827
| CreativeProtagon

Τι διοίκηση θέλουμε για τη ΔΕΗ; Φθηνή ή ικανή;

Protagon Team Protagon Team 13 Ιανουαρίου 2020, 21:20
|CreativeProtagon

Τι διοίκηση θέλουμε για τη ΔΕΗ; Φθηνή ή ικανή;

Protagon Team Protagon Team 13 Ιανουαρίου 2020, 21:20

Θέλουμε φθηνή ή ικανή διοίκηση στη ΔΕΗ; Με το ερώτημα αυτό πηγές του υπουργείου Ενέργειας απαντούν στις αντιδράσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και τη σειρά δημοσιευμάτων στον αντιπολιτευόμενο Τύπο για τις αυξήσεις στις αμοιβές διευθυντικών στελεχών της Επιχείρησης που επικυρώθηκαν στην έκτακτη γενική συνέλευση της 23ης Δεκεμβρίου 2019.

Με βάση τις διατάξεις του νόμου 4643/2019, που εισηγήθηκε ο αρμόδιος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, θα λαμβάνει ετήσιες αποδοχές 200.000 ευρώ και μπόνους που θα φτάνουν έως και τις 100.000 ευρώ.

Οι επίμαχες αυξήσεις επεκτείνονται στους αναπληρωτές διευθύνοντες συμβούλους και στα υπόλοιπα διευθυντικά στελέχη, ο αριθμός των οποίων -όπως αναφέρεται- ξεπερνά τους 100.

Το θέμα ήρθε στη Βουλή με ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό 38 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για  «δημιουργία “γαλάζιων” golden boys με προκλητικά υψηλούς μισθούς» μέσω της  εφαρμογής του πρόσφατου νόμου 4643/2019, «και συγκεκριμένα του άρθρου 4, που αίρει τα πλαφόν στις αποδοχές των υψηλόβαθμων στελεχών της Επιχείρησης».

Μεταξύ άλλων, οι 38 βουλευτές ρωτούν «πώς συνδυάζονται οι αυξήσεις στα τιμολόγια για το σύνολο των καταναλωτών με την υπέρμετρη αύξηση του κόστους στη μισθοδοσία των ανώτερων στελεχών και τις παροχές που χορηγούνται αφειδώς σε αυτά», καθώς και «σε ποια βάση αιτιολογούνται οι υπέρογκες αμοιβές των υψηλόβαθμων στελεχών της ΔΕΗ, οι οποίοι θα προσλαμβάνονται ουσιαστικά με απόφαση του διευθύνοντος συμβούλου κ. Στάσση».

Σημειωτέον ότι οι αυξήσεις στις απολαβές των στελεχών της ΔΕΗ, με βάση την εισήγηση που υποβλήθηκε στην έκτακτη γενική συνέλευση, τεκμηριώνονται από μελέτη εξωτερικών συμβούλων, αντικείμενο της οποίας ήταν «ο προσδιορισμός ενός ευλόγου επιπέδου αμοιβών για τα ανώτερα και ανώτατα στελέχη της ΔΕΗ Α.Ε., με βάση τα ισχύοντα στην αγορά εργασίας του στελεχικού δυναμικού στην Ελλάδα και τις δυτικοευρωπαϊκές  εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας».

Απαντώντας στα ερωτήματα-καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ, πηγές του υπουργείου στις οποίες απευθύνθηκε το Protagon, σημειώνουν ότι η νέα διοίκηση της ΔΕΗ, για να πετύχει τη δύσκολη αποστολή που της έχει ανατεθεί (τον συνδυασμό δηλαδή οικονομικής εξυγίανσης με την ταχεία απολιγνιτοποίηση και την εύρυθμη λειτουργία της Επιχείρησης σε μια απελευθερωμένη αγορά ενέργειας), «πρέπει να μπορεί να λειτουργεί με όρους αγοράς».

Και προς την κατεύθυνση αυτή, επισημαίνουν, κινείται όχι μόνο η νέα πολιτική αμοιβών των διευθυντικών στελεχών, αλλά και οι αλλαγές στο καθεστώς των προμηθειών και άλλες ρυθμίσεις του πρόσφατου νόμου 4643/2019 .

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα μάλιστα, αναφέρουν την άρση της μονιμότητας, όχι μόνο για όλους τους νεοπροσλαμβανόμενους, αλλά και για τα διευθυντικά στελέχη.

