625
Οι Νετανιάχου και Γκάλαντ οφείλουν να δράσουν ώστε να αποφύγουν τις συνέπειες του διεθνούς εντάλματος σύλληψης | ABIR SULTAN POOL/Pool via REUTERS

Μετά και τη Χάγη ο Νετανιάχου χρειάζεται πλέον έναν έξυπνο ελιγμό

Protagon Team Protagon Team 23 Μαΐου 2024, 11:30
Οι Νετανιάχου και Γκάλαντ οφείλουν να δράσουν ώστε να αποφύγουν τις συνέπειες του διεθνούς εντάλματος σύλληψης
|ABIR SULTAN POOL/Pool via REUTERS

Μετά και τη Χάγη ο Νετανιάχου χρειάζεται πλέον έναν έξυπνο ελιγμό

Protagon Team Protagon Team 23 Μαΐου 2024, 11:30

Με τα «μεθεόρτια» της ανακοίνωσης του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης, Καρίμ Χαν, περί ενταλμάτων σύλληψης των ηγετών της Χαμάς, αλλά και των Ισραηλινών Νατανιάχου και Γκάλαντ, ασχολήθηκε σε εκτενές κείμενό της η Corriere della Sera. Αναρωτήθηκε τι σκοπεύει να κάνει ο πρωθυπουργός του Ισραήλ υπό τις νέες συνθήκες «που εξομοιώνουν τρομοκράτες με πολιτικούς». Θα συνεχίσει απτόητος τον πόλεμο στη Γάζα; Θα απαντήσει στους Αμερικανούς και στους Σαουδάραβες που τον πιέζουν να σταματήσει; Πώς θα διαχειριστεί το ένταλμα; Προς το παρόν ο Νετανιάχου απάντησε με τον (επιθετικό) τρόπο του στον Χαν.

«Δεν ανησυχώ που δεν μπορώ να ταξιδέψω. Δεν ανησυχώ καθόλου για την κατάστασή μας. Ο εισαγγελέας πρέπει να ανησυχεί για το γεγονός ότι μετέτρεψε το Δικαστήριο σε ίδρυμα-παρία. Είναι σαν να λέμε ότι μετά την 11η Σεπτεμβρίου εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης και για τον Μπιν Λάντεν και για τον Τζορτζ Μπους. Ή ότι στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο εκδόθηκαν εντάλματα και για τον Χίτλερ και για τον Ρούζβελτ. Εμείς δεν ωθούμε τους Παλαιστίνιους σε λιμοκτονία. Τους έχουμε δώσει μισό εκατομμύριο τόνους τρόφιμα και φάρμακα, με 20.000 φορτηγά. Τώρα παρέχουμε σχεδόν το μισό νερό της Γάζας. Πριν από τον πόλεμο τούς προμηθεύαμε μόνο το 7%. Αυτός ο τύπος [ο Χαν] θέλει να δαιμονοποιήσει το Ισραήλ, κάνει τη δουλειά του δολοφόνου».

Οι ισραηλινές εφημερίδες υποδέχθηκαν με σκεπτικισμό την είδηση από τη Χάγη, μάλιστα εντόπισαν και αντιφάσεις. «Η κατηγορία περί ανθρώπων που λιμοκτονούν εκτοξεύτηκε την ώρα που το Ισραήλ επιτρέπει την ευρεία διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, με αποτέλεσμα να έχει βελτιωθεί η κατάσταση σε πολλές περιοχές» ήταν η παρατήρηση της Haaretz, η οποία δεν απέκρυψε όμως την αλήθεια. «Στην αρχή του πολέμου, η κυβέρνηση έλαβε σκοπίμως μέτρα για να δυσκολέψει τη ζωή των Παλαιστινίων και να κόψει κάθε ανεφοδιασμό της Λωρίδας της Γάζας. Ετσι δημιουργήθηκε η σημερινή κρίση, την οποία επιδείνωσαν τα σχόλια των κυβερνητικών παραγόντων».

Η τελευταία μπηχτή ήταν για τον «έτερο Καππαδόκη» της ιστορίας των ενταλμάτων, τον υπουργό Αμυνας του Ισραήλ, Γιόαβ Γκάλαντ. Αυτός είπε στις 8 Οκτωβρίου ότι διέταξε «ολοκληρωτική πολιορκία της Γάζας, ώστε να μείνει χωρίς ηλεκτρισμό, χωρίς καύσιμα, χωρίς τρόφιμα». Ομως «το γεγονός ότι η κατηγορία της Χάγης επικεντρώνεται στην πείνα δείχνει ότι ο Χαν γνωρίζει πως ο ισχυρισμός ότι ο ισραηλινός στρατός σκοτώνει σκοπίμως αμάχους δεν αντέχει». Αλλα άρθρα στον ισραηλινό Τύπο επισήμαναν και αυτά αδυναμίες στο σκεπτικό του Χαν.

♦ Διαβάστε: Τρεις Ευρωπαίοι αναγνωρίζουν παλαιστινιακό κράτος

«Ενώ οι κατηγορίες του κατά των ηγετών της Χαμάς είναι εξαιρετικά λεπτομερείς και υποστηρίζονται από στοιχεία και μαρτυρίες που ο ίδιος συνέλεξε, οι κατηγορίες κατά των ισραηλινών πολιτικών επικεντρώνονται στην ανθρωπιστική βοήθεια. Το Ισραήλ διεξήγαγε έναν δικαιολογημένο πόλεμο στον απόηχο της 7ης Οκτωβρίου, έναν πόλεμο που αρχικά είχε ευρεία διεθνή υποστήριξη. Ομως η κακή διαχείριση αυτού του πολέμου, η αναισθησία και η βλακεία αυτής της κυβέρνησης έχουν μετατρέψει το Ισραήλ σε παγκόσμιο παρία, που στα μάτια του κόσμου βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με τη Χαμάς».

Η Corriere ασχολήθηκε και με την εξέλιξη του πολέμου υπό τη νέα συνθήκη, της Χάγης. Εγραψε ότι οι Ισραηλινοί χωρίζονται σε εκείνους που θέλουν να προχωρήσει ο στρατός για να εξαλείψει τα υπολείμματα της Χαμάς και σε εκείνους που προτιμούν εκεχειρία και απελευθέρωση των ομήρων. Ομως οι Αμερικανοί επιμένουν για συμφωνία του Ισραήλ με τη Σαουδική Αραβία όσον αφορά κάποια «αξιόπιστη πορεία προς τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους».

Κίνηση στήριξης στον Νετανιάχου έκανε και ο πολιτικός αντίπαλός του, Γιαΐρ Λαπίντ. Είπε ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να κάνει κάποια αλλαγή στη γραμμή του, να ανακοινώσει ότι θα συζητήσει το Παλαιστινιακό με τους Σαουδάραβες, ώστε να μην έχει πρόβλημα: «Αν το κάνει, οι της Χάγης δεν θα κυνηγήσουν έναν πρωθυπουργό στη μέση μιας ιστορικής ειρηνευτικής διαδικασίας. Αυτό θα λύσει το πρόβλημα της Χάγης για το Ισραήλ, θα μας βοηθήσει και στο θέμα των ομήρων, αφού θα ασκήσουν πίεση οι Σαουδάραβες».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...