340
Ο Ερντογάν περιμένει τον Πενς: στο μεταξύ οι πολεμικές επιχειρήσεις κατά των Κούρδων συνεχίζονται | Reuters/CreativeProtagon

Θρίλερ στην Αγκυρα: Το παίζει δύσκολος, αλλά θα δει τον Πενς ο Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 16 Οκτωβρίου 2019, 15:50
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 16/10/2019, 16:20
Ο Ερντογάν περιμένει τον Πενς: στο μεταξύ οι πολεμικές επιχειρήσεις κατά των Κούρδων συνεχίζονται
|Reuters/CreativeProtagon

Θρίλερ στην Αγκυρα: Το παίζει δύσκολος, αλλά θα δει τον Πενς ο Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 16 Οκτωβρίου 2019, 15:50
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 16/10/2019, 16:20

Επίδειξη δύναμης κάνει πλέον ο Ταγίπ Ερντογάν. Οχι μόνο έχει αναδειχθεί σε «σερίφη» της ευρύτερης περιοχής, αλλά έχοντας εξασφαλίσει προφανώς στήριξη από τον Βλαντίμιρ Πούτιν ο οποίος, εν μέσω συριακής κρίσης τον κάλεσε στη Μόσχα (εδώ), έχει την άνεση να το παίζει δύσκολος στους Αμερικανούς. Σε τέτοιο βαθμό που να διαμηνύει ότι η επικείμενη άφιξη στην Αγκυρα του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Μάικ Πενς και του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάικ Πομπέο, δεν θα αλλάξει το πρόγραμμά του –τους δύο αμερικανούς αξιωματούχους θα τους συναντήσουν οι τούρκοι ομόλογοί τους. «Οταν έρθει εδώ ο Τραμπ θα συζητήσουμε» ήταν η απάντηση του τούρκου προέδρου! Που και αυτή άλλαξε μέσα σε λίγες ώρες.

Ο Ερντογάν είχε δηλώσει στο Sky News ότι δεν σκοπεύει να συναντήσει ούτε τον Πενς ούτε τον Πομπέο, οι οποίοι αναμένονταν στην τουρκική πρωτεύουσα με αίτημα κατάπαυσης του πυρός στη Συρία, όπου οι Τούρκοι επιχειρούν με σκοπό να πνίξουν στο αίμα τους Κούρδους.

«Δεν πρόκειται να τους μιλήσω, θα μιλήσουν με τους ομολόγους τους. Όταν έρθει εδώ ο Τραμπ θα συζητήσουμε», τόνισε ο «Σουλτάνος».

Αργότερα – ελάχιστες ώρες αργότερα, για την ακρίβεια – η προεδρία φάνηκε να αλλάζει γνώμη και ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος θα συναντηθεί τελικά αύριο Πέμπτη με τον Μάικ Πενς. Την πληροφορία μετέφερε μέσω Twitter ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν, χωρίς σχόλια για την αιτία της μεταστροφής.

Η αντιπροεδρία των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι ο Πενς θα ταξιδέψει στην Αγκυρα ως επικεφαλής κλιμακίου υψηλόβαθμων αξιωματούχων, μεταξύ των οποίων ο Πομπέο, ο σύμβουλος Ενικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Ρόμπερτ Ο’ Μπράιαν και ο ειδικός εκπρόσωπος των ΗΠΑ για τη Συρία, Τζέιμς Τζέφρι.

Ο Ερντογάν σε κάθε περίπτωση δεν δείχνει καμία διάθεση να ρίξει τους τόνους. Την Τρίτη διεμήνυσε ότι δεν σκοπεύει να σταματήσει τη στρατιωτική επιχείρηση στην βορειοανατολική Συρία.

«Μας πιέζουν να σταματήσουμε την επιχείρηση. Ανακοινώνουν κυρώσεις. Ο στόχος μας είναι ξεκάθαρος. Δεν μας ανησυχούν κανενός είδους κυρώσεις», τόνισε ο πρόεδρος της Τουρκίας από το Αζερμπαϊτζάν.

Μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης δεν είχαν υπάρξει αλλαγές στο προγραμματισμένο ταξίδι του Πενς, σύμφωνα με το οποίο θα αναχωρούσε για Τουρκία εντός της ημέρας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...