Σε αυτό ακριβώς αναφέρθηκε και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, στην ομιλία του στη Βουλή κατά την ψήφιση του σχετικού νόμου:

«Ξέρουμε όλοι ότι η ΔΕΗ χάνει τα τελευταία χρόνια διευθυντικά στελέχη πολλά εκ των οποίων καταλήγουν στους ανταγωνιστές. Γι’ αυτό το λόγο εισάγουμε καθεστώς ιδιωτικού τομέα, για τα διευθυντικά στελέχη, ούτως ώστε η ΔΕΗ, χωρίς μονιμότητα, να μπορεί να αξιοποιεί είτε δικά της στελέχη είτε στελέχη από την αγορά, που θα υπογράψουν τριετή σύμβαση. Ακριβώς επειδή θα πάρουν το ρίσκο της τριετίας για τα στελέχη αυτά καθορίζεται ειδική μισθοδοσία».

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η θητεία των εν λόγω στελεχών θα είναι τριετής και θα μπορεί να ανανεωθεί μόνο μία φορά και μόνο εφόσον κριθεί ότι έχουν ανταποκριθεί στα καθήκοντα που τους έχουν ανατεθεί.

Με άλλα λόγια, οι αυξημένες απολαβές θα συνοδεύονται από λογοδοσία και αξιολόγηση επίτευξης των στόχων που τους έχουν ανατεθεί.

Η νέα πολιτική αμοιβών στη ΔΕΗ  αποτελεί επίσης μονόδρομο και για έναν ακόμη λόγο: για να προσελκύσει η ΔΕΗ εξειδικευμένα στελέχη από την αγορά που θα μπορέσουν να υλοποιήσουν με ταχύτατους ρυθμούς την εξυγίανση και τον «πράσινο» μετασχηματισμό της.

Εξ ου και η τοποθέτηση του νέου διεθύνοντος συμβούλου, Γιώργου Στάσση, ο οποίος επελέγη ακριβώς λόγω της επιτυχημένης προϋπηρεσίας του στην Enel Ρουμανίας η οποία πέρασε από διαδικασία αναδιάρθρωσης ανάλογη με αυτήν που έχει ξεκινήσει στη ΔΕΗ.

Απαντώντας τέλος σε όσα αναφέρουν στη σχετική ερώτησή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι ίδιες πηγές παραπέμπουν στην προηγούμενη διοίκηση -που είχε επιλεγεί από την κυβέρνηση Τσίπρα- και  όσα έλεγε  στις 27 Ιουνίου 2019, λίγες ημέρες πριν τις εκλογές, ο πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Μανόλης Παναγιωτάκης:

«Προκειμένου, με το Δημόσιο στην πλειοψηφία, η ΔΕΗ να λειτουργήσει ως ανώνυμη εταιρεία επιβάλλεται η ριζική αλλαγή του θεσμικού πλαισίου με αναγνώριση του ρόλου των εταιρικών οργάνων και κατοχύρωση της εταιρικής διακυβέρνησης. Θα πρέπει να αρθούν όλα τα εμπόδια και οι φραγμοί στις προσλήψεις, στις αμοιβές, στις προμήθειες και στις αναθέσεις των έργων. Δεν μπορεί οι ανταγωνιστές μας να τα κάνουν αυτά εν ριπή οφθαλμού και όταν το χρειάζονται και εμείς να χρειαζόμαστε για να προσλάβουμε έναν υπάλληλο να εκδίδεται πράξη υπουργικού συμβουλίου (…) η νέα κυβέρνηση επιβάλλεται ένα από τα πρώτα μέτρα που θα πάρει να νομοθετήσει άμεσα την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου σύμφωνα με τα παραπάνω».

«Ποια διοίκηση είναι λοιπόν προτιμότερη για τη ΔΕΗ ; Μια διοίκηση χαμηλού κόστους και αμφίβολης αποδοτικότητας, ή μια διοίκηση με κατάρτιση που μπορεί να λειτουργήσει –ως οφείλει- με όρους αγοράς σε συνθήκες έντονου ανταγωνισμού;

Είναι προφανές ότι η νέα κυβέρνηση επιλέγει τον δεύτερο δρόμο. Πιστεύοντας ότι η ΔΕΗ θα έχει μέλλον όταν αφήσει πίσω της τις αγκυλώσεις του παρελθόντος και λειτουργήσει ως σύγχρονη εταιρεία με ελευθερία κινήσεων και επιλογών.

 

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...