497
Ο Σπένσερ Ελντεν, ως βρέφος, στο εξώφυλλο του άλμπουμ Nevermind των Nirvana |

Το «γυμνό μωρό» των Nirvana έχασε τη δίκη με το συγκρότημα

Protagon Team Protagon Team 6 Σεπτεμβρίου 2022, 21:48
Ο Σπένσερ Ελντεν, ως βρέφος, στο εξώφυλλο του άλμπουμ Nevermind των Nirvana
|

Το «γυμνό μωρό» των Nirvana έχασε τη δίκη με το συγκρότημα

Protagon Team Protagon Team 6 Σεπτεμβρίου 2022, 21:48

Η φωτογραφία του Ελντεν Σπένσερ που τραβήχτηκε όταν ήταν μόλις τεσσάρων μηνών, επιλέχθηκε ανάμεσα σε δεκάδες φωτογραφίες από τον φωτογράφο Κερκ Γουέντλ για να κοσμήσει το εξώφυλλο του άλμπουμ Nevermind που κυκλοφόρησε το 1991 από το αμερικανικό γκραντζ μουσικό συγκρότημα Nirvana.

Ο τραγουδιστής της μπάντας Κερτ Κομπέιν είχε σκεφτεί ότι η φωτογραφία με ένα μωρό κάτω από το νερό θα ήταν τέλεια ιδέα για το εξώφυλλο της νέας δισκογραφικής δουλειάς του γκρουπ που είχε ξεκινήσει να παίζει εναλλακτική ροκ μουσική τη δεκαετία του 1980 στο Σιατλ.

Πλήρωσε, λοιπόν, τους γονείς του Σπένσερ περίπου 200 δολάρια (£173) για τη φωτογραφία, η οποία αργότερα τροποποιήθηκε ώστε να δείχνει το μωρό να κυνηγάει ένα χαρτονόμισμα του δολαρίου, κρεμασμένο από ένα αγκίστρι ψαρέματος.

Το άλμπουμ καθόρισε την ανερχόμενη εναλλακτική σκηνή του Σιάτλ, πετυχαίνοντας παγκόσμιες πωλήσεις άνω των 30 εκατομμυρίων – καθιστώντας το, ένα από τα άλμπουμ με τις μεγαλύτερες πωλήσεις όλων των εποχών.

Από την επιτυχία στη δικαστική διαμάχη

Το 2021 και αφού ο Σπένσερ είχε απολαύσει τη δημοσιότητα –έστω και ως βρέφος- αποφάσισε να κινηθεί νομικά εναντίον τού συγκροτήματος με το επιχείρημα ότι το να παρουσιάζεται γυμνός, έστω και όταν ήταν τεσσάρων μηνών- ήταν σεξουαλική κακοποίηση, όπως αναφέρει δημοσίευμα των Times.

Ο 31χρονος ζητούσε αποζημίωση 150.000 ευρώ (£130.000), υποστηρίζοντας ότι δεν συναινούσε στη χρήση της φωτογραφίας και πως εξακολουθούσε ακόμη να έχει δικαίωμα να έχει ενστάσεις για τη φωτογραφία επειδή συνέχισε να του προκαλεί στενοχώρια, αλλά και να χάνει κέρδη που δεν πήρε ποτέ μετά την ενηλικίωσή του.

Η αγωγή, τότε, απορρίφθηκε και κατατέθηκε εκ νέου τον Ιανουάριο του 2022.

Στην νέα αγωγή έκανε πάλι λόγο για ψυχικά τραύματα, συναισθηματική δυσφορία, απώλεια ικανότητας να αποκτήσει κέρδη και «απώλεια της ικανότητας να απολαύσει τη ζωή», επιχειρήματα τα οποία το δικαστήριο απέρριψε.

Την περασμένη Παρασκευή ο περιφερειακός δικαστής, Φερνάντο Ολγκουιν, στο Λος Αντζελες, έκρινε ότι ο Σπένσερ Ελντεν άφησε πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα έως ότου κινηθεί νομικά κατά του συγκροτήματος με τον ισχυρισμό ότι τον εκμεταλλεύτηκαν σεξουαλικά, (περισσότερο από μία δεκαετία αφότου έμαθε για το εξώφυλλο).

Ο δικαστής έλαβε υπ’ όψιν του ότι το 2003, σε ηλικία 12 ετών, σε συνέντευξή του στο περιοδικό Rolling Stone σχετικά με τη φωτογραφία, ο Ελντεν είχε πει ότι «μάλλον θα έπαιρνε κάποια χρήματα για αυτήν», ενώ το 2016, ως ενήλικος πλέον, αναδημιούργησε την εικόνα κάνοντας τατουάζ στο στήθος του το «Nevermind».

Ο Σπένσερ Ελντεν κρατά το άλμπουμ των Nirvana στου οποίου το εξώφυλλο πρωταγωνιστεί ως μωρό και για το οποίο κατέθεσε αγωγή στο συγκρότημα όταν έφτασε 30 ετών / Facebook

Ετσι, δικαιώθηκαν οι κατηγορούμενοι: τα μέλη των Nirvana, Ντέιβ Γκρολ και Κριστ Νοβοσέλιτς, η χήρα του αείμνηστου τραγουδιστή Κερτ Κομπέιν, Κόρτνεϊ Λοβ, οι δισκογραφικές εταιρείες και ο φωτογράφος Κερκ Γουέντλ.

Οι δικηγόροι του Σπένσερ, πάντως, δήλωσαν ότι θα ασκήσουν έφεση στην απόφαση, σύμφωνα με τους Times.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...