και η τράπεζα τον πήγε στα δικαστήρια.

Θορυβημένος από τη δικαστική απόφαση, ένας πρώην συνέταιρος του Μπέκερ, ο Χανς-Ντίτερ Κλέβεν, ο οποίος είχε μπει μέτοχος σε μία από τις πολλές εταιρείες του, απαίτησε να του επιστρέψει 36,5 εκατομμύρια ευρώ που του χρωστούσε. Αλλά, πλέον, ο Γερμανός «δεν είχε μία». Ούτε για να πληρώσει τα πρόστιμα από δεκάδες κλήσεις για παράνομο παρκάρισμα της αγαπημένης του μπλε Maserati σε διάφορα σημεία του Λονδίνου. Η εταιρεία που του την είχε παραχωρήσει, στο πλαίσιο χορηγικής συμφωνίας, του την πήρε πίσω. Μάταια οι δικηγόροι του ικέτευσαν τη δικαστή, Κριστιάν Ντέρετ, για ένα τράτο 28 ημερών. «Εχουμε να κάνουμε με έναν άνθρωπο που χώνει το κεφάλι του στην άμμο», τους απάντησε εκείνη, και διέταξε την κατάσχεση περιουσιακών του στοιχείων.

Στο επόμενο δικαστήριο βρέθηκε κατηγορούμενος για απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων, προκειμένου να αποφύγει την εξόφληση του τεράστιου χρέους του. Η ποινή που του επιβλήθηκε, είναι εξαγοράσιμη κατά το ήμισυ. Που σημαίνει πως θα εκτίσει 15 μήνες φυλάκισης. Αν δεν θέλει (ή αδυνατεί) να πληρώσει την εγγύηση για τους άλλους 15 μήνες, θα μείνει στη φυλακή για δυόμισι χρόνια.

Ο μύθος του Μπέκερ ξεθώριασε, και οι πρώτοι που τον λοιδορούν για το κατάντημά του είναι εκείνοι που, κάποτε, τον αποθέωναν. Τα γερμανικά κανάλια καλούν τον πρώην τενίστα, πατέρα τεσσάρων παιδιών, σε τηλεοπτικά σόου για να τον ταπεινώσουν. «Είναι θλιβερό, να γράφεις για τον κατήφορο ενός ανθρώπου που τον είχαν φιλήσει οι νεράιδες», σχολίασε στην Bild ο Γιόζεφ Βάγκνερ, ένας από τους πιο παλιούς αρθρογράφους της.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...