503
Ο ηγέτης της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ – οι Ισραηλινοί τον ψάχνουν με στρατό φαντάρων και κατασκόπων | REUTERS/Mohammed Salem/File Photo

Τι έχει απομείνει από τη Χαμάς σε Παλαιστίνη και εξωτερικό;

Protagon Team Protagon Team 13 Δεκεμβρίου 2023, 15:45
Ο ηγέτης της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ – οι Ισραηλινοί τον ψάχνουν με στρατό φαντάρων και κατασκόπων
|REUTERS/Mohammed Salem/File Photo

Τι έχει απομείνει από τη Χαμάς σε Παλαιστίνη και εξωτερικό;

Protagon Team Protagon Team 13 Δεκεμβρίου 2023, 15:45

Η Χαμάς είναι αποδυναμωμένη. Εχει δεχθεί πλήγματα, ειδικά στον Βορρά, όμως συνεχίζει να μάχεται με τη στρατηγική της φθοράς. Ομάδες αποτελούμενες από μερικούς πολιτοφύλακες, από 3-4 άτομα η κάθε μια, γλιστρούν μέσα από σοκάκια και σπίτια για να προσπαθήσουν να αιφνιδιάσουν τους Ισραηλινούς. Πλησιάζουν αρκετά κοντά και βάλλουν με αυτοσχέδια μέσα, με «σπιτικούς» εκτοξευτές, δηλαδή με τροποποιημένες εκδόσεις των σοβιετικών ή κινεζικών RPG που είναι ο τυπικός οπλισμός των ανταρτών παγκοσμίως. Μερικές φορές χτυπούν και τανκς, στο οπίσθιο τμήμα τους.

Μάλιστα ο εκπρόσωπος Τύπου της Χαμάς, ο Αμπου Ουμπάιντα, αν και θεωρείται νεκρός δίνει το παρών στο web. Αυτός ανέλαβε την ευθύνη για την καταστροφή δεκάδων τεθωρακισμένων. Είναι ανακοινώσεις βουτηγμένες στην προπαγάνδα, οι οποίες ωστόσο περιγράφουν τη φάση της εισβολής η οποία κόστισε στους Ισραηλινούς τον θάνατο περίπου 100 στρατιωτών. Σοβαρός απολογισμός, αλλά χαμηλότερος από τους φόβους του ισραηλινού ΓΕΣ. Τουλάχιστον αυτό λένε στα ΜΜΕ οι Ισραηλινοί, αναδεικνύοντας τις επιτυχίες.

Τα παραπάνω έγραψε στην Corriere della Sera ο Γκουίντο Ολίμπιο περιγράφοντας την κατάσταση στον βόρειο και στον νότιο τομέα της Γάζας. Το εβραϊκό κράτος διασπείρει την πρόβλεψή του ότι ο πόλεμος θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τον Ιανουάριο, αν στο μεταξύ δεν έχει επιτύχει κάποια εκεχειρία η διπλωματία. Ταυτόχρονα ισχυρίζεται ότι σκότωσε 6.000-7.000 χιλιάδες πολιτοφύλακες των Παλαιστινίων, ανάμεσά τους και κάμποσους αξιωματικούς. Με βάση τα δελτία Τύπου, οι τελευταίοι πρέπει να είναι περί τα 90 άτομα.

Φυσικά, οι Παλαιστίνιοι επιβεβαιώνουν μόνο χαμηλότερα νούμερα, αφού είναι δύσκολο να εξακριβωθεί ο θάνατος ενός αξιωματικού εκτός και αν έχει εντοπιστεί το πτώμα του. Σε πολλές περιπτώσεις οι στόχοι των Ισραηλινών εξουδετερώθηκαν με αεροπορικές επιδρομές ή με πυρά Πυροβολικού σε κτίρια και σήραγγες, τα οποία τώρα είναι σωρός ερειπίων. Ποιος θα διακινδυνεύσει τη ζωή του για να εντοπίσει τα πτώματά τους; Η εικόνα που προκύπτει είναι, κατά τον Ιταλό, σύνθετη.

1) Τα τάγματα της Χαμάς και άλλων παρατάξεων που δρουν στον Βορρά έχουν συρρικνωθεί, με ορισμένα σημαντικά στελέχη να έχουν σκοτωθεί. Εντοπίστηκαν σημάδια κόπωσης. Ωστόσο, η αντίσταση σε αστικό περιβάλλον συνεχίζεται. 2) Η επίθεση ανάγκασε τους ηγέτες να παραμείνουν κρυμμένοι στις σήραγγες, ειδικά στον Νότο. Οι Ισραηλινοί ελπίζουν να εντοπίσουν τους ηγέτες της Χαμάς, τον Γιαχία Σινουάρ, τον Μοχάμεντ Ντέιφ, τους στενότερους συνεργάτες τους, ίσως και να απελευθερώσουν μερικούς από τους 137 ομήρους.

Δίπλα στους ισραηλινούς φαντάρους μάχονται και οι κατάσκοποι. Αυτοί δεν επιχειρούν στη Γάζα, αλλά στο εξωτερικό. Τα «κεφάλια» της Χαμάς αναζητούνται στο Κατάρ, στην Τουρκία και στον Λίβανο. Ο επικεφαλής της ισραηλινής υπηρεσίας ασφαλείας Σιν Μπετ μίλησε για «ένα νέο Μόναχο», δηλαδή κάνοντας αναφορά στις δολοφονίες των τρομοκρατών που συμμετείχαν στη σφαγή των Ολυμπιακών Αγώνων του 1972. Μπορούν να το επαναλάβουν οι Ισραηλινοί; Θεωρητικώς ναι, όμως υπάρχουν εμπόδια.

Μόλις κυκλοφόρησε αυτή η είδηση, οι Τούρκοι εξέδωσαν σκληρές προειδοποιήσεις και σίγουρα έχουν ενισχύσει την προστασία των χαμασιτών, έγραψε η Corriere, διαπιστώνοντας συγχρόνως ότι η ιστορία της Χαμάς έχει αποδείξει ότι η δολοφονία των υψηλόβαθμων στελεχών της, ακόμα και του ιδρυτή της, του Αχμεντ Γιασίν, δεν επηρέασε το κίνημα. Είμαστε σε λογική πολέμου, κατέληξε. Κάποιες ενέργειες δεν βοηθούν σε διπλωματικό επίπεδο, όμως εξυπηρετούν τον σκοπό της εκδίκησης για τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...