243
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Ανγκελα Μέρκελ σε φωτογραφία από τη συνάντησή τους τον Σεπτέμβριο του 2018 στο Βερολίνο | REUTERS

Oι Γερμανοί (τελικά) μπλόκαραν στην ΕΕ το εμπάργκο όπλων στην Τουρκία

Protagon Team Protagon Team 16 Οκτωβρίου 2019, 14:00
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Ανγκελα Μέρκελ σε φωτογραφία από τη συνάντησή τους τον Σεπτέμβριο του 2018 στο Βερολίνο
|REUTERS

Oι Γερμανοί (τελικά) μπλόκαραν στην ΕΕ το εμπάργκο όπλων στην Τουρκία

Protagon Team Protagon Team 16 Οκτωβρίου 2019, 14:00

Πριν από δύο 24ωρα, η ύπατη εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Φεντερίκα Μογκερίνι, είχε παραδεχθεί σε δηλώσεις της μετά τη συνεδίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (εδώ), ότι δεν κατέστη εφικτό να επιτευχθεί ομοφωνία στην απόφαση για τη στάση της ΕΕ έναντι του πολεμοχαρούς Ερντογάν.

Αν και αναφέρθηκε στη δέσμευση όλων των υπουργών Εξωτερικών να σταματήσουν τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία, όπως διευκρίνισε, το γεγονός ότι δεν υπήρξε απόφαση υποχρέωσης σε εμπάργκο, οφείλεται κυρίως σε νομικούς λόγους που έχουν να κάνουν και με τη συμμετοχή των χωρών στο ΝΑΤΟ.

Στην κοινή δήλωση των ευρωπαίων ΥΠΕΞ υπήρξε αναφορά για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, αλλά όχι και για ολικό εμπάργκο όπλων.

Σε σημερινό της δημοσίευμα η γερμανική Bild αποκαλύπτει ότι το «όχι» στο εμπάργκο για την πώληση όπλων από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς την Τουρκία, το είπε η κυβέρνηση Μέρκελ!

Επικαλούμενη εμπιστευτικού χαρακτήρα έγγραφα του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, η Bild αναφέρει συγκεκριμένα ότι το Βερολίνο τάχθηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο «ενεργά ΚΑΤΑ ενός εμπάργκο όπλων».

Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα, σε εσωτερική οδηγία – εντολή του υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με τις διαπραγματεύσεις στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αναφέρεται ότι σε καμία περίπτωση δεν θα δοθεί συγκατάθεση σε απόφαση για εμπάργκο, παρά μόνο σε μια «συλλογική επανεξέταση» των εξαγωγών όπλων.

Στο ίδιο έγγραφο, μάλιστα, διατυπώνεται «μεγάλος προβληματισμός» σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας που έχει εισηγηθεί το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